diumenge, 9 de desembre del 2012

L'aigua, bé comú

(article escrit de forma conjunta amb en Jordi Guilera que ens han publicat avui a 'La Veu de la Plaça', la revista gratuïta que edita de forma oberta i participativa el moviment 15M de Vilafranca)

L’aigua és un bé escàs. Sense aigua una persona no pot viure més de 3 dies. La fem servir per dutxar-nos, per cuinar, per rentar la roba, per rentar plats i per anar al lavabo. També en diversos processos industrials. L’aigua és un bé comú, i la seva gestió hauria de respondre als interessos col•lectius, no a interessos mercantils de grans grups privats.

No ho entén així Convergència i Unió que acaba de malvendre la gestió d’Aigües Ter – Llobregat (ATLL) durant 50 anys al grup privat ACCIONA. Fins ara de gestió pública, ATLL capta l’aigua dels embassaments i les dessaladores (“aigua en alta”) i la condueix amb grans canonades fins als dipòsits de molts municipis del país, entre ells els de Vilafranca (i de bona part del Penedès).

Veiem doncs com es perd el control democràtic d’un recurs estratègic pel país, eliminant la capacitat pública de gestionar de forma ecològicament sostenible el cicle de l’aigua i dificultant a tothom l’accés a l’aigua potable i al sanejament ja que als costos de gestió s’hi afegeix ara el lucre de l’empresa privada. No sembla aquesta una manera massa coherent de construir “estructures d’estat”.

De fet, tot just abans de procedir a la privatització, la Generalitat ha incrementat les tarifes de l’aigua “en alta” en un 70%, per a satisfacció i benefici dels propietaris d’ACCIONA. A Vilafranca els efectes d’aquesta mesura no s’han fet esperar ja que Aigües de Vilafranca, que és l’empresa pública municipal que subministra l’aigua “en baixa” (és a dir des del dipòsit municipal fins a l’aixeta de les nostres cases) ha vist incrementats els costos de l’aigua que compra a ATLL, pel que l’Ajuntament ha aprovat un increment de tarifes per als vilafranquins i les vilafranquines.

Una altra decisió més que qüestionable de CiU ha estat la forma més o menys lineal en que Aigües de Vilafranca ha traslladat aquest increment de preu, tot rebutjant la proposta alternativa de repercutir la pujada de tarifes sobre els que fan un ús d’aigua més desmesurat, fet que permetria no disparar el preu de la factura dels que fan un esforç d’estalvi (que són el 85% de les famílies). L’alcalde, Pere Regull (CiU) no ha permès ni tan sols sotmetre a votació aquesta possible alternativa.

Finalment aprofitar les pàgines de ‘La Veu de la Plaça’, per denunciar una altra mesura preocupant que ha adoptat recentment el govern municipal de CiU: la reducció del capital d’Aigües de Vilafranca en 750.000 €, cosa que ens temem que sigui un primer pas per afeblir l’empresa pública i tenir després una “excusa” de caire econòmic per procedir a la seva privatització en favor del lucre d’uns pocs i en perjudici de la ciutadania de la Vila.