dimecres, 22 de maig del 2013

Sobre la Sindicatura Municipal de Greuges


Aquesta setmana hem tingut ple municipal amb diversos temes que comentarem en aquest bloc. Començo avui pel primer d'ells: la presentació de l'informe anual de la Síndica Municipal de Greuges, Sra. Glòria Valeri, informe que estarà aviat penjat a la web de la sindicatura. En recomano especialment la lectura, Mentrestant, la meva intervenció en el ple com a portaveu d'ICV-EUiA:

"Bona nit a tothom,

Comencem per les bones noticies: moltes gràcies a la Glòria Valeri per la seva tasca de tot l’exercici i pel seu informe, ben treballat, amb molts detalls i amb les decisions perfectament argumentades. Quan va ser escollida síndica tots els grups municipals hi vam estar d’acord i any a any dóna mostres amb la seva feina ben feta de l’encert d’aquella decisió.

La Sindicatura, com hem comentat alguna vegada, és com un control de qualitat del funcionament del govern de l’Ajuntament: Atén casos complicats perquè són els que no s’ha pogut resoldre per la via normal. I la Glòria Valeri veiem que cada exercici resol molts d’aquests casos, els investiga fins al fons, va a veure els problemes sobre el terreny, és reuneix una i altra vegada amb les parts fins que acosten posicions i aconsegueix que moltes vegades l’Ajuntament rectifiqui quan alguna cosa no s’ha fet del tot bé, en d’altres casos assoleix que els ciutadans entenguin perquè, per exemple, se’ls ha posat una sanció que en un primer moment els semblava injusta, i també resol moltes situacions per mediació, és a dir per acord entre les parts.

En l’informe del 2012 veiem, per desgràcia un reflex dels moments molt difícils que passen moltes famílies de Vilafranca: són diversos els casos de persones en situació d’atur i amb dificultats per poder continuar disposant d’un sostre, d’un habitatge o les problemàtiques que arriben procedents de serveis socials i que com indica la mateixa síndica “també a Vilafranca i cada vegada més hi ha més persones i famílies senceres que es veuen afectades per la greu situació de crisi actual i que s’han vist conduïdes, normalment per la coincidència  de diferents circumstàncies adverses, fins al llindar de la pobresa i la marginalitat social”.

Destaquen incidències que semblen no acabar de resoldre’s com les molèsties veïnals pel soroll d’alguns establiments, o el que sembla una major permissivitat cap a la invasió de les voreres i espais de vianants per part dels conductors d’alguns vehicles.

També algun expedient, com el 31/2012 que, tot i ser un cas puntual i que es va saber resoldre, s’ha de prendre com un toc d’atenció ja que no és acceptable que, per problemes burocràtics, hi hagi infants a Vilafranca que quedin sense escolaritzar.

I fins aquí el que volem destacar com a positiu, és a dir la dura feina de la Síndica en casos tan dramàtics com aquests.

I ara les males noticies: ICV-EUiA considerem molt greu que, un any mes, i no és ni el primer ni el segon any que passa, hi hagi suggeriments que fa la Síndica al govern que no és que no siguin acceptats, sinó que ni tan sols obtenen resposta. En concret hi ha 4 suggeriments sense cap resposta (sobre un total de 7). Pensem que ratlla la manca de respecte a una institució de transparència i qualitat democràtica com és la Sindicatura de Greuges.

I, si el fet que el govern municipal no es molesti ni a contestar els suggeriments, el qualifiquem de manca de respecte a la institució, ja no sabem com qualificar el fet que, com diu l’informe “en el darrer any m’he trobat, en més d’una ocasió, que algun membre de l’Equip de Govern o algun càrrec d’aquesta administració, en ser preguntat per algun tema concret, s’ha mostrat sorprès pel meu interès i m’ha insinuat que m’hauria de mantenir al marge d’aquell tema”.

La Sra. Valeri, com diu en aquest informe, no pot evitar pensar que l’Ajuntament de Vilafranca encara no creu prou en la seva pròpia Sindicatura de Greuges. Ens temem que realment, i ens sap greu dir-ho, és així, que el govern de Vilafranca no creu en una institució de transparència i qualitat democràtica com la Sindicatura.

En tot cas, Glòria, des del grup municipal d’Iniciativa Verds – Esquerra Unida si que creiem en la vostra feina us encoratgem a que la continueu realitzant amb la professionalitat i la independència que amb que l’esteu portant a terme fins ara. I ens consta que aquesta mateixa valoració és compartida pels usuaris de la Sindicatura amb que hem tingut ocasió de parlar. 

Moltes gràcies."