diumenge, 24 de maig del 2009

Muntanya de Sant Pau (I): No deixem perdre un bon projecte

La tardor de 2007, Iniciativa per Catalunya Verds – Esquerra Unida (ICV-EUiA), vam proposar que es fes un bon procés participatiu en relació al Pla Especial de Protecció de la Muntanya de Sant Pau i Sant Jaume, l’espai protegit més emblemàtic de Vilafranca.

Proposàvem, en primer lloc, fer un estudi de recollida de dades i possibilitats existents; en segon lloc que, a partir d’aquest estudi, es fes un ampli procés de consulta i participació ciutadana i finalment, que, definits els usos de la muntanya, s’emprenguessin les actuacions necessàries (arranjaments, obres, dinamització, redacció del document urbanístic...).

A proposta d’ICV-EUiA el pressupost municipal de 2008 va incorporar una partida pressupostària que permetia fer l’estudi i, a partir d’aquest, el procés de participació.

A finals d’estiu de 2008, segons ens deia la llavors regidora de medi ambient, l’estudi estava pràcticament acabat, però l’anterior govern, per motius inexplicats, no el va presentar fins molts mesos després. Això va impedir fer dins l’any 2008 el segon pas, el de la participació.

Per mirar de complir l’expedient, si que van muntar una interessant però molt limitada activitat de recollida d’idees coincidint amb l’Aplec que anualment es fa l’Ermita troglodítica de Sant Pau, però només limitada a les persones assistents a aquest acte, i sense una fase prèvia de difusió i debat cívic entorn de l’excel·lent estudi que s’havia fet.

Davant la nostra queixa, i tot i haver-se perdut mig any sense motiu aparent, el PSC es va comprometre a no desaprofitar l’estudi que s’havia realitzat, i a donar-lo a conèixer i iniciar un procés de participació amb cara i ulls.

Van començar a fer alguns passos però ràpidament van començar a tornar a incomplir calendaris, tot i que (en aquesta ocasió) la situació de l’Ajuntament els mesos de febrer i març, amb un gran enrenou mediàtic, i la moció de censura ja a les portes, pot servir, en part, d’atenuant.

Amb el dia de la moció de censura ja fixat, cinc dies abans del canvi d’alcaldia, es va presentar una exposició a l’Escorxador que començava a anar en la bona línia. Mai sabrem si va ser un moviment de cara a la galeria o si aquesta vegada anava de debò...

Ja amb Convergència i Unió al govern en un racó perdut de la web municipal s’hi pengen els apartats resum de l’estudi i s’obre un espai on-line per a la participació donant de temps fins els 25 de maig.

Ignoro si és una ressaca de les últimes accions de la regidora socialista sortint o una iniciativa del flamant nou govern convergent, el que està ben clar és que, tot i que la informació que és facilita és adient per participar a partir d’allà i que el canal és bó, és evident que el procés s’ha de difondre molt més (a tall d’exemple, fixeu-vos que només surt a l’apartat de la web de medi natural, però no al de participació ciutadana, ni a l’eina consensus...), i s’ha poder debatre a fons a la Vila. Cal allargar aquest termini del 25 de maig i, sobretot, cal obrir un procés d’informació, consulta i debat ben ampli.

Tenim el gran avantatge que aquesta no és una actuació motivada per la urgència ni la pressa, sinó per la il·lusió i les perspectives de futur que pot obrir; no és una actuació a curt termini, sinó a mig i llarg termini. Es pot fer “sin prisa però sin pausa” com diuen en castellà, ara bé, si és fa s’ha de fer ben fet.

Una altra opció és no fer tot aquest procés i deixar Sant Pau, Sant Jaume i la plana de Les Clotes tal i com estan, amb parts de cultiu abandonat, amb equipaments infrautilitzats, i amb un procés de degradació progressiva a la zona més propera a la ciutat.

Fins ara, ningú ha defensat obertament aquesta opció. Si algú ho fa ho podem debatre. Si no, fora bo que la situació generada els darrers mesos a la Vila no ens hagi fet aparcar una bona idea, i fet perdre uns diners i un bon projecte, deixant-lo en un calaix de la Casa de la Vila...

[Font imatge: web de l'Ajuntament de Vilafranca]