Adjunto a continuació l'entrevista que m'han fet aquesta setmana al 7Dies:
En quins aspectes centrareu la vostra campanya electoral de cara a les municipals?
La nostra prioritat és combatre la crisi econòmica en la mesura de les possibilitats d’un Ajuntament com el nostre. Cal potenciar la modernització ecològica, l’economia social i la formació a tots els nivells; i donar suport a les persones que més ho necessiten garantint les partides de serveis socials.
Com resumiu el paper que heu tingut a l’Ajuntament en aquesta legislatura?
Estem fent una oposició constructiva i participativa, fent propostes en positiu per millorar Vilafranca, buscant el diàleg i el debat previ. Amb el govern de Marcel Esteve vam aprovar uns pressupostos, que incorporava propostes d’ICV-EUiA de tan abast com el projecte per la construcció d’una nova residència per a gent gran a l’antic INCAVI (que lamentablement ha quedat congelat amb la moció de censura), el reforç dels serveis socials (que desprès s’ha consolidat) o la instal•lació de la mini-deixalleria , entre d’altres. En relació amb el govern de Pere Regull, tot i estar en descord sobre la política d’inversions, vam fer possible l’aprovació de les mesures socials del pressupost.
Quines són les necessitats més urgents?
Mantenir uns bons serveis socials i un bon sistema educatiu, evitant situacions de desigualtat, aconseguir el segon ambulatori i millorar el transport públic amb Barcelona i Tarragona, en especial pel que fa als trens de rodalies i a l’estació de regionals. A nivell urbanístic, no desaprofitar la Llei de barris, resoldre el cobriment de la via del tren i actuar en punts concrets per evitar la degradació de l’espai públic.
Com poden contribuir les polítiques mediambientals a pal•liar els efectes de la crisi?
Doncs afavorint un canvi de model productiu i impulsant una economia arrelada al territori i amb responsabilitat social i ambiental: Hem de transformar la nostra manera de produir, modernitzant l’aparell industrial però també canviant la nostra manera de viure i de consumir, per exemple amb un comerç de proximitat.
Creieu que d’alguna manera les polítiques socials estan en perill?
Sí, hi un risc de retrocessos perquè en els últims anys la ideologia neoliberal ha aconseguit guanyar pes a Europa i també a l’Estat Espanyol. Per exemple propostes com la d’endarrerir l’edat de jubilació tot i haver-hi un atur juvenil del 40% corren el risc de fer-se realitat si no hi ha una reacció ciutadana. Durant 10 anys a l’Estat s’han eliminat i baixat impostos a la gent amb més recursos i ara, amb la crisi, aquests diners són necessaris per garantir l’Estat del benestar.
Com estan funcionant a Vilafranca?
De moment les polítiques socials competència de l’Ajuntament en línies generals s’han mantingut però això ha estat d’una banda gràcies a l’actitud responsable dels diferents grups que hem condicionat el pressupost i, d’altra banda, a les importants aportacions econòmiques del Govern de la Generalitat que, tot i algun endarreriment en el pagament, s’han vingut efectuant.
ICV va votar en contra de la moció de censura ja que el canvi de govern podia paralitzar els projectes municipals engegats. Ara ERC, també afirma el mateix. Com valoreu l'actual govern de CiU?
Nosaltres no vam recolzar la moció de censura perquè a darrere no hi vèiem una majoria alternativa sòlida, ni a nivell aritmètic, ni a nivell programàtic. De fet abans de votar-la ja admetien que no tenien cap acord per aprovar un pressupost. Fins al moment el Govern de CiU s’ha limitat a ser un govern de gestió. En els moments de crisi com la que estem patint caldria una actitud més activa.
El govern centra el capítol d'inversions de la proposta de pressupost en construir un equipament a sobre de la plaça Dr. Bonet sense que aquesta proposta s'hagi consultat a les comissions de la llei de barris i sense consens polític. Com valoreu aquesta proposta? I el pressupost en el seu conjunt?
Considerem que amb la Llei de Barris i, en especial amb el centre cívic, el govern ha anat tard. Han volgut aplaçar tant la decisió que al final començàvem a tenir el risc de perdre la subvenció de la Generalitat. Quan s’han decidit a actuar pràcticament no podien prendre una altra decisió. Creiem que haurien d’haver explicat la seva proposta amb més temps però ara l’important és que es pugui fer el Centre Cívic.
Regull ha afirmat que veu més adequat l'espai de l'INCAVI per situar la segona Biblioteca de l'Espirall. Aquesta decisió va en sentit contrari a la vostra proposta i la d'altres grups i veïns. Condicionareu aquesta actuació en el nou pressupost?
Quan el 2007 vam proposar fer una residència assistida al terreny de l’antic INCAVI no ho vam fer perquè sí. La piràmide d’edat ens diu que cada vegada en tindrem més necessitat i aquell és el terreny d’equipaments més gran que hi ha al centre de Vilafranca. I una residència és important que sigui cèntrica perquè així les persones residents no perden el contacte amb la Vila i poden rebre més sovint visites d’amics i familiars, en molts casos persones també d’edat avançada i que no tenen cotxe. De cara al pressupost aquesta segueix sent la nostra proposta principal.
Afectaran a nivell municipal els resultats que obtingueu a la Generalitat?
A les municipals la gent coneix als candidats, ens pot aturar pel carrer, preguntar-nos. El resultat de les eleccions nacionals pot indicar alguna tendència però al final són eleccions diferents.
Què ha fet ICV al Tripartit per la comarca?
L’acció de govern és compartida per les tres formacions, encara que ara alguns vulguin amagar-ho. A l’Alt Penedès s’ha avançat molt, un exemple: el 70% de les escoles de la comarca han estat millorades i una desena, sobre 27 municipis, són de nova construcció. Era una mancança clara i ha estat prioritat pels tres grups. Igual que els ajuts per a la instal•lació d’ascensors a la comarca; les noves deixalleries, les depuradores o les comissaries de Vilafranca i Sant Sadurní no són només avenços de les àrees d’Iniciativa Verds - Esquerra Unida sinó de tot el Govern d’esquerres.
Quin és el vostre concepte d’una Vilafranca amb futur?
Una Vilafranca on tots els homes i dones puguin desenvolupar el seu projecte de vida de forma autònoma, amb igualtat d’oportunitats, qualitat de vida i amb vinculació a un entorn natural saludable. I una Vilafranca solidària, que vetlla pel medi ambient i posa el seu granet de sorra en la preservació del planeta.
Quins resultats n’espereu de les eleccions municipals, i al Parlament?
Tenim com a objectiu millorar els resultats i créixer, cosa que ens permetria ser més efectius en la nostra tasca, especialment a l’àmbit municipal de Vilafranca.
Estarieu disposats a entrar en algun pacte?
Sempre que ens ha estat possible hem arribat a pactes pressupostaris tan amb el govern del PSC com amb el govern de CiU. Treballem amb una actitud constructiva i participativa però sempre sobre una base programàtica. No descartem doncs pactes puntuals o sostinguts.
Creieu que és compatible ser alcalde i diputat?
A nivell legal és compatible però cal tenir en compte que a hores d’ara ja costa fixar algunes reunions i que el govern sovint es queixa de manca de temps.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada