dimecres, 16 de gener del 2013

Sobre el pressupost municipal 2013



El 2012 a Vilafranca entre la proposta pressupostària de CiU i la que fèiem ICV-EUiA hi havia divergències fonamentals que superaven les nostres línies vermelles fent impossible cap acord: En concret el pressupost que el Govern Regull va aprovar llavors (i que Iniciativa vam votar en contra) debilitava en 750.000 € l’empresa municipal d’aigües (fet que nosaltres considerem un error greu ja que un servei essencial com el subministrament d'aigua mai s'hauria de posar en risc) i gastava 2.000.000 € en un projecte incert com la Universitat del vi (un any després la obra està feta, els diners gastats, però el projecte acadèmic és igual d’incert i es continua dubtant de la seva viabilitat econòmica).

Pel 2013 hem pogut comprovar que el govern aparca aquest tipus de propostes conflictives de gran impacte i per això hem recuperat la nostra habitual disposició i voluntat constructiva d’arribar a acords, amb les partides socials com a primera prioritat.

Com hem explicat aquesta setmana de forma pública a la premsa, veiem que hauria de ser possible un acord entorn aquests eixos:

1) Mantenir i actualitzar l’Acord Social de 2010, al que vam arribar aquell any els sis grups polítics de la Vila (CiU, PSC, CUP, PP, ERC i ICV-EUiA) per fer front a la crisi econòmica i social, garantint, en la mesura de les possibilitats d’un Ajuntament com el nostre, el funcionament d’àrees com serveis socials i educació (que són bàsiques per combatre l’exclusió i la desigualtat). Aquest és, sens dubte, el punt més important.

2) Continuar aplicant millores d’eficiència energètica i estalvi en edificis municipals, perquè són actuacions que l’Ajuntament amortitza en poc temps, i que a partir de llavors suposen un estalvi econòmic; perquè donen treball a empreses de la Vila i la comarca; i perquè són actuacions positives pel medi ambient.

3) Donar més força al programa de rehabilitació d’habitatges buïts perquè permet a l’ajuntament disposar d’habitatge social per a les famílies amb més necessitat (desnonaments, atur de llarga durada, etc); evitar que els barris es degradin per la presència continuada d’edificis en mal estat, i perquè les obres de rehabilitació donen treball a empreses de Vilafranca i la comarca.

4) Contractar amb empreses d’economia social les tasques de neteja de carrers, recollida de residus, etc, avançant cap a models de gestió sostenibles i responsables.

5) Anar completant les actuacions la llei de barris, amb les places i carrers de l’Espirall que estan pendents (Plaça Espirall, Plaça Abat Blanc); així com actuacions similars a Sant Julià (carrers Abat Copons, Pau Benach i Pere III) i el Centre (zona de la Plaça de l’Oli i la Vall del Castell), actuacions que, a més a més, van ser prioritzades per processos de participació ciutadana els anys 2009 i 2010 i que ja tenen dotació pressupostària; amb l’objectiu de recosir la ciutat i evitar la desigualtat entre barris alhora que creant ocupació i llocs de treball a nivell local. Així mateix l’Ajuntament començaria a recuperar la credibilitat perduda en matèria de participació ciutadana.

6) Actuacions pendents del Pla de mobilitat: algunes de les quals, es podrien també tirar endavant durant el 2013 en cas que es rebin subvencions específiques de la Generalitat, com sembla que podria ser el cas dels carrils bici .

[imatges i audio: Penedès TV]