dimarts, 26 de març del 2013

De plens municipals i tacògrafs

1.- En el ple del mes de febrer el govern sociovergent de Vilafranca ens va deixar força preocupats: Quan ICV-EUiA vam denunciar que existien indicis molt clars que l'empresa estava forçant als conductors dels autobusos a incomplir els temps de descans i a encadenar serveis diferents (transport escolar, servei urbà, servei interurbà) posant en perill a les persones usuàries de tota la comarca i de totes les edats, l'alcalde va admetre que era cert, que ell també tenia coneixement d'aquestes greus irregularitats. Però en canvi quan jo mateix vaig proposar que s'exigís activar els tacògrafs ja existents (és a dir, cost econòmic zero) en els busos municipals el govern s'hi va negar al·legant que en el servei urbà aquest dispositiu encara no és obligatori.

Per sort finalment s'ha imposat el seny, i el govern de Vilafranca ha rectificat i s'activaran els tacògrafs, com nosaltres demanàvem. Així mateix s'ha posat en funcionament el serve #hispanofail per denunciar les irregularitats del servei interurbà, gràcies a la moció on recollíem la proposta de la Plataforma d'Usuaris.[imatges: Penedès TV]

2.- I parlant de plens municipals, aquí teniu el resum del ple de març:

S’ha aprovat el quart tràmit per ajustar els sistemes urbanístics de la Vila: Coincidim amb la idea general d’endreçar la ubicació dels equipaments i les zones verdes però hi ha hagut massa canvis i errors per part del govern municipal durant la tramitació d’aquest expedient pel que ens hem abstingut en la votació.

El govern ha informat al ple de la liquidació econòmica de 2012; i s’han aprovat els comptes de la ràdio i la televisió; de la societat d’habitatge; del servei de grua i de l’escola de música, punts tot ells en els que hem votat a favor. Tanmateix hem votat en contra dels comptes de l’empresa municipal d’aigües ja que, segons l’auditoria, hi ha elements dels actius que no estan ben valorats. Pensem l’aigua és un bé comú essencial per la vida diària pel que és clau que Aigües de Vilafranca tingui la màxima fortalesa i sigui transparent en la informació econòmica.

Hem votat a favor d’incorporar al pressupost una subvenció de la Diputació de Barcelona de 200.000 € per fer polítiques socials d’atenció a les famílies de la Vila que estan en situació d’atur des de fa temps i no tenen ingressos. Pensem que aquesta línia d’actuació no només és encertada sinó que ha de ser prioritària.

Hem votat en contra de constituir la fundació de l’escola universitària del vi i el cava (ESCAVI) en les condicions que fixa l’alcalde: Encara no hi ha cap pla acadèmic; el patronat incorpora a les grans empreses però no a Pimecava (mitjanes i petites empreses) ni al sector cooperatiu; i l’Ajuntament, tot i fer una gran aportació econòmica (de més del 80% del total) està en absoluta minoria en un patronat del que, a més a més, s’exclou als grups de l’oposició. D’altra banda la valoració dels actius que aporta el municipi s’han rebaixat de forma escandalosa per tal de burlar els criteris que fixa la Generalitat sobre les fundacions públiques. Ens fa l’efecte que la precipitació de l’alcalde en tot aquest assumpte només respon a la voluntat d’arraconar el projecte de residència d’avis que hi havia previst anteriorment per aquell espai.

Hem votat a favor de fer un nou reglament per la biblioteca pública Torras i Bages. Hem denunciat però que la biblioteca està quedant saturada i que no s’han aprofitat les subvencions que hi havia per ampliar un servei que és clau per garantir la igualtat d’oportunitats, en especial dels més joves.

S’han substituït representants al consell d’Aigües de Vilafranca, a proposta del govern; i al Patronat d’Esports, a proposta de CiU. D’altra banda el govern ha fet públiques de forma clara les retribucions dels regidors i regidores i dels grups municipals. Celebrem que, encara que sigui amb dos anys de retard, hagin recollit el que ICV-EUiA venim proposant des del primer dia del mandat (el Decret de retribucions està disponible a la web municipal).

Pel que fa a l’apartat de mocions s’han aprovat, amb el nostre vot a favor, les de suport als presos polítics saharauís; la de suport als municipis perseguits per no hissar la bandera espanyola; i la de suport a les entitats del tercer sector. També hem votat a favor de la moció amb mesures per la transparència; i de la moció pel compliment i seguiment dels acords aprovats pel ple municipal. Lamentablement aquestes dues mocions han estat rebutjades amb certa fatxenderia per part del govern CiU–PSC.

En l’apartat de precs i preguntes hem preguntat perquè s’exclou als sindicats del professorat de les reunions del Consell Escolar Municipal; sobre les informacions de la possible retallada d’una ambulància a l’àrea de l’Alt Penedès i hem proposat reparar el ferm de l’aparcament de l’hospital ja que es troba en mal estat.