diumenge, 14 de desembre del 2008

Els 177 € a Vilafranca: les propostes d’IniciativaFa unes setmanes han anunciat que l’Estat constitueix un fons de vuit mil milions d’euros a repartir entre els municipis segons la població. Són els famosos 177 € per habitant de que parla la premsa. A l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès li corresponen prop de sis milions i mig d’euros (6.487.682 €).

Ha calgut la pràctica rebel·lió dels Ajuntaments i organitzacions municipalistes [1] [2] [3] de tot l’Estat i, sobretot, una crisi econòmica com un cavall perquè hi hagi hagut una certa reacció per part del Govern central davant l’absència de finançament dels municipis.

És evident que aquest Fons Estatal d’Inversió Local no resol el dèficit històric de les finances municipals sinó que simplement està pensat per injectar diner líquid a l’economia i ‘crear’ treball en forma d’obra pública.

Aquesta darrera frase la dic perquè els vilafranquins i vilafranquines enteguin les limitacions que es tindran a l’hora d’aplicar aquests sis milions i mig d’euros, limitacions que són, entre d’altres, les següents:

- Els diners han de ser per fer obres de construcció, no per prestar serveis (és a dir amb aquests diners no podem contractar assistents socials o policies ni podem subvencionar famílies o entitats).

- Cal presentar les sol·licituds (dir en que s’invertiran els diners) abans del 24 de gener de 2009, i el que és més important, aquestes sol·licituds ja han d’anar acompanyades del projecte tècnic. Aquest termini, així sense previ avís, i amb el Nadal pel mig, és insuficient perquè cap equip d’arquitectes (públic o extern) pugui redactar de zero un projecte complex que comporti càlculs d’estructures.

- A més a més no està permès incloure en aquest fons obres que ja tinguin una part finançada (que és el més normal, ja sigui amb el suport de la Generalitat de Catalunya, de la Diputació de Barcelona o, més puntualment, de la Unió Europea o del Govern de l’Estat).

- L’Estat obliga a que les obres comencin abans del 13 d’abril de 2009 i a que estiguin acabades el primer trimestre de 2010 negant en cas contrari el finançament.

La combinació d’aquestes condicions fa que, Vilafranca no pugui ‘gastar’ la suma dels 177 € per habitant en obres com:

Acabar la Rambla Sant Francesc, iniciar la Residència d’avis de l’antic Incavi, agilitzar el Parking de la Plaça Pau Casals, urbanitzar el cobriment de la via del tren, agilitzar les obres del Vinseum, fer un edifici per l’Escola d’Idiomes, construir una llar d’infants a Les Clotes o construir la nova caserna de la Policia local. Sembla (cal acabar de confirmar-ho) que tampoc es podrien destinar a agilitzar les obres de l’equipament juvenil de Cal Berger o a acabar d’una vegada per totes el nou Auditori. Lògicament, tampoc podem fer obres que no siguin de competència municipal (Renfe, escoles, CAP...).

Descartat d’entrada tot això, per no permetre-ho el Fons Estatal, aquest divendres s’ha fet una reunió entre els portaveus dels sis grups municipals i el secretari de l’Ajuntament per fer propostes. El termini del 24 de gener apreta. Si volem que els arquitectes preparin algun projecte cal dir-ho ja mateix.

A la reunió l’equip de govern planteja destinar els diners a via pública, és a dir a obres de millora de carrers i voreres, i una única proposta diferent: la d’arreglar la façana medieval de l’antic Hospital al Carrer Sant Pere (proposta que compartim).

És evident que la via pública acabarà sent la màxima destinatària d’aquest peculiar fons estatal. Sempre hi ha voreres per arreglar i carrers per reasfaltar. I sobretot aquest tipus de projectes són menys complexos tècnicament i els arquitectes, si es reparteix la feina entre diversos equips, si que es podran tenir els projectes per al 24 de gener.

Ara bé, hem de fer un esforç per prioritzar, i mirar d'optimitzar les obres que es facin. Així en aquesta reunió de portaveus de divendres Iniciativa per Catalunya Verds – Esquerra Unida (ICV-EUiA) vam entregar a l’Alcalde una llista on proposàvem:

1. Rehabilitació de la façana de l’antic Hospital al C. Sant Pere, partint de l’avantprojecte de que ja disposa l’Ajuntament (foto).

2.- Obres d’instal·lació de la segona mini-deixalleria (que seguirà, esperem, a la primera que s’intal·larà la setmana entrant).

3.- Sol·lució estructural al col·lector de la Riera de Llitrà (al final de la zona esportiva) ja sigui amb xarxa de clavegueram separada o amb un dipòsit per a aigües brutes (obra poc ‘vistosa’, però molt necessària i que difícilment podrem afrontar si no és amb alguna situació excepcional com la d’aquest fons extra).

4.- Intervencions de manteniment i accesibilitat de la via pública (tant amb contractació externa, com amb execució directa amb el nou grup d’intervenció ràpida previst a l’esborrany de pressupost).

5.- Instal·lació de marquesines i plataformes del bus urbà en parades on encara no n’hi ha.

6.- Senyalització adequada de les zones 30 per a bicicletes amb paviment diferenciat.

7.- Petites reparacions d’edificis públics.

8.- Manteniment de camins rurals.

Més enllà d’algunes propostes com les que ja hem anomenat en un paràgraf anterior i que clarament es descarten per no poder ser objecte de finançament amb el fons estatal, de la reunió dels sis grups polítics municipals de l’altre dia no en queda res més sobre la taula que la proposta del govern i la d’ICV-EUiA; més enllà d’intentar veure si es troba una improbable esclexa legal per accelerar Cal Berger o el final de l’Auditori. Si hi ha més idees cal posar-les ja sobre la taula...


[origen imatge]

2 comentaris:

jordi guilera ha dit...

Hola Bernat,
et llenço una nova idea sobre com gastar la carretada de recursos que han arribat als ajuntaments.

http://elcantdelasirena.blogspot.com/2008/12/green-roofs.html

Salut,
J

Anònim ha dit...

Mireu aquest ajuntament, amb què invertirà els calerons: http://www.marchena.org/marchenahoy/content/view/602/85/

En horts urbans! Quina llàstima que a Vilafranca hàgim fet tard. Si haguéssim iniciat la campanya de la xarxa d'horts uns mesos abans, probablement hauríem pogut presentar un projecte a temps.

En fí...