dijous, 20 de desembre del 2012

Resum del ple municipal de desembre

El primer punt, el pressupost municipal 2013, ha estat retirat de l’ordre del dia per part del govern. ICV-EUiA hem explicat que els vilafranquins i les vilafranquines es mereixen que trobem la manera d’arribar a un acord i que estem oberts al diàleg i a disposició del govern municipal per treballar i acordar el pressupost abans de final d’any.

Si que s’ha aprovat una modificació del pressupost 2012. ICV-EUiA no ens hem oposat a aquest tràmit però hem denunciat que l’Ajuntament de Vilafranca es veu obligat a rebaixar el pressupost en 100.000 € perquè la Generalitat ha retallat el finançament de diferents partides municipals quan ja estaven compromeses. També s’ha aprovat un petit ajust al pressupost del teatre Cal Bolet i l’Auditori.

Hem votat en contra de declarar “no disponible” la paga de desembre dels treballadors municipals. ICV-EUiA ens oposem a que, per Decret, el govern del PP ordeni als ajuntaments ‘segrestar’ la paga dels treballadors i ‘regalar-la’ als bancs privats mitjançant “aportacions a plans de pensions o contractes d’assegurança col•lectius, a exercicis futurs” (sic).

El govern municipal de CiU ha retirat de l’ordre del dia la creació de la Fundació Universitària del Vi i el Cava ja que faltava part de la documentació obligatòria, un signe més de la improvisació amb la que estan portant el projecte que inicialment van anomenar ‘Universitat del Vi’.

Hem votat a favor de fer més transparent el consorci sociosanitari que gestiona els equipaments de cura de la gent gran a Vilafranca obrint-lo a la participació de tots els grups municipals i hem demanat que s’apliqui el mateix criteri a la fundació Amàlia Soler (que gestiona habitatges socials a Vilafranca) en la que, de moment, estem exclosos 4 dels 6 grups municipals.

La fins ara regidora d’Educació i Serveis Socials, Sra. Ramona Suriol, ha anunciat la seva dimissió. Tot i que a nivell polític sovint hem defensat idees diferents, hem fet un reconeixement al seu compromís amb la col•lectivitat.

Pel que fa a l’apartat de mocions hem votat a favor d’adoptar mesures per garantir el dret a l’habitatge; a favor que es creï un registre municipal d’establiments comercials solidaris; en contra de la llei que pretén menystenir el català i separar els infants a les escoles en funció de la llengua (llei Wert) [aquí el text de la intervenció]; a favor de demanar que es mantinguin les beques universitàries erasmus; i a favor de demanar que la Generalitat pagui els diners que deu a les entitats que atenen a les persones amb discapacitat.

En l’apartat de precs i preguntes, hem preguntat per la situació de l’Hospital Comarcal de l’Alt Penedès, atès que darrerament els treballadors s’han mobilitzat denunciant greus dificultats; i hem proposat la realització (sense generar cost i amb els mitjans propis: Penedès TV i Ràdio Vilafranca) d’una campanya de conscienciació cívica (Vilafranca Vila Neta) perquè tothom s’impliqui en mantenir neta la Vila, acompanyat d’un compromís de l’Ajuntament en la mateixa direcció.