diumenge, 24 de maig del 2009

Muntanya de Sant Pau (II): La nostra proposta de sortida

Contextualitzat en el post precedent el punt on ens trobem actualment, reprodueixo un recent article del butlletí ‘Iniciativa per Vilafranca’ on s’exposa força bé quina la proposta de sortida que des d’Iniciativa per Catalunya Verds posem sobre la taula en relació al projecte de Sant Pau, aquí el teniu:

Sant Pau + Vinseum:
un projecte de parc eno – cultural per Vilafranca?


ICV plantegem que la definició dels usos de la muntanya de Sant Pau (l’espai protegit més emblemàtic de Vilafranca) es faci amb una participació ben àmplia de la ciutadania i les entitats de la Vila i també dels sectors sindicals, econòmics i empresarials de la comarca. En moltes ocasions hem defensat que aquest hauria de ser un projecte col·lectiu de futur, engrescador, intergeneracional, multisectorial, dinamitzador i cohesionador.

Però quina idea de sortida aportem? D’entrada dir que no ens referim només al bonic mirador de Vilafranca que hi ha dalt del turó de Sant Pau a la zona de l’ermita, sinó també a l’espai del Casal 2000 al turó de Sant Jaume, i molt especialment a tota la plana agrícola, entre la muntanya i el Balcó de Les Clotes, i entre el Camp de Futbol de l’Espirall i la Carretera de Sant Martí.

Aquest àmbit, majoritàriament agrícola, el creuen diversos camins, ideals per a tot tipus d’itinerari. Allà mateix hi ha dos cellers importants. Ajuntament i entitats de Vilafranca són propietaris d’algunes vinyes i feixes de terra dins d’aquest espai natural. Un espai que, si es passa pels carrers Escudellers, Vall del Castell i Sant Pau, es troba a només cinc minuts a peu del Vinseum, el museu de les cultures del vi de Catalunya.

El Vinseum ja organitza puntualment visites guiades a algunes vinyes. Però no seria aquest un bon punt d’inici de les rutes del vi i el cava? No podria el Vinseum, com ja han proposat alguns dels seus membres, tenir unes vinyes a l’aire lliure com a ‘exposició permanent’? No seria atractiu veure in situ les diferents varietats de raïm, tipus d’emparrat, etc? I fer un tast enmig de les vinyes? I no hi podria haver un punt d’informació i de venda especialitzada de totes les empreses (petites, mitjanes i grans) i cooperatives del Penedès? Aquest projecte no reforçarà culturalment Vilafranca? No dinamitzarà els sectors productor i elaborador? I la indústria associada (taps, disseny i impressió d’etiquetes i plaques, ampolles, caixes de cartró...)? Pot el projecte de Sant Pau ajudar a reforçar el turisme gastronòmic i cultural? I la zona comercial del Carrer Torrelles de Foix i de tot Vilafranca, per extensió?

I des del punt de vista esportiu, no seria interessant unir amb circuits de camins les dues zones esportives, la de Sant Julià i la de l’Espirall? I des del punt de vista del lleure i del medi natural, i des de...

A què esperem per començar aquest procés de definició mitjançant la participació col·lectiva? Quan es presentaran les conclusions i propostes de l’estudi que l’Ajuntament va encarregar l’any passat, a proposta nostra, sobre la muntanya de Sant Pau? No ho demorem més, ara és el moment!