dilluns, 20 d’abril del 2009

Intervenció en el debat de la moció de censura

"Bon dia a tothom que ens veu i ens escolta. Si m’ho permeten torno al seient habitual per poder explicar des d’aquí el vot i l’opinió d’Iniciativa per Catalunya Verds – Esquerra Unida i Alternativa [ICV-EUiA] al voltant de tot plegat.

Des d’Iniciativa volem dir unes quantes coses. D’entrada veiem que hi podria haver el perill que sortíssim del foc per caure a les brases. Esperem que no sigui així.

I m’explico: nosaltres ja hem dit reiteradament que aquesta moció de censura no la compartim. No la compartim perquè no veiem que hi hagi darrera una majoria alternativa sòlida, ni a nivell social ni a nivell aritmètic.

Perquè avui, aquesta moció la recolzen tres partits [CiU, CUP i ERC] que son molt diferents, i ho fan amb onze vots, just el mínim necessari, però fixeu-vos que, dels tres partits, només un, Convergència entrarà al govern. I encara més greu: Aquests dies, abans de la moció, vostès ja reconeixen que no votaran tots tres junts un pressupost municipal.

En minoria, sense pressupost a la vista... Aquest és un canvi de govern agafat amb pinces!

Insisteixo amb el pressupost perquè és l’eina principal amb la que treballa un Ajuntament. És l’instrument que té aquesta institució per millorar dia a dia Vilafranca. Als vint-i-un i les vint-i-una que estem aquí al ple municipal se’ns vota, sobretot, per fer un pressupost i per escollir un govern que l’executi!

Si bé és cert que han donat a conèixer un document programàtic genèric, encara no han explicat que pensen prioritzar els propers dos anys justos que queden de legislatura.

Des d’Iniciativa ens preguntem: aquesta variació forçada del govern és el que necessita Vilafranca? Per nosaltres la resposta és no i per això votarem que no aquesta moció de censura.

Això no vol dir que ens enroquem davant de les propostes que puguin fer des del nou govern: la nostra oposició fins ara ha estat constructiva i responsable, i així ho seguirà sent.

Que votem que no a la moció de censura perquè no ens agrada com s’ha gestat i perquè no veiem gens clar cap a on s’orientarà l’Ajuntament, no comporta que ens oblidem dels errors del govern sortint: Lamentem molt profundament que, ni amb tot el que ha passat, no hagin mostrat més sensibilitat a l’hora d’escoltar la veu plural de Vilafranca.

Considerem que el Partit Socialista no ha sabut veure que té 8 regidors, però que aquí en som 21. Creiem que, en general, el govern sortint ha actuat de forma unilateral i només ha anat a buscar l’acord quan matemàticament li era imprescindible. Massa sovint s’han fet promeses a entitats i associacions de veïns que desprès no s’han pogut fer realitat...

Ja hem dit en diverses ocasions que al llarg d’aquests dos anys hi ha hagut massa soroll al consistori. Iniciativa per Catalunya Verds – Esquerra Unida hem rebutjat les declaracions poc matisades i l’actitud destructiva; i hem concentrat els nostres esforços a intentar que, en comptes de tot això, hi hagués a l’Ajuntament debat polític, ideològic i pressupostari sobre mesures concretes per fer avançar Vilafranca i, per extensió, el Penedès.

Avui es crea un situació no volguda per nosaltres. Hi ha tres grups que són responsables de les conseqüències de la decisió que han pres. Al nou govern volem dir-li: coneixen la nostra forma de treballar de forma responsable i en positiu.

I creiem que és urgent aprovar un pressupost amb sensibilitat social i estem oberts a parlar-ne com ho hem vingut fent amb el govern sortint. Hi ha mesures interessants que estan en marxa: No hi havia cap previsió de cara a noves residències d’avis. Ara trobaran quatre projectes tècnics per fer-ne una als terrenys de l’antic Incavi al Carrer Amàlia Soler, aquesta línia de treball, encetada a proposta d’Iniciativa, creiem que no s’hauria d’abandonar. A Vilafranca s’han produït canvis per minimitzar els residus: cal anar més enllà. A la Societat Municipal d’Habitatge hem aprovat reforçar el programa de rehabilitació de pisos en desús: cal portar-lo a la pràctica. Hem fet un estudi del Carrer Sant Pere que ha obert vies de finançament i treball. Hem iniciat la implantació de la norma ISO per millorar la qualitat, cal continuar. Les propostes sobre els usos de la muntanya de Sant Pau estan sobre la taula, ara les hem de posar a debat de la ciutadania...

En definitiva, en la mesura de les possibilitats i dels recursos d’un Ajuntament com el nostre, pensem que entre tots sis grups hem de saber trobar acords per afavorir la cohesió social i la integració com un sol poble, garantir igualtat en l’accés a l’educació, la cultura, la salut, l’esport; prestar suport a les persones que més ho necessiten, i posar facilitats a les noves idees emprenedores i a la modernització ecològica de l’economia en el nostre territori.

Si hi ha propostes en aquesta línia, Iniciativa per Catalunya Verds – Esquerra Unida coincidirà en el suport a aquestes mesures. Gràcies."

Bernat Villarroya i Garcia
Portaveu del Grup Municipal d’ICV-EUiA

12 comentaris:

Carles ha dit...

Aviam, si no heu donat suport a la moció deu ser per motius ideològics, no? Pq penseu q CiU no ho farà pas millor q el PSC... O és q si tinguessin una majoria de govern clara hi haguessiu donat suport? Jo ho veig com dos temes diferents.

"Als vint-i-un i les vint-i-una que estem aquí al ple municipal" --> si us voleu expressar d'aquesta manera almenys feu-ho bé, pq a l'ajuntament no en sou pas 42.

Salut.

the Gnobo ha dit...

Totalment d'acord. Ja he comentat al post anterior que no entenc el vot de suport al PSC.

Sí, entenc que és "en contra de la moció" però al final no deixa de ser un plebiscit i alinear-se amb el PSC no deixa de ser un vot que legitima la seva gestió.

M'ha semblat més correcta l'abstenció del PP, per exemple.

Anònim ha dit...

Carles, Gnobo,

Fer una moció de censura als dos anys, sense explicar que es pensa fer (i que no) en els dos anys que queden i amb quins suports és una forma de fer que no compartim, i menys desprès del soroll permanent que hi ha hagut per poder arribar a aquesta moció.

La manera que trobem d’explicar això amb un dels tres vots possibles (a favor, en contra o abstenció) ha estat votant en contra. Ens hem estat plantejant l’abstenció però no volíem que algú ho pogués entendre (o ‘fer entendre’) com un 'tant ens fa'. Tant ens fa no, no creiem que aquesta sigui la forma de fer i ho trobem mancat de responsabilitat, i per això votem no.

Això no vol dir que ens alineem amb el Partit Socialista, que també ha participat del soroll (i veient la part final del seu discurs d’ahir, em temo, que hi seguirà participant), ni que la nostra sortida a l’atzucac fos que la cosa seguís com estava, perquè sobretot pensem que cal abandonar la pica-baralla i reprendre el debat ideològic, pressupostari i de compliment del que s'aprova.

Per aquest motiu, en vista de la correlació de forces que hi ha (que no és la que més ens agradaria, però que és la que els vilafranquins i les vilafranquines han escollit democràticament) nosaltres proposàvem una altre tipus de compromís fins a les properes eleccions: http://www.iniciativa.cat/vilafranca/news/17966 Però bé, tot són opinions. En tot cas, ara hi ha un nou alcalde, el Pere, amb el que, quan ens cridi, hi anirem a parlar amb voluntat constructiva, com ho hem fet abans amb els anteriors.

Salut!

Bernat

PD: Carles, ara que ho veig, si que ho vaig dir d’una manera que multiplica per dos els nombre de regidors i regidores :-P

Jordi ha dit...

Carles,

Jo no crec que siguin temes diferents. El que ha passat els darrers dos anys és que s’ha fet poca cosa perquè l’equip de govern no podia tirar endavant les seves propostes. Han estat incapaços de trobar consensos i han fracassat estrepitosament.

Canvi d’alcalde, molt bé. Però podrà trobar els suports necessaris? jo crec que no. M’agradaria estar equivocat. Però si és que no, més enllà de la ideologia de CiU, quin sentit té donar suport a una moció que comportarà uns costos de transició elevats, que quan estiguin habituats al càrrec ja els hi quedarà poc temps per governar i que segurament tampoc ho podran fer per manca de suports.
Vull dir que canviar perquè tot continuï parat no té gaire sentit. Però tant de bo m’equivoqui.

Per cert, curiós que els partits petits prediquin i practiquin estabilitat, pau i tranquilitat i els grans estiguin inmersos en una baralla de galls: i tu més...

Jordi ha dit...

Tot i que si he de ser sincer no em fa gens infeliç se'n vagin a menjar pols a l'oposició alguns impresentables que hi havia al govern i els seus satèlits com aquest:
http://www.penedesdigital.cat/2009/04/21/un-alcalde-amb-cadira-pero-sense-programa-ni-majoria/

Carles ha dit...

Jordi, estic d'acord q les condicions (moment de la legislatura, noves majories, ...) en q es planteja la moció també són importants. Però en l'argumentació de ICV hi trobo a faltar q es parli del programa de CiU, o del 5 motors "de la CUP" i q es digui amb què s'està d'acord i amb què no, o pq és millor q el PSC es quedi l'alcaldia.

En tot cas, acceptant que en aquests casos els costos de transició són sempre elevats, la moció de censura a mitja legislatura no és la pitjor opció, ja q tant els q marxen com els q entren tenen temps suficient per demostrar el q poden fer.

the Gnobo ha dit...

bé, sincerament, els q marxen si que han tingut temps de demostrar el q poden fer...30 anys?

Anònim ha dit...

Carles,

Que jo sàpiga cap document de la Cup forma part del nou programa de govern (això és el que diuen els companys de la Cup i no tinc cap motiu per dubtar-ho); en canvi si que en forma part el document de CiU, al que si que fem referència: el trobem massa genèric. Allà no es diu que pensen fer els propers dos anys... i de programa electoral en tenim tots.

Durant la tanda de reunions de la ‘Taula de Pressupostos’ la gent d’Iniciativa vam anar comentant amb la gent de la CUP i del PSC què ens semblava bé i què no de les propostes que aquests dos grups van fer, com ells van comentar les que fèiem nosaltres.

Això, de moment, a CiU li trobem a faltar. Quan, en els propers dies ho expliquin (així va dir el nou alcalde que ho farien), doncs ho estudiarem. La mateixa exigència la hem tingut amb el PSC, ho pots comprovar aquí: http://www.iniciativa.cat/vilafranca/news/14411

Votar ‘no’ a la moció de censura no implica recolzar al PSC, implica votar no a una CiU que no ha explicat que pensa fer. O es que a Madrid, perquè no agradin les polítiques de dreta extrema del PP s’han de votar necessàriament les propostes del ZP?

Salut!

Bernat

Alex ha dit...

Bernat, no deies per aqui que ara tocava ser constructiu, deixar tot el tema de la moció enrera i treballar per tirar endavant Vilafranca? Som-hi tots, però en serio

http://www.elpunt.cat/vilafrancadelpenedes/article/3-politica/17-politica/33453-icv-diu-que-el-nou-govern-de-vilafranca-mantindra-lespiral-de-confrontacio-que-hi-havia-fins-ara.html

Bernat Villarroya i Garcia ha dit...

Hola Àlex,

De ben segur que encara no t’ha arribat a casa l’ ‘Iniciativa per Vilafranca’ i que parteixes de la ‘curiosa’ interpretació que fa ‘El Punt’ que, segurament, van escriure la noticia amb presses perquè havien de tancar edició...

Adjunto el text del butlletí i tu mateix pots comprobar si la 'interpretació' de El Punt és més o menys encertada:

"UNA SITUACIÓ COMPLEXA AL NOSTRE AJUNTAMENT

Una moció de censura ha fet que l’alcadia de Vilafranca del Penedès canvies de mans: el convergent Pere Regull és el nou alcalde. Aquest ha estat, de moment, el darrer capítol del sorollós rebombori que hi ha hagut els darrers mesos a l’Ajuntament de la nostra Vila.

Iniciativa per Catalunya Verds hem explicat reiteradament que aquesta moció de censura nosaltres no la compartim. No la compartim perquè no veiem que hi hagi darrera una majoria alternativa clara, ni a nivell social ni a nivell aritmètic; i no la compartim perquè darrera, més enllà del canvi pel canvi, no hi veiem un projecte definit.

Entenem que fer entrar un nou govern de la manera com s’ha fet, gairebé amb calçador, amb els vots de partits amb concepcions molt diferents i sense una majoria que el sustenti, suposa mantenir-se en l’espiral de la confrontació quan, per contra, ICV considerem que Vilafranca necessita menys soroll a l’Ajuntament i més diàleg i anàlisi. Pensem que el que s’ha de fer des del consistori és estudiar, debatre i concretar accions per, en la mesura de les possibilitats i els recursos d’un Ajuntament com el nostre, afavorir la cohesió social, el suport a les persones que més ho necessiten, garantir igualtat en l’accés a l’educació, la cultura, la salut i l’esport, així com posar facilitats a les noves idees emprenedores i a la modernització ecològica de l’economia en el nostre territori.

Des de la humilitat de tenir un regidor, quan les dues forces majoritàries en tenen vuit, ICV podem dir, amb l’aval del treball que hem vingut realitzant aquests primers dos anys de legislatura, que hem rebutjat les declaracions poc matisades i l’actitud destructiva. Ens hem oposat al joc brut de la difamació i la rumorologia. Quan altres han optat pel soroll o pel tacticisme ICV hem orientant els nostres esforços a centrar el debat polític en les propostes i mesures concretes: les previsions del pressupost, les obres públiques en curs, el funcionament dels serveis municipals o la planificació de nous equipaments públics. Hem recolzat aquelles propostes que hem vist positives, hem proposat millores i hem plantejat alternatives a tot allò que no vèiem clar.

Aquesta ha estat, és i serà la nostra forma de treballar per fer avançar Vilafranca. Avui tenim un nou govern municipal que ha accedit a l’alcaldia d’una manera que, donada la correlació de forces, nosaltres no compartim. Hi ha tres partits -CiU, CUP i ERC- que, legítimament, han pres aquesta decisió. Sobre ells recau la responsabilitat principal. Nosaltres, ICV, mantenim l’actitud d’oposició constructiva que hem tingut fins ara, però no assumirem responsabilitats més enllà del nostre programa electoral ni del grau de representativitat que ens van atorgar les urnes."

[No puc reproduir aquí les negretes i destacats del text, però pots visualitzar-ho en PDF aquí:
http://www.iniciativa.cat/vilafranca/publications/463

Fixa’t que el butlletí és titula “Oposició constructiva a l’Ajuntament: Crítics i responsables”.

En definitiva, que l’actitud que pensem tenir és la que reclames en el teu comentari.

Salut!

the Gnobo ha dit...

per cert, no ens has d'explicar res? suposo que.. felicitats! no? :)

A.

Anònim ha dit...

Sí! La primera setmana a la Generalitat està sent molt intensa i apasionant!

Bernat