dimarts, 3 d’abril del 2012

Sobre estratègies mediàtiques


1.- Es tanca el trimestre amb una important mobilització ciutadana amb la vaga general (fotos mani Vila aquí). Davant d'això, i seguint l'estel·la prefixada per Felip Puig, els creadors d'opinió s'estan aplicant a minimitzar el caràcter massiu de la mobilització i a maximitzar els incidents per aprofundir en l'estratègia que ja hem descrit en aquest bloc: què es parli de qualsevol cosa menys de l'abast de la protesta.

Aquest clima mediàtic, a part de ser el reflèx d'una baixa qualitat democràtica en l'ambit informatiu, pot portar a que es preguin decisions sorprenents i molt preocupants com que un parell d'estudiants de física siguin empresonats sense judici quan, a la vista dels fets, tenen tota la pinta de ser uns caps de turc (si els van detenir al matí a la Diagonal és evident que no estan implicats en els aldarulls de la tarda al centre de la ciutat).

Mentrestant, tot i que l'Estat està sense ingressos, retallant els pressupostos i en ple retrocés social, Mariano Rajoy acaba d'aprovar un paquet de mesures a favor del frau, amb una amnistia pels grans milionaris que han comés delictes fiscals, en un clar insult a tots els ciutadans responsables. Quina mà dura oi?

2.-  Tot i que lògicament ha quedat en segon terme, la passada setmana també hi ha hagut ple municipal: s’ha iniciat el tràmit d’una nova Ordenança de Civisme. Iniciativa per Catalunya Verds - Esquerra Unida i Alternativa (ICV-EUiA) hem explicat que estem a favor del civisme i per això creiem que el repte no és tant anar aprovant normes sinó fer complir les que ja tenim en qüestions com els cotxes mal aparcats sobre les voreres, la gestió de runes d’obres, els solars bruts, el reciclatge de la brossa, els bars sorollosos, etc. Ens hem abstingut en el tràmit inicial i hem proposat que es faci una revisió general del text des d’una filosofia menys freda i més humana (intervenció completa aquí) (text sotmés a informació pública aquí).

Hem votat a favor de l’aprovació de la nova Ordenança de Sorolls recordant al govern que el repte és fer-la complir.

El govern ha presentant els comptes definitius del 2011 (liquidació del pressupost). Hem constatat la deslleialtat institucional de la Generalitat ja que aquesta retarda molt els pagaments (l’Ajuntament està pendent de cobrar de la Generalitat 4 milions d’euros ja vençuts. Alhora la Generalitat ja ens han dit que no ens pensen pagar 200.000 € ja signats i compromesos).

S’han aprovat els comptes de les societats municipals (aigua, radio-televisió, habitatge, grua i escola de música). Hem denunciat que el 2007 la grua s’autofinançava i en canvi ara provoca un dèficit de 100.000 €. Abans es retiraven uns 2700 cotxes a l’any i ara només uns 1200. Hi segueixen havent cotxes mal aparcats però hi ha menys multes. Així el cost servei de la grua l’acabem pagant entre tots: també els que aparquen bé i els que anem a peu.

Hem votat a favor de les modificacions del pressupost per pagar la factura de la llum i ens hem abstingut en una modificació més tècnica de poc import.

Pel que fa a l’apartat de mocions ICV-EUiA n’hem presentat una contra la possible privatització d’ATLL (empresa pública que abasta d’aigua en alta a Vilafranca) i una altra a favor d’un sistema de reutilització d’envasos (adhesió a la Xarxa Retorna). Les dues han estat aprovades.

En relació a les mocions presentades per altres grups hem votat a favor de demanar solucions pel retard de tramitació de la renda mínima d’inserció i a favor de donar suport a les persones en vaga de fam en defensa de la llengua catalana.

La moció conjunta de PSC, CUP, ICV-EUiA i ERC en suport a la Vaga General no s’ha pogut aprovar perquè CiU i PP hi han votat en contra.

Finalment en l’apartat de precs i preguntes hem demanat informació sobre si s’està estudiant permetre que les mútues privades facin operacions privatitzant parcialment l’ús de les instal•lacions públiques del l’Hospital Comarcal fet que ens preocupa pel conflicte d’interessos que es genera. El govern ha confirmat que s’està estudiant aquesta opció però que l’ajuntament (que participa en la gestió de l’hospital) tampoc és partidari d’aquesta opció, fet que ICV-EUiA celebrem. També hem demanat que l’alcalde compleixi la seva paraula perquè tots els grups municipals puguin participar del Consorci Sociosanitari; hem preguntat per la situació de l’ermita catalogada de Santa Maria dels Horts i hem demanat un plànol de cobertura de la xarxa wifi.