dimecres, 24 de desembre del 2008

Text íntegre del prec i les preguntes al ple


Al ple municipal d'ahir es van aprovar definitivament les ordenaces fiscals pel 2009 en els termes que ja hem comentat en aquest bloc aquí i aquí. També es va prendre l'acord d'adherir-nos de ple dret a l'Observatori de les dones en els mitjans de comunicació per afegir el nostre gra de sorra en favor d'un canvi cultural ben necessari com, malauradament, s'ha posat de manifest a Vilafranca en els darrers dies amb més cruesa que mai. També es van nomenar les representats escollides per les entitats per al Patronat de Cal Bolet.
En l'apartat de precs i preguntes des del grup d'Iniciativa vam fer tres preguntes i un prec que us transcric a continuació:

1) Amb bastants mesos de retard respecte a la proposta que vam fer des d’ICV-EUiA, finalment avui s’ha posat en funcionament a la Plaça Penedès la minideixalleria que ha de donar servei de proximitat a Vilafranca. Veiem a la web municipal que els horaris seran de 10 a 13 i de 16 a 19, però no queda clar si l’horari serà de dilluns a divendres o de dilluns a dissabte, com havíem proposat des d’Iniciativa, ja que els dissabtes podria ser el dia de més afluència d’usuaris. Ens poden aclarir quin serà l’horari definitiu?

2) Properament està previst que l’Ajuntament contacti individualment amb els comerços per tal d’explicar el funcionament de la campanya “Vilafranca lliure de bosses de plàstic”. Com es va posar de manifest a la darrera reunió del Consell de Medi Ambient, per tal de garantir el màxim nombre d’adhesions és important que, quan s’informi als comerços, ja estiguin concretades les facilitats que podran obtenir més enllà de la bonificació fiscal que ja s’ha aprovat. Per part d’Iniciativa s’ha posat sobre la taula en varies ocasions al llarg d’aquest any, una proposta per a la compra centralitzada de bosses compostables i amb un preu parcialment subvencionat. S’ha estudiat aquesta proposta de compra centralitzada de bosses compostables?

3) La Generalitat ha rebut un fons extraordinari de l’estat de 62 milions d’euros per construir residències per a persones grans. ¿S’ha demanat des de l’Ajuntament de Vilafranca informació al respecte per tal de finançar la construcció de la nova residència d’avis a ubicar als terrenys de l’antic INCAVI al Carrer Amàlia Soler, tenint en compte que a mitjans 2009 estarà finalitzat el projecte arquitectònic d’aquesta residència?

4) En els darrers anys, entre el Vinseum i la Basílica de Santa Maria, s’hi instal·la una controvertida pista de gel. Si bé és cert que el Centre Vila ha fet esforços importants per modernitzar any rere any la instal·lació, no és pot negar que la pista no és el millor exemple per als infants des del punt de vista de la sostenibilitat ja que comporta un important consum d’aigua i d’electricitat per evitar que el gel es desfaci. Alhora, on està ubicada, genera impacte visual en un espai patrimonial i històric de referència per a la Vila. Finalment tampoc podem obviar que, en l’emplaçament actual, es manté un cert risc per als i les vianants a causa de l’aigua que goteja.

Des d’Iniciativa valorem els esforços del Centre Vila per tal de promocionar i reforçar el comerç de proximitat perquè aquest és el més sostenible i responsable, ja que en bona mesura evita desplaçaments en cotxe i alhora, per la seva proximitat i coneixement especialitzat, proporciona als consumidors i les consumidores informació contrastada i de qualitat, permetent una compra més responsable.

Per aquest motiu fem un prec a l’Ajuntament en el sentit que, de cara a l’any vinent, s’estudiï junt amb el Centre Vila un emplaçament alternatiu, per exemple a la nova Rambla Sant Francesc, que ja haurà d’estar acabada, així com una activitat lúdica alternativa més sostenible, per exemple una pista sintètica com les que instal·len en altres localitats.