divendres, 24 de juny del 2011

Comprometeu-vos! nou llibre d’Stéphane Hessel

A Indigneu-vos! (llibre que ja hem comentat) Stéphane Hessel ha posat de manifest que els “arguments” (en realitat excuses) que els poderosos estan utilitzant per desmantellar els sistemes públics de salut, educació i protecció social són una falsedat que no suporta el mínim anàlisi racional; evidenciant que l’únic fonament d’aquests atacs és l’afany de lucre desmesurat d’una minoria egoista en extrem. Com a resposta a aquesta realitat, en el mateix text Hessel fa una crida a la joventut a indignar-se davant la injustícia i a dir prou apel•lant a la no-violència com a forma de mobilització.

Milers de joves l’han secundat arreu del món, en especial en territoris greument afectats per la crisi i les polítiques antisocials com Grècia i l’Estat Espanyol.

Ara Hessel publica un nou text, Comprometeu-vos! amb un missatge clar i ja contingut en el títol: és important saber dir no. Protestar. Indignar-se i resistir. Però a continuació el següent pas és saber dir . Actuar. Reflexionar. Participar. Comprometre’s i desenvolupar alternatives.

Hessel apunta com les dues prioritats més essencials la lluita contra la injustícia social d’arrel econòmica i la reacció front a la degradació del planeta i de medi ambient i es manifesta convençut que hi ha alternatives viables per donar una resposta conjunta a aquestes dues grans problemàtiques acudint al concepte de desenvolupament sostenible (en el seu significat original).

Ni Indigneu-vos! ni Comprometeu-vos! són gran obres d’estudi detallat i articulació teòrica. Tampoc ho pretenen. Ara bé si que són textos molts clars en l’anàlisi essencial de les causes de la situació actual i en l’esbós de les línies i formes d’actuació per fer-hi front i guanyar el futur.

La primera etapa, la de la indignació, la nostra generació l’ha assolit plenament i amb bones mostres de maduresa (cultura organitzativa, un programa amb les mesures més urgents que cal adoptar, evolució cap a un moviment arrelat als barris, assentament de la no-violència, etc).

Estic convençut que properament també s’anirà concretant la segona fase, la de la implicació i el compromís sostingut per portar a la practica aquest programa de mesures justes, raonables i fàctibles que el moviment ha posat sobre la taula. Bona lectura.