dilluns, 28 de febrer del 2011

1) Territoris Serens 2) Ple de pressupostos

1.- El proper dijous ICV Vilafranca organitzem l'acte 'Què són els territoris serens?'. Tothom i és convidat.

2.- Resum del ple municipal d'aquest mes de febrer: S’ha informat al ple del nomenament dels administradors de la Festa Major 2011, als que ICV-EUiA hem traslladat tot el nostre suport.

El primer punt sotmès a votació era la proposta de pressupost municipal pel 2011 que no s’ha aprovat ja que només ha tingut el vot a favor de CiU i PP. Així doncs les partides pressupostàries queden igual que a l’any anterior (en que si que hi va haver un acord de tots els grups municipals per reforçar les mesures socials bàsiques).

Hem explicat que votem no perquè a la proposta del govern hi trobem a faltar un full de ruta de futur i un anàlisi de per què el 2010 hi ha hagut tants incompliments pressupostaris: es va acordar potenciar la rehabilitació d’habitatges i en canvi a la pràctica s’ha reduït a la meitat; les mesures d’ecoeficiència i estalvi energètic no s’ha posat en marxa tot i tenir un pla d’acció (PAES) i dotació pressupostària; les decisions preses en els pressupostos participatius de 2009 i 2010 no s’han executat i no se’ns ha informat pressupostàriament en relació a assumptes de gran transcendència com la residència d’avis o la possibilitat d’obrir una escola universitària. ICV-EUiA si que hem indicat que garantim el suport per actualitzar les partides socials de pressupost i per inversions ja compromeses (com centre cívic de l’Espirall) o de caràcter urgent (la reparació del mercat de Sant Salvador i l’ampliació del cementiri).

El reglament d’ús dels horts urbans era el segon punt del ple i ha comptat amb el nostre vot favorable. ICV-EUiA valorem positivament que s’han recollit les aportacions que hem fet: establir que s’hi utilitzaran els criteris de la producció ecològica i incloure el col•lectiu de persones amb diversitat funcional en la reserva de places. Debatut el reglament, hem demanat que no s’endarrereixi més la posada en funcionament dels horts.

Pel que fa a l’apartat de mocions, ICV-EUiA, ERC i CUP hem unificat una moció demanant canvis en la llei hipotecària perquè s’accepti la dació en pagament (és a dir, que una vegada el banc es queda el pis de qui no pot pagar la hipoteca el deute d’aquesta persona desaparegui, no com ara que subsisteix). ICV-EUiA també hem votat a favor les mocions impulsades per entitats: prevenció de residus en els actes festius (Bosc Verd); fer realitat l’àmbit i la vegueria del Penedès (Som Penedès); contra la tortura i pels Drets Humans (Suport Tibet). També hem recolzat les següents mocions: suport a les persones que pateixen malalties renals (ERC); recolzament a la Declaració de Brusel•les per la pau a Euskadi (CUP) i secret de vot de les persones amb discapacitat visual (ERC). Ens hem abstingut en la moció d’ERC per ampliar el Casal de la Festa Major perquè no considerem urgent prioritzar-ho en aquests moments. I ens hem oposat a la moció del PP per condicionar els informes d’arrelament i reagrupament de les persones migrants en funció de les ordenances de civisme per trencar aquest fet els principis jurídics d’igualtat davant la llei i de proporcionalitat; i hem defensat la igualtat de drets i deures per tothom que viu a Vilafranca. També hem impulsat i votat a favor de les mocions candidatura de Vilafranca com a capital de la cultura catalana; i contra la censura de TV3 al País Valencià i pel restabliment de les emissions.

Finalment en l’apartat de precs i preguntes l’alcalde ha confirmat, responent a les nostres preguntes, que el govern no aposta per una residència d’avis municipal; que no existeix un text ni expedient per fer cursos universitaris, només un preacord “verbal”; i que les últimes setmanes s’han fet “moviments de mobles” a l’edifici de l’antic INCAVI “per error” (sic). El nostre prec (des de l’octubre) perquè l’Ajuntament insti a RENFE i a Rodalies a fer funcionar correctament els panells informatius a l’estació de tren de Vilafranca encara està sense resposta. Sobre la retallada del segon ambulatori mèdic (CAP) de Vilafranca per part del Govern de la Generalitat, l’alcalde ha indicat que ha demanat diverses reunions i que ens en traslladarà el resultat.