dilluns, 27 de setembre del 2010

Sobre la Vaga General

Com que el comparteixo plenament faig meu el Comunicat de Suport a la Vaga General fet públic des d'Iniciativa per Catalunya Verds de l'At Penedès, aquí el teniu.

El Govern de l’estat ha aprovat una reforma laboral que abarateix l’acomiadament i vulnera els drets i les condicions laborals dels treballadors i treballadores d’aquest país. La crisi econòmica ha generat una elevada destrucció d’ocupació que no pot imputar-se a la regulació de les condicions de treball, sinó que és conseqüència de l’esgotament del model d’economia especulativa (en especial a del sector immobiliari) i a uns sectors productius fonamentats sobre bases tecnològiques, d’innovació i de formació dèbils i, per tant, sobre una estratègia competitiva basada en la reducció de costos laborals.

Iniciativa per Catalunya Verds de l’Alt Penedès entenem que la recuperació social i econòmica i l’ocupació de futur han d’orientar-se al que és una prioritat per al nostre país: transformar el model productiu. En canvi, el govern ha prioritzat els interessos dels mercats, les institucions financeres i les grans patronals de l’estat, oblidant les prioritats reals per a la sortida de la crisi.

Hi ha reformes urgents que no s’estan afrontant, com la del sistema financer, reformes que haurien de posar fre a l’especulació i centrar-se en donar resposta a la manca de liquiditat que ofega la nostra economia, ajudant a la reactivació i a la creació de llocs de treball en empreses i sectors de futur.

En molts casos els alts beneficis empresarials dels últims anys no s’han reinvertit ni en investigació, ni en la modernització ecològica de la nostra economia, ni en la formació dels treballadors. Mentrestant s’han rebaixat repetidament els impostos a les persones més poderoses.


La crisi actual no l'han causada les polítiques socials ni les polítiques públiques de protecció social. No l'han causada els treballadors, ni els del sector públic, ni els del sector privat. No l'han causada els pensionistes ni les persones en situació de dependència. En canvi és a aquests col•lectius a qui volen fer pagar la crisi.

Una crisi social i econòmica terrible en la que està en joc el nostre Estat de Benestar. El dia 29 tenim una gran oportunitat per revelar-nos. La vaga general: una vaga contra una reforma laboral injusta, desequilibrada i inútil. Una reforma antieconòmica, que ens endinsa encara més en el model que ens ha portat a la crisi.

Però hi ha una altra política possible: la reforma financera (per combatre l’especulació i donar liquiditat a l’economia productiva); la reforma fiscal (no pas sobre les classes mitjanes que ja contribueixen de forma suficient, sinó sobre les grans fortunes), la reforma energètica (per anivellar la balança comercial de l’Estat deixant d’importar tan de petroli i també per lluitar contra el canvi climàtic), la modernització ecològica de la nostra economia (per ser més competitius), i l’aposta per l’economia social i la inversió en els serveis i la formació de les persones.

Per aquests motius des d’ICV Alt Penedès expressem el nostre ple recolzament a la vaga general del 29 de setembre convocada pels sindicats CCOO i UGT i fem una crida a tota la ciutadania de la comarca a participar a les manifestacions del migdia que es realitzaran a Vilafranca del Penedès i Sant Sadurní d’Anoia i a la manifestació de la tarda a Barcelona.

Vilafranca del Penedès, 21 de setembre de 2010