dimecres, 22 de setembre del 2010

Ampliar l’illa de vianants a la Plaça Jaume I


L’Ajuntament de Vilafranca ha fet públic fa pocs dies que, els diumenges, impedirà circular i aparcar vehicles a la Plaça Jaume I. Des d’Iniciativa per Catalunya Verds, i també des d’altres grups, s’ha proposat que es vagi més enllà d’aquesta mesura testimonial i que el tancament als cotxes es faci extensiu a tots els dies de la setmana i a les places de l’Oli i Vall del Castell, ampliant d’aquesta manera l’actual illa de vianants dels carrers i places més cèntrics de la Vila.


Aquests carrers formen part d'una zona d'important valor patrimonial, on la mobilitat a peu ha de ser especialment fàcil, segura i agradable, i on cal millorar el paisatge urbà retirant els vehicles de l’espai públic i restringint l’accés en cotxe (excepte els veïns i la càrrega i descàrrega).


Es proposa no només eliminar les barreres arquitectòniques de totes les voreres, facilitant la mobilitat de persones que van amb cadira de rodes, de les famílies amb cotxets infantils i fent més fàcil el pas de carretons de la compra, sinó també establir una zona de passeig i per moure’s caminant de forma més segura, més barata, més agradable i menys contaminant, reduint el fum, el soroll i, en certa mesura, fins i tot l’estrès.


Els estudis del Pla de Mobilitat posen de manifest que, des que en els últims anys s’ha millorat l’illa de vianants, la mobilitat a peu pels carrers cèntrics s’ha incrementat un 18%, quan la població només ho fet un 5,3%; per tant també amb un impacte molt positiu pel comerç de proximitat i les persones que hi treballen.


El Pla de Mobilitat, pendent només de l’aprovació definitiva, ja apunta l’ampliació de l’illa de vianants a la Plaça Jaume I com una mesura necessària, però ha de ser l’Ajuntament qui decideixi quan. Veurem si el govern municipal de Convergència recull aquesta proposta ben avalada o bé si no s’atreveix a donar el pas.

(article publicat avui al setmanari 7 Dies)

[imatge: SP Ajuntament de Vilafranca del Penedès]

2 comentaris:

Señor G ha dit...

Primer dius vehicles, i després només cotxes. Compte amb les motos, que a BCN es menjan es que es guanya de vorera i de vegades fan díficil portar carret de nen o de la compra i fins i tot passejar. A Sants: http://lasgafasdelsenyorg.blogspot.com/2010/07/tripartito-contra-el-peaton-ciu-pp-y-lv.html i http://lasgafasdelsenyorg.blogspot.com/2010/09/donde-esta-el-ayuntamiento-en-sants.html

Bernat Villarroya i Garcia ha dit...

Amic G tens tota la raó. Demanem que la plaça quedi tancada als vehicles en general (tret de bicis, cadires de rodes a motor, patins...).

El cert però és que en aquesta zona, bàsicament, el problema sobretot són els cotxes, tot i que també alguna moto per sorolls.

Salut!

PD: A veure quan ens veiem eh!