dijous, 15 de desembre del 2011

Què s’ha de fer? Quant val? Qui ho paga?

Fa més de 3 anys que molts veïns i veïnes pateixen soroll, esquerdes i vibracions a causa dels mals acabats de les obres de l’AVE i del cobriment de la via. Acabada la obra, va créixer també la demanda de cobrir tots els trams urbans.

Hi ha hagut errors des dels equips de govern (en el seguiment de les obres i en l’estratègia davant els incompliments de Madrid) i demagògia des de les oposicions.

Aquesta setmana s’ha fet una ‘audiència pública’ amb el veinat de la que n’han sortit molts retrets entre partits però poques propostes realitzables, més enllà d’alguna acció reivindicativa original o de la necessitat d’obrir la via judicial com a eines de pressió. Però el problema segueix allà.

Des que aquest es va manifestar ICV sempre hem defensat que calia acotar el problema, fent unes bones medicions, i a partir d’aquestes determinar què s’ha de fer per arreglar-ho i quants diners val (és a dir fer un projecte tècnic); i buscar la manera perquè el Ministerio de Fomento pagui les actuacions que estableixi el projecte per arreglar el que ells mateixos van fer malament.

En aquest sentit pensem, que l’Ajuntament de Vilafranca ha de negociar i fer pressió perquè Madrid s’impliqui en la solució dels problemes i en l’enjardinament i urbanització del cobriment de la via, com s’està fent a altres ciutats.

Doncs bé, per fer unes medicions decents (cosa que podia fer l'Ajuntament), incomprensiblement, s’ha tardat massa temps. El segon pas (disposar d’un projecte tècnic i saber quant costarà la obra) no s’ha posat amb força sobre la taula per part de l’Ajuntament de Vilafranca, tot i que des de començaments d’any l’Estat té uns diners pressupostats per fer-lo (gràcies a una esmena d’ICV als Pressupostos Generals de l’Estat).

Alhora, el 2012, per tercer any, Iniciativa tornarem a presentar esmenes als Pressupostos de l'Estat perquè Madrid consigni els diners necessaris per executar les obres que solucionin el problema. Esperem que, a partir d’ara, altres grups polítics (dels que tenen més diputats) es sumin a aquesta proposta.

Mentrestant fora bo que l’Ajuntament apreti per fer el projecte i sobretot netegi la zona de la cobertura, que per això últim no cal cap gran quantitat de diners ni cap acord amb Madrid.