dissabte, 4 de maig del 2013

Ens cal una Europa diferent


Cada dia que passa es fa més evident que per aturar l’austericidi i deixar enrere l’enorme crisi actual i les polítiques de retallada de drets socials i d’ofec del món del treball i de l’economia ens cal una Europa diferent.

Tanmateix l’actitud encara imperant a la majoria de la nostra societat és la de "passar" d’Europa (o no entendre com funciona): L’entramat institucional europeu és complex i de baixa qualitat democràtica i tan els partits que fins ara han estat majoritaris (PP, PSOE i CiU) com els mitjans de comunicació massiva, juguen a la confusió: acaba semblant que hi ha uns governants “allà a Europa” que ens imposen coses.

Si que ho fan, però només perquè aquí s’ha votat durant dècades a uns governants que estan d’acord amb la ideologia imperant (aquella que Ignacio Ramonet va descriure com a pensament únic).

Simplificant molt molt i a risc de ser inexactes [1] podríem dir que hi ha tres grans institucions a nivell d’Unió Europea:

En primer lloc el Parlament Europeu, que s’escull en eleccions europees que, fins ara han guanyat els del pensament únic: PP, PSOE i CiU (i en altres països també han guanyat gairebé sempre partits amb idees semblants a les d'aquests).

En segon lloc els Consells on, en línies generals, hi ha un representant de cada govern dels estats membres; en el nostre cas –de moment– del Gobierno de España (i tots sabem qui ha guanyat les eleccions generals espanyoles les últimes dècades: els del pensament únic).

Finalment la Comissió: que és una institució escollida, en essència, per les dues anteriors.

Vaja que, si a diversos països la gent comença a votar opcions alternatives al pensament únic, es podria canviar el govern europeu. Això semblava impossible fa pocs anys, però veient l’evolució electoral més recent a molts països d’Europa ja res no es pot descartar...

I per on podria anar aquesta Europa diferent? Com s’exercirà la sobirania? És l’actual Europa de l’euro la única opció o n’hi poden haver d’altres? Quant de temps tardarien aquests canvis a recuperar el treball i els drets socials?

Aquest dilluns a Iniciativa Vilafranca, dins el cicle “les tertúlies del primer dilluns” debatrem entorn algunes d’aquestes qüestions, amb la presència de l’Oriol Costa, professor de la Universitat Autònoma de Barcelona i doctor en relacions internacionals, que ens farà una breu introducció per obrir el debat. 

Recordeu que aquest cicle de tertúlies el fem el primer dilluns de cada mes entorn una temàtica específica, i que són tertúlies obertes a tota la ciutadania de la Vila i la comarca.



[1] Els procediments d'elecció de les institucions europees són complexos i plens de matisos. Consulteu els manuals de dret comunitari per a una definició vàlida a nivell científic.