dijous, 23 de maig del 2013

Intervenció sobre l'ESCAVI

Seguim amb les intervencions al ple municipal, ara en la defensa de les al·legacions presentades per ICV-EUiA, 15M, NCat i CUP (l'aprovació incial, feta fa un parell de mesos, ja l'havíem valorat aquíals estatuts de la nova Fundació de l'Escola del Vi i el Cava (ESCAVI):

"És trist i preocupant la manera com el govern ha improvisat en aquest projecte ja que s’està disposant a la lleugera d’un patrimoni que és de tots els vilafranquins i vilafranquines.

Iniciativa Verds – Esquerra Unida, des que vostès van començar a parlar d’una Universitat o Escola del Vi, que llavors en canviaven el nom cada dia, i que van dir que volien fer-la als terrenys de l’antic INCAVI sempre els hem dit que podia ser un projecte interessant, que en parléssim entre tots, però que no vèiem perquè s’entossudien precisament a fer-ho a l’antic INCAVI ja que era evident que un edifici tan gran era un espai sobredimensionat pel nombre d’alumnes que es preveien, i a més a més suposava aturar el projecte de residència d’avis que ja estava en marxa per aquell espai.

Avui, dos anys desprès, i quan vostès ja s’han gastat els diners dels vilafranquins primer en fer les obres, i ara en comprar els mobles, en total gairebé dos milions d’euros, és més que evident que l’espai està sobredimensionat, que a l’INCAVI els sobra molt d’espai, i s’han de treure de la màniga a corre-cuita que ara també hi haurà allà una sala d’estudi i no sé quantes coses més.

El volum d’improvisació és tal que en l’acord que vostès, CiU i PSC, van aprovar fa un parell de mesos, ho cedien tot a l’Escola del Vi i no es reservaven cap espai de l’edifici per l’Ajuntament. I ara rectifiquen.

Però ho fan, amb presses, de forma barroera, saltant-se els procediments, uns procediments que no hi són per complicar la vida al govern, sinó per garantir un ús democràtic i eficient dels recursos públics, per evitar que l’Ajuntament vagi perdent patrimoni pel camí.

Perquè mirin, si vostès, CiU i ara PSC, estan entossudits en desaprofitar el gran espai de l’INCAVI en una cosa més petita, que hi cabia perfectament en un altre lloc, doncs mirin, no hi estem d’acord, però vostès tenen majoria i ho poden fer.

Ara bé, no pot ser que canviïn tres vegades la valoració de l’edifici, no pot ser que l’Ajuntament aporti el 85% dels actius a la nova Fundació i en canvi només tingui el 18% dels vots en el òrgans de govern, no pot ser que retallin el salari de tots el treballadors municipals (i gràcies a això els quadrin els comptes) i en canvi permetin que, en aquest nou ens que impulsen, els gerents puguin cobrar més que qualsevol treballador municipal. No pot ser que la Fundació pugui canviar els seus propis estatuts sense que l’Ajuntament hi tingui res a dir, tot i aportar el 85% dels actius.

Aquestes són les al·legacions que hem presentat diverses entitats de la Vila (ICV-EUiA, 15M, NCat i CUP). I no pot ser que abans que acabi el termini d’informació pública vostès ja facin un dictamen on rebutgen totes les al·legacions, com van fer dimarts de la setmana passada... Però si encara se’n podien presentar!

Mirin això de la valoració, per exemple, és sagnant: el govern ens sap dir, a dia d’avui, quin valor té la part de l’edifici que cedeixen a la Fundació del Vi? Ens ho saben dir? Algú ens ho sap dir? No, no ho saben!

No ho saben perquè el desembre aquell edifici deien que valia 3.098.640 euros, desprès al març deien que només valia 2.170.966 euros. I ara quan veuen que és massa gran, i rectifiquen i diuen que ja no el cedeixen tot, sinó només un tros, ara segueix valent el mateix encara que ja no s’hi inclou l’ala esquerra de l’edifici? Vostès ho troben seriós això?


Rectifiquin. Rectifiquin aquesta manera d’actuar amb el corró, sense escoltar, sense respectar els procediments. Perquè estan gestionant una cosa que és de tothom; i els vilafranquins i les vilafranquines ens mereixem una bona gestió del nostre patrimoni municipal. Rectifiquin. Aparquin el dictamen fet a corre-cuita, acceptin les al·legacions que hem fet, que són raonades. Seguin a parlar, respectin els procediments i facin les coses ben fetes. Si ho fan així tots hi sortirem guanyant. Sinó l’Ajuntament de Vilafranca, amb actuacions com aquesta, s’anirà endinsant en un espiral d’opacitat, ús ineficient dels recursos i manca de transparència."