divendres, 26 d’octubre del 2012

Sobre el preu de l'aigua a Vilafranca(si l'enllaç del video no funciona cliqueu RTV Vilafranca)

El proper dimarts es debatrà a la Casa de la Vila quins han de ser els impostos i taxes municipals a Vilafranca de cara a l’any vinent; i com han de ser aquests impostos i taxes.

ICV hem proposat a l’equip de govern de CiU la modificació de fins a 10 ordenances fiscals (des del preu de l’aigua fins al de la grua municipal, passant per taxes com per exemple la de la llars d’infants o la dels mercats). Aquí podeu llegir el detall de la proposta.

Sens dubte però el que ha aixecat més rebombori ha estat la nostra proposta per la tarifa de l’aigua: No en va el subministrament d’aigua potable és un dels serveis més bàsics i importants per les persones i les empreses de la Vila i també és una de les partides més grans del pressupost municipal (més del 10% del total, tant del pressupost de despeses, com del pressupost d’ingressos –provinents de les tarifes–). També és un ‘caramel’ econòmic pels que fan negoci amb les privatitzacions de serveis essencials ja que l’empresa municipal mou més de 5 milions d’euros anuals.

La nostra proposta de tarifes en matèria d’aigües parteix de la base que, actualment, els titulars que gasten més aigua (entorn un 15% dels abonats) estan efectuant un 34% del consum total, tot i que només paguen el 26% del cost.

ICV venim reclamant des de fa temps que cal corregir aquest desequilibri, en base a criteris de sostenibilitat i de justícia social, però també de responsabilitat: La nostra proposta de tarifes permet que a qui fa un ús racional de l’aigua a nivell domèstic no se li dispari la factura de l’aigua, fent que bona part dels increments recaiguin en els que en fan un ús irresponsable.

Aquest any però la decisió del ple municipal encara té més transcendència: A la Generalitat CiU està impulsant a tota màquina el procés per privatitzar l’aigua dels embassaments i les canonades (“aigua en alta”) a favor dels de sempre (AGBARs, FOMENTOs, ACCIONAs i similars) i això, no en tingueu cap dubte, dispararà molt més el preu dels abonats finals.

Pel que fa l’ “aigua en baixa” (és a dir des dels dipòsits municipals fins a les aixetes de les cases) no cal anar gaire lluny: CiU recentment ha privatitzat l’aigua a Martorell i ho està intentant fer a Vilanova i la Geltrú. A Vilafranca del Penedès, encara no tenen l’excusa per privatitzar, però com explica molt bé en Jordi Guilera (economista i membre del consell d'administració d'Aigües de Vilafranca a proposta d'ICV-EUiA), el govern municipal de CiU ja està desencadenant tot un seguit de mesures perquè els números de l’empresa ja no siguin tan bons i tinguin així l’excusa per privatitzar. Estarem amatents i plantarem cara.


(més info sobre la privatització d'ATLL:
Aigua és Vida, plataforma formada per associacions veïnals, sindicals, ecologistes i solidàries per una gestió no mercantil de l'aigua a Catalunya)