dissabte, 29 de setembre del 2012

Resum del ple de setembre

ICV-EUiA ens hem mostrat a favor de canviar la gestió del cementiri per tal que, a partir d’ara, l’Ajuntament s’encarregui directament de mantenir-lo amb personal propi. Ens ha sorprès però el volum de “deute amagat” acumulat amb l’empresa funerària (260.722 €) i que ara es reconeix pel que ens hem abstingut en la votació. Lamentem la manca de transparència del govern sobre l’existència d’aquest deute en tots els debats pressupostaris previs.

Hem votat a favor de reduir les retribucions dels càrrecs electes en la mateixa proporció que, per Decret, s’ha retallat el sou dels treballadors i treballadores.

En l’apartat de mocions s’ha aprovat la moció que ICV-EUiA i PSC presentàvem pel manteniment del servei vetllador als menjadors escolars de Vilafranca, que atén als alumnes amb discapacitat. Finalment el govern s’ha compromès a no eliminar aquest servei.

També s’ha aprovat la moció que presentàvem ICV-EUiA en defensa de la xarxa d’aigua i contra la privatització que n’impulsa la Generalitat. És important evitar, si cal per la via judicial, que el cicle de l'aigua i les infraestructures estratègiques del país no quedin en mans privades que només es guien per l'afany mercantil de lucre. Val a dir que una moció del grup socialista qüestionava les tarifes de l’aigua. En aquesta ens hem abstingut ja que la qüestió de fons no és la forma com es paguen els costos del servei (via impostos o via taxes); sinó que el govern de la Generalitat pretén incrementar aquests costos a base de privatitzar el servei en favor de multinacionals com Agbar o Fomento de Construcciones y Contratas que es lucren a costa de la ciutadania.

Pel que fa a la resta de mocions presentades per altres grups, hem votat a favor que l’ajuntament s’adhereixi a la campanya animant a penjar banderes estelades de forma reivindicativa; a favor de defensar l’escola inclusiva, a favor d’una declaració contra la pobresa i l’exclusió social, a favor de declarar moralment Vilafranca territori català, lliure i sobirà, i a favor d’instar al govern de la Generalitat a finalitzar els tràmits per fer realitat l’àmbit territorial del Penedès.

Finalment, en l’apartat de precs i preguntes hem demanat que se’ns informi en cas que hi hagi altres situacions de “deute amagat” (com en el cas del cementiri); hem demanat que l’Ajuntament intercedeixi davant Renfe perquè es reobrin els lavabos de l’estació de tren (que porten mesos fora de servei); hem demanat més detalls sobre les intencions del govern municipal respecte a l’ús de la Plaça de la Vila; hem proposat que el Vinseum–Museu del Vi no contracti empreses de comunicació i protocol externes sinó que utilitzi el gabinet d’alcaldia que ja té personal destinat a aquestes tasques; i hem advertit que, en alguns punts de la Vila, caldria netejar de forma més freqüent els contenidors de la brossa.

***
Aprofito per comentar que aquest 1 d'octubre iniciem "Les Tertúlies del Primer Dilluns" amb portes obertes a tota la ciutadania per debatre sobre temes d'actualitat política.

A partir d'ara doncs el primer dilluns de cada mes volem especialment escoltar, contraposar idees, resoldre alguns dubtes, explicar propostes... En aquesta primera tertúlia parlarem de la possibilitat d'independència de Catalunya. Us hi esperem!