diumenge, 30 d’octubre del 2011

Intervenció en el ple municipal sobre Caixa Penedès

Adjunto a continuació la meva intervenció com a portaveu d'Iniciativa per Catalunya Verds - Esquerra Unida i Alternativa (ICV-EUiA) al ple municipal de Vilafranca del Penedès (25.10.2011) on es va aprovar l'adhesió de l'Ajuntament al Manifest en defensa de la vinculació social i territorial de Caixa Penedès:

Avui mateix s’ha fet públic que s’ha iniciat la privatització d’un 20% del banc participat per Caixa Penedès [BMN]. Caixa Penedès té un 28% de la propietat. Amb la  privatització aprovada avui aquest percentatge de propietat baixarà, amb tota probabilitat, fins el 22,4%.

La mala gestió de Caixa Penedès i la seva privatització parcial té quatre efectes greus per Vilafranca i pel Penedès:

1.- Part dels impostos ara es paguen a Madrid quan abans es pagaven a Catalunya

2.- El centre de decisió de Vilafranca perd influència, fet negatiu pels ajuntaments i les empreses productives del Penedès

3.- La plena centralització a Madrid podria fer perdre llocs de treball a Vilafranca

4.- Si la Caixa es privatitza sense condicions els beneficis aniran als inversors privats i deixen de destinar-se a l’Obra Social

L’obra social, en la nostra opinió, es pot prioritzar molt millor del que s’ha vingut fent fins ara. Però això no treu que la seva desaparició parcial o total té uns greus efectes, en especial pels nostres municipis: residències d’avis, casals d’avis, entitats culturals i esportives, inversions, entre d’altres.

ICV-EUiA ja hem demanat anteriorment canvis en la direcció de Caixa Penedès i Mare Nostrum i assumpció de responsabilitats. Fins ara no se’ns ha escoltat.

Avui aquest manifest que hem treballat diverses entitats ciutadanes i grups polítics veu la llum. Amb ell volem demanar que es fixin unes condicions en el procés de recapitalització per tal de garantir tres aspectes:

1)     Que es mantingui l’arrelament a la comarca i la destinació de beneficis a l’obra social

2)     Que els Ajuntaments de la comarca pugin participar de forma efectiva en la gestió de l’obra social

3)     I que hi hagi una renovació democràtica en els òrgans i els responsables de l’entitat per garantir els punts anteriors

Finalment hem assolit un acord a l’Ajuntament de Vilafranca per subscriure el Manifest. És un primer pas important i esperem que altres ens segueixin i puguem assolir aquests tres objectius. Moltes gràcies.”