dissabte, 23 de juny del 2012

Sobre la dació en pagament, el lloguer social i la participació ciutadana



Com s'explica a la noticia de Penedès Televisió que encapçala aquest post, fa unes setmanes la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) amb el recolzament dels sindicats CCOO i UGT ha presentat a la nostra comarca la Iniciativa Legislativa Popular per la regulació de la dació en pagament, la paralització dels desnonaments i de lloguer social.

La ILP ja es pot signar a la paradeta que la Plataforma posa en diferents mercats de Vilafranca, en especial el dels dissabtes, i al local on es fan les reunions els dimecres a la tarda (el de l'associació de veïns del barri del Centre). També es pot signar a les seus dels sindicats (edifici ateneu, a la Plaça Penedès) i, els dies de reunió, a la seu dels partits polítics que la recolzen (en el cas d'ICV, els dilluns de 20 a 22 hores al carrer Sant Pau 25 baixos).

Al ple municipal del proper dimarts diversos grups presentem la següent moció per facilitar la participació ciutadana i perquè aquesta proposta de llei es pugui signar també a la Casa de la Vila en l'horari d'oficina de l'Ajuntament. Aquí en teniu el text:

MOCIÓ per establir l’Ajuntament de Vilafranca com a punt de recollida de signatures de la ILP per la regulació de la dació en pagament, la paralització dels desnonaments i de lloguer social, i per adoptar mesures de suport a les persones afectades

Atesa la crisi social que patim i el drama diari en què viuen milers de famílies que no poden pagar la hipoteca i són forçades a marxar de casa, en molts casos arrossegant, a més a més, un suposat deute amb l’entitat financera,

Atès que, segons les dades del Consell General del Poder Judicial, només entre 2007 i el tercer trimestre de 2011 s’han produït a l’Estat Espanyol 151.369 processos de desallotjament com a conseqüència dels més de 328.000 procediments d’execució hipotecària iniciats,

Atès que, en la majoria d’ocasions, les famílies que perden la seva residència perquè no poden fer front a les clàusules, poden situar-se en risc d’exclusió social,

Atès que cal una intervenció urgent de les administracions públiques per fer front als efectes d’aquesta problemàtica, així com una reforma de les lleis vigents que impedeixi el desnonament del seu habitatge habitual a aquelles famílies, que per raons alienes a la seva voluntat no puguin fer front als deutes hipotecaris, garantint-los un lloguer social, ja sigui al mateix habitatge o un d’altre,

Atès que les entitats Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), Comissions Obreres (CCOO), Confederació d'Associacions de Veïns de Catalunya (CONFAVC), Observatori pels Drets Econòmics Socials i Culturals (DESC), Taula d'Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya i Unió General de Treballadors (UGT) impulsen la campanya de recollida de signatures a través de la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) per la modificació de la llei en el tractament de les execucions hipotecàries.

És per tot això que els grups municipals Socialista (PSC), Candidatura d’Unitat Popular (CUP), Iniciativa per Catalunya Verds – Esquerra Unida i Alternativa (ICV-EUiA) i Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) proposen al Ple Municipal l’adopció dels següents ACORDS:

Primer.- Mostrar el suport a la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) per regular la dació en pagament amb efectes retroactius, una moratòria immediata dels desnonaments i la reconversió de les hipoteques en lloguer social, com a mesura de mínims destinada a garantir el dret a l’habitatge de les persones afectades per execucions hipotecàries.

Segon.- Establir l’Ajuntament de Vilafranca (Casa de la Vila) com a punt de recollida de signatures en l’horari habitual d’atenció al públic, actuant com a fedatari el personal municipal que sol•liciti aquesta opció i les persones voluntàries acreditades com a fedatàries. Si es disposa de personal i/o voluntaris suficients podran establir-se altres punts de recollida en altres instal•lacions municipals, prèvia coordinació amb el gabinet d'alcaldia.

Tercer.- Fer publicitat d’aquest suport tan a la web de l’Ajuntament de Vilafranca com a Penedès Televisió, Radio Vilafranca i els mitjans de comunicació locals.

Quart.- Per part de l’Ajuntament, fer efectives les següents mesures, en la línia de les ja adoptades per aquest plenari fa 16 mesos (Ple de 22.2.2011) i encara pendents d’aplicació, en especial:

1. Oferir a les famílies afectades assessorament i acompanyament en la negociació amb el banc en coordinació amb Ofideute, però en especial sobre la premissa de no endeutar més a la família (dació en pagament) i garantir el dret a l’habitatge (lloguer social).

2. Crear un espai de coordinació periòdica entre els serveis socials, els serveis d’habitatge i les entitats de suport a les persones afectades.

3. Convocar una trobada amb les direccions de les oficines bancàries que actuen a Vilafranca per buscar formules alternatives a les execucions hipotecàries.

4. Convocar una trobada amb les persones titulars dels jutjats competents a Vilafranca per establir protocols d’informació i coordinació per pal•liar els efectes de les execucions.

5. Convocar una trobada amb les persones titulars de les notaries de Vilafranca per buscar formules alternatives a les subhastes hipotecàries.

6. Convidar als grups municipals i a les entitats d’afectats a aquestes trobades.

Cinquè.- Demanar al govern de l’Estat que aprovi la dació en pagament amb efectes retroactius, una moratòria immediata dels desnonaments i la reconversió de les hipoteques en lloguer social.

Sisè.- Demanar a tots els partits i grups parlamentaris que votin a favor de la dació en pagament amb efectes retroactius, d’una moratòria immediata dels desnonaments i de la reconversió de les hipoteques en lloguer social.

Setè.- Remetre aquesta moció per al seu coneixement i adhesió a les entitats municipalistes de Catalunya, al Govern de l’Estat, al Govern de la Generalitat de Catalunya, al Parlament de Catalunya, als grups parlamentaris del Congrés dels Diputats i del Senat, així com a la Comissió promotora de la Iniciativa Legislativa Popular de regulació de la dació en pagament, de lloguer social i de paralització dels desnonaments.