dilluns, 25 de juny del 2012

Alguns dubtes sobre la 'universitat del vi'

Demà dimarts hi haurà a Vilafranca un ple municipal on es tractaran diverses matèries (urbanístiques, d’ordenació comercial, pressupostàries, de participació de la comunitat educativa, etc). Aquí teniu l’ordre del dia i el text dels 18 punts que es debatran.

El ple és a les 20:00 hores a la Casa de la Vila i és obert al públic. També s'emet en directe per Penedès Televisió i Radio Vilafranca. En primer lloc es tracten els punts que proposa el govern (anomenats dictàmens) i la resta de grups ens posicionem i votem.

En segon lloc es tracten els punts que proposem els grups municipals. Per exemple en aquest ple Iniciativa hem treballat conjuntament amb altres grups en relació aspectes com facilitar a les oficines municipals la recollida de signatures de la ILP en favor de la dació en pagament i el lloger social; fer que el representant municipal doni compte de les reunions i assemblees de Caixa Penedès; i per habilitar un espai per a persones temporeres de la verema. Esperem que totes tres mocions es puguin aprovar i es puguin aplicar ja que, a diferència d’altres que es presenten, les que nosaltres presentem són propostes directament aplicables per l’Ajuntament.

Finalment hi ha l’apartat de control del govern,  al que la premsa no sol donar massa relleu, segurament perquè es fa al final de tot. Demà ICV-EUiA formularem les següents preguntes i precs en aquest apartat:

1) En el ple de 27 de març es va parlar d’una operació de crèdit per les obres del projecte inicialment conegut com “universitat del vi” als terrenys de l’antic INCAVI. L’alcalde es va comprometre a no demanar el crèdit si el sector privat no finançava una part del projecte. Veiem que el govern, al marge del ple, ha demanat el crèdit i ha adjudicat obres per import de 919.394,87 €. Es disposa ja de finançament privat? En quina quantitat? Si encara no està clar si hi haurà suficient finançament privat o no, i per tant si hi haurà “universitat”, com és que s’ha demanat el crèdit i s’han adjudicat les obres trencant el compromís adquirit fa només dos mesos?

2) En el següent ple, el de 15 de maig, ICV-EUiA vam proposar que, si no hi havia aportacions privades per al projecte d’”universitat del vi”, es valorés la possibilitat de començar el curs a les instal•lacions que ja estan disponibles del Vinseum (museu de les Cultures del Vi). En aquest cas també vam demanar recuperar el projecte per destinar l’espai de l’antic INCAVI a residència i pisos amb serveis per a persones grans. S’han valorat aquestes dues possibilitats?

3) Per quin motiu s’han posat torretes de grans dimensions enmig de l’espai lliure de la Plaça de la Sardana? S’ha tingut en compte l’opinió de l’associació de veïns del barri de Sant Julià? Quint cost econòmic han tingut aquestes torretes? Quint cost econòmic té apartar-les i tornar-les a posar a lloc cada vegada que s’ha de fer una activitat a la plaça?

4) El govern ha desplaçat la mini-deixalleria del punt cèntric de la Plaça Penedès on portava tres anys funcionant amb èxit. Quants usos està tenint la mini-deixalleria en el nou emplaçament del carrer Baltà de Cela?

5) En el ple de 15 de maig ICV-EUiA vam demanar que s’activessin de forma urgent els tacògrafs dels autobusos de la Hispano Igualadina – Monbús que presten el servei urbà a Vilafranca del Penedès ja que aquest fet, presumptament, podria aprofitar-se per l’empresa per incomplir la normativa de seguretat. Fins al moment el govern no ens ha donat resposta. S’han activat aquests tacògrafs?

6) El dia 1 de juny un dels dos autobusos més vells i en mal estat de la flota de la Hispano Igualadina – Monbús es va incendiar a la línia d’Igualada. Per sort els passatgers van poder evacuar sense danys personals greus. Ara bé, l’altre vehicle en males condicions segueix prestant servei, en concret a la línia de Vilafranca. L’Ajuntament ha demanat o pensa demanar que es retiri del servei aquest segon vehicle?

7) Aquest mes l’Ajuntament ha signat un conveni amb el govern de la Diputació (CiU i PP) en relació a un portal ‘provincial’ d’entitats. Quina utilitat es preveu que tingui aquest portal? No és la província un àmbit massa gran i poc operatiu per un portal d’entitats?

8) El mal funcionament dels trens de Rodalies que donen servei a Vilafranca ha tornat a empitjorar les últimes setmanes. Això afecta la competitivitat de Vilafranca i perjudica el dia a dia de molts vilafranquins i vilafranquines. S’ha fet alguna actuació amb Renfe i la Generalitat arran d’aquesta nova baixada en la qualitat del servei? S’ha parlat amb la resta d’alcaldes afectats per mirar de fer front comú?

9) El creuament entre el carrer Pere Alegret, el carrer Subirats i l’enllaç amb l’Avinguda Pelegrina (zona de la caserna dels mossos) té una senyalització que causa confusió. Demanaríem si es pot revisar la mateixa.