dijous, 30 d’octubre del 2008

Prioritats i ordenances fiscals: visió general


Mensualment hi ha debats a l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès. Segons les temàtiques dels punts de l’ordre del dia es formen unes o altres coincidències entre els diferents grups polítics. Ara bé, si hi ha un debat on queden clares les prioritats de cada grup aquest és sens dubte el debat entorn les Ordenances Fiscals, que generalment té lloc per aquestes dates.

Així doncs dimarts ens trobàvem, molt a grans trets, per un costat amb un plantejament que propugna que, davant la crisi, cal una rebaixa d’impostos i taxes (tesi defensada per CiU i el PP); mentre que, per l’altre costat, es defensa que, davant la crisi, l’administració més propera a les persones, és a dir l’Ajuntament, ha de mantenir, i a ser possible reforçar, el nivell de serveis, i per tant, cal mantenir el nivell d’impostos i taxes, actualitzant-lo amb l’IPC (tesi defensada pel PSC local, la CUP, ICV-EUiA i, amb alguns dubtes, per la ERC local).

I és que val a dir que, tot i mantenir el nivell d’impostos, els ingressos de l’Ajuntament disminuiran de forma dràstica per diversos motius: la crisi immobiliària (que afecta un sector que, amb llicències urbanístiques, impost de construccions, taxes d’ocupació de via pública i plusvàlues per compravenda d’immobles, aporta molts diners a les arques municipals), la menor activitat econòmica, i també, i cal dir-ho ben alt, la deslleialtat institucional que mostra el govern l’estat central. Perquè d’una banda, Zapatero ha decidit rebaixar els diners que es destinen als municipis; i d’altra banda sembla que continuarà incomplint l’Estatut de Catalunya, pel que la Generalitat (que al seu torn també aporta finançament als municipis) rebrà menys diners dels que li pertoquen.

Mentrestant s’incrementen les necessitats socials que cal encarar: reforçar tots els programes d’ocupació i de formació, muscular els serveis socials i ampliar-ne la incidència i capacitat de resposta així com invertir en una modernització ecològica que ens permeti avançar en l’estalvi i la optimització de recursos.

Així doncs, tot i mantenir el nivell d’impostos, de cara al pressupost caldrà, més que mai, esforçar-se per eliminar despeses supèrflues o no prioritàries i concentrar-nos en la prestació de serveis a les persones.

En els propers dies espero poder comentar alguns detalls novedosos de les ordenances fiscals de 2009. Mentrestant podeu contrastar punts de vista amb l’amic Jordi Guilera que, com a bon economista, estrena bloc abordant aquesta temàtica.

6 comentaris:

Anònim ha dit...

http://debatpenedes.blogspot.com/2008/11/vaya-pandilla-de-patilleros.html

I aquests de CIU volen ser alternativa de govern???

Anònim ha dit...

Quina poca feina deu tenir aquest Masachs!
Ja sé que a Iniciativa no estem pel canvi però com que tenim criteri propi crec que el Regull té part de raó en l'article del seu bloc on parla de la participació ciutadana...

Bernat Villarroya i Garcia ha dit...

No hagués estat de més que haguessin dit que, en aquesta part, el seu document es basava, en part, en el pla de l'Hospitalet. Ara sincerament, jo no ho veig una cosa tan greu com alguns ens volen fer veure...

Tots els grups mirem que es fa a d'altres municipis. Sense anar més lluny, al darrer ple nosaltres vam presentar una moció que es basava en les experiències de Mediona i Vilanova: http://www.iniciativa.cat/domains/vilafranca/news/14385

Per tant jo veig el perquè de tant d'enrenou. No passa res per "importar" una proposta d'un altre Ajuntament, penso que la clau està en veure si aquesta s'ajusta a les necessitats de Vilafranca o no.

Anònim ha dit...

Aquesta opinió només la poden sustentar els mediocres. No és una part del document de l'Hospitalet, sino que es tot. El d'Hospitalet es mes llarg, però TOT el de Convergencia és còpia pura i dura. Senyal de que o no tenen discurs o que no han entés el que han llegit.

Anònim ha dit...

A l'anònim que fa propaganda del Regull se li veu la llauna. Està plé de submarins.
Bernat, si demà et venen un quadre de Picasso, en pagues una pasta (alcaldia) i després t'adones de que es falsificat, no et queixis, segons tu no es tan greu. Si tu et deixes entabanar, és que ets un il·lús. Més criteri i menys seguidisme!!!

Bernat Villarroya i Garcia ha dit...

Anònim (darrer) la comparació que utilitzés no té res a veure amb el meu comentari de més amunt, per tant no vulguis donar a entendre el que no hi ha...

A la web d'ICV Vilafranca es recull tot el que hem anat dient en relació als "sorolls mediàtics" de canvis d'alcaldia. La noticia recent al respecte és aquesta http://www.iniciativa.cat/domains/vilafranca/news/13961

A partir d'aquí, preferim les propostes i els arguments més que no pas les crítiques sense matís o les desqualificacions gratuïtes.

Salutacions.