dilluns, 19 de setembre del 2011

L’1 d’octubre cal tancar la nuclear d’Ascó

Arran de l’accident de Txernòbil l’any 1986 el món va començar a prendre consciència del perill de les centrals nuclears i, de fet, les dues dècades següents, pràcticament se’n va aturar la construcció.

Però a mitjans de la primera dècada del segle XXI alguns estats han volgut reprendre la construcció de plantes nuclears. L’accident de la central nuclear de Fukushima Dai-ichi el passat mes de març ha refrescat de forma tràgica la memòria dels que volien oblidar Txernòbil.

Així el govern alemany d’Angela Merkel ha recuperat el pla de tancament de les centrals nuclears i Itàlia ha decidit en referèndum abandonar aquesta energia.

Al nostre país dues qüestions venen marcant la polèmica més immediata: la possible construcció d’un cementiri nuclear i el fet que el proper 1 d’octubre caduca el permís de funcionament de la central d’Ascó, situada a només 90 quilòmetres de Vilafranca.

Ascó acumula un llarg llistat d’incidents, com la fuita de partícules radioactives de novembre de 2007 que des l’empresa van intentar amagar, primer a les autoritats i desprès a l’opinió pública.

Aquest 2011 la central ha tingut diversos “incidents” entre els que destaquen la fuga de 25.000 litres d’aigua radioactiva o l’incendi dels panells de control de l’edifici auxiliar.

Sense anar més lluny, el passat 29 de juliol, el Consell de Seguretat Nuclear (CSN) va emetre un informe en el que es constata que a Ascó no s’estan aplicant diverses disposicions tècniques de seguretat.

Cada vegada que hi ha un “incident” o una parada programada la central s’atura, a vegades per llargs períodes, i l’energia elèctrica que produeix es substitueix sense problemes per la generada mitjançant altres formes de producció.

Ascó és un perill per la zona sud i centre de Catalunya, capital i àrea metropolitana inclosa, està caducada i amb els últims incidents hem jugat ja massa amb la sort.

L’1 d’octubre s’esgota la duració de funcionament prevista per aquesta central. L’Estat Espanyol ha de tancar immediatament les centrals en més mal estat i amb més incidents, com la d’Ascó, i posar en marxa un Pla per al tancament progressiu de la resta de centrals nuclears durant els propers anys, substituint-les progressivament per altres fonts d’energia com les renovables, que ja són la primera font de generació d’electricitat a l’Estat.