dilluns, 13 de juny del 2011

Vilafranca del Penedès 2011-2015: punts de partida

Dissabte s'ha constituit el nou Ajuntament de Vilafranca del Penedès. Com era de preveure veient els resultats electorals, el convergent Pere Regull ostentarà l'alcaldia. Reprodueixo la meva intervenció com a portaveu d'ICV-EUiA: 

"Bon dia a tothom que hi ha a la sala. Saludar també tots aquells i aquelles que en aquest matí de dissabte esteu seguint la constitució del nou Ajuntament per la televisió o per la ràdio.

Probablement uns quants de vosaltres seguiu aquest acte amb la curiositat que hi sorgeixin línies de treball per fer avançar Vilafranca en uns moments difícils com els que vivim. Per contra, és possible que d’altres veieu la institució del ple municipal amb un punt de llunyania i desconfiança.

A tots, volem dirigir-nos.

Iniciativa per Catalunya Verds – Esquerra Unida som un grup de persones compromeses i amb propostes per Vilafranca, i som aquí gràcies a 978 persones a les que, novament, volem fer un reconeixement pel seu suport i per la seva confiança.

Representem les idees dels verds i de l’esquerra i volem contribuir a fer realitat una nova manera de governar on es posi en valor el fet de saber escoltar, de teixir complicitats, de consensuar a partir del debat ampli i serè i, en definitiva, de treballar en equip i posar projectes en comú.

Perquè entenem que governar o fer una oposició constructiva és buscar solucions i contribuir a trobar-les.

L’Ajuntament electe és plural, com ho és la societat vilafranquina, i per nosaltres això és un valor positiu perquè creiem en una democràcia viva.

A l’alcalde, que acaba de prendre possessió, el felicitem per la important responsabilitat que acaba d’assumir. Com ha estat voluntat de la ciutadania, el grup de Convergència i Unió disposarà d’una correlació prou favorable i li correspon governar.

Aquests dies ha manifestat que vol un 'govern obert'. Ara bé, nosaltres diem que el govern obert s’ha de guanyar, no es dóna per si sol. Esperem que ho tingui en compte.

Per nosaltres l’adversari és la crisi econòmica i social. És un model productiu desequilibrat en el repartiment del treball, de la riquesa, i en la relació amb el medi natural. Un model que deixa molta gent al marge i va negant el futur. Aquest és el nostre adversari.

Per això quan diem que farem una oposició proactiva, una oposició constructiva, vol dir que, buscarem els punts d’acord. Que recolzarem les propostes per fer avançar Vilafranca i el Penedès i les que vagin orientades per fer front a aquesta realitat de la crisi; i evidentment votarem que no a les propostes que considerem que no vagin en aquesta direcció i hi presentarem alternatives en positiu.

Impulsar el canvi d’aquest model productiu en funció de les potencialitats de Vilafranca i de la nostra comarca, que les tenim; orientar la creació d’ocupació útil i de futur; i garantir els drets socials, a l’educació i a la salut, considerem nosaltres que han de ser les prioritats, a nivell local en la mesura de les possibilitats d’un Ajuntament com el de Vilafranca.

I Sr. alcalde, creiem que hi ha punts de partida rellevants: Per exemple l’acord assolit el març de 2010 per reforçar les partides socials d’aquest Ajuntament. El pla d’eficiència energètica per estalviar, ser més sostenibles i crear ocupació, redactat però encara per aplicar. El reforç del comerç de proximitat, també en l’àmbit alimentari. L’orientació de Vilafranca i del Penedès cap a l’enoturisme amb una ocupació de qualitat i un model productiu més vinculat al medi i al nostre entorn, amb les indústries i els serveis associats. L’objectiu d’aconseguir un transport públic ferroviari fiable i competitiu. Per posar alguns exemples.

En resum, si s’avança en aquesta direcció, el govern comptarà amb el nostre treball i amb el nostre suport cap a aquestes propostes. En cas contrari, Iniciativa Verds - Esquerra Unida les anirem desenvolupant com a alternatives.

Moltes gràcies."