dimarts, 12 de juny del 2012

Diners pels bancs, deute per tothom

Aquest cap de setmana el govern de l’estat ha demanat un rescat per salvar els bancs privats a costa de tota la ciutadania. Als gerents i grans accionistes que han provocat tot això no se’ls hi demana res, cap responsabilitat ni penal, ni econòmica, ni patrimonial. Tampoc cap responsabilitat política als que han desregulat tot això, ni als que han mirat cap a una altra banda.

Parlen de xifres immenses (100.000.000.000 €), però no volen ni sentir parlar d’auditar l’origen del deute que, de forma del tot injusta, ens volen encolomar. Perquè recordem-ho, repetim-ho mil vegades, i no ho perdem mai de vista: aquests diners ni els va demanar, ni se'ls va gastar el sector públic, i no és certa aquella cantarella del braç i la màniga. Ni plàstic-man té el braç que caldria per un forat així!

Això no vol dir que no calgui racionalitzar algunes qüestions, però deixem clar que el problema no ve pas d'aquí: Els diners els van demanar uns grans grups privats per especular en el sector immobiliari i financer. Uns grups que han anat repartint dividends milionaris entre els seus gerents i grans accionistes. Per quina estranya regla de tres el deute d'aquests irresponsables egoïstes s’ha de pagar entre tots?

A més a més, i a diferència dels treballadors, dels autònoms i de la petita i mitjana empresa, tots aquests grans grups d'especuladors i mega-rics gairebé no paguen impostos i a sobre ara ens volen robar la salut, l’educació, els sistemes de protecció social, els drets laborals i, en general, el futur. No tenim perquè acceptar-ho.

Per afrontar la situació, cal recuperar la democràcia i reinventar la política. I una forma de fer-ho, penso, és participar en primera persona i dir la nostra. Això és el que hem fet aquest cap de setmana amb la ‘Iniciativa oberta’ a Vilafranca (més info). Aquí en teniu algunes fotografies, i les imatges de Penedès TV:


Grup 1: debat entorn l'alternativa al model actual des de l'economia, l'ecologia i la defensa dels drets socials.












Grup 2: debat entorn l'alternativa progressista al catalanisme conservador i sobre les noves formes de fer política.












Posada en comú: dels dos grups de treball.








La portaveu d'Iniciativa, i diputada al Congrés, Laia Ortiz, a la cloenda: 



Al final, tot un matí de dissabte encara se'ns va fer curt, pel que buscarem nous espais on posar en comú idees, inquietuds, anàlisis i propostes.