dilluns, 5 de març del 2012

Ple municipal: tres “errors” sobre tres possibles

Els punts que s’han tractat en l’últim ple són els següents:

S’ha començat el tràmit urbanístic per ajustar el sistema d’equipaments de la Vila (educatius, esportius, etc) i d’espais lliures (places, parcs, jardins privats, etc). ICV-EUiA hem demanat que l’edifici de la Rambla on hi ha el Col•legi St. Josep–Sta. Anna conservi l’actual qualificació com a equipament públic i no es canvi a equipament privat com proposa el govern de CiU, ja que, tot i que està llogat a una entitat privada, la propietat de l’edifici és pública. Hem anunciat que, si en el tràmit definitiu no és recull aquesta qüestió, haurem de votar-hi en contra.

Hem votat a favor del nou Reglament del Consell de la Festa Major una vegada s’ha garantit que l’alcalde no assumirà funcions que no li pertoquen segons el Protocol.

Ens hem oposat a atorgar més poder al Consorci Sociosanitari de Vilafranca sense control democràtic de part dels grups municipals. Lamentablement CiU, PSC i PP han aprovat la proposta contra el criteri dels altres tres grups.

Pel que fa a l’apartat de mocions: hem votat a favor que s’estudiï si, de forma legal, l’Ajuntament pot pagar els impostos a la Generalitat de Catalunya en comptes de pagar-los a l’Estat; a favor de la creació d’un servei per reciclar i reutilitzar els mobles vells que es recullen a la Vila en col•laboració amb les entitats socials; a favor de demanar la revisió de les tarifes de transport públic; a favor de les mocions per la retirada de la reforma laboral impulsades pels sindicats CCOO, UGT i CGT; i a favor de la moció de solidaritat amb els estudiants del País Valencià.

Finalment en l’apartat de precs i preguntes ICV-EUiA hem demanat al govern de l'Ajuntament de Vilafranca que suspengui el pagament de la quota anual (5846€) a l'Associació Catalana de Municipis fins que l'entitat aclareixi quines mesures pensa adoptar per garantir la bona gestió d’aquests recursos; hem denunciat que la línia R4 de tren de Rodalies Renfe, la de Vilafranca, no només no millora sinó que està tornant a tenir moltes incidències i en aquest sentit hem demanat a l’alcalde que s’impliqui i faci un front comú amb altres alcaldes de poblacions afectades que s’estan començant a organitzar per exigir solucions a la Generalitat; hem preguntat si hi ha alguna previsió de finançament alternativa per la “Universitat del Vi” ja que s’han iniciat obres a l’edifici de l’antic INCAVI però de moment cap dels ingressos del Pla Financer d’aquesta inversió estan confirmats ni acreditats, i hem proposat com a alternativa que es poden aturar les obres i fer els cursos a les aules ja existents del Museu del Vi. També hem demanat el protocol (horaris, etc) que es segueix per tancar els patis públics interiors d’algunes illes de cases; dades actualitzades sobre el servei de recollida de plàstics i cartró; hem preguntat si s’ha fet alguna gestió amb l’Estat per tal de rehabilitar o donar algun ús als pisos de l’antiga Caserna de la Guardia Civil; hem demanat dades actualitzades sobre accidents amb peatons afectats des del canvi en la política de semàfors; i hem proposat que es porti a aprovació d’una vegada el Pla de Mobilitat pendent.

Fins aquí el ple. Com podeu veure, a part de les mocions, els precs i les preguntes, hi havia tres punts de fons a l’ordre del dia, els que impulsa, com li correspon, el govern municipal. En tots tres ICV-EUiA els vam enxampar en un “error” o altre. Veiem-ho:

En el primer, en el tràmit urbanístic, es van “equivocar” (segons el regidor d’urbanisme) qualificant com a privat un equipament públic: no un edifici qualsevol sinó un que l’Església havia reivindicat com a propi en altres èpoques històriques.

En el segon tema, el de la Festa Major, vulneraven el protocol aprovat. També va ser un “error”, segons l’alcalde.

Finalment en el tercer tema: posen a votació un text per traspassar funcions des de l’Ajuntament cap a un consorci del que n’exclouen als grups municipals d’ICV-EUiA i ERC; mentre van dient que no volen excloure ningú i que ja ho arreglaran. No seria millor fer-ho bé des del principi?

Tres temes impulsats pel govern municipal: en el primer una “equivocació”, en el segon un “error” i en el tercer “una cosa per arreglar”. Algú s’ho hauria de fer mirar.