divendres, 19 de juny del 2009

Se n’havia de parlar!



Dimarts d’aquesta setmana el ple de l’Ajuntament de Vilafranca havia de tractar diversos punts. El punt més destacat era, sens dubte, el pressupost municipal per a l’any 2009 que presentava el nou equip de govern de CiU. Estem parlant d’un pressupost consolidat de més de 53 milions d’euros, si sumem el de l’entitat, les societats i els organismes municipals. Pel que fa a l’Ajuntament pròpiament, són gairebé 43 milions d’euros.

Aquesta proposta del govern, finalment es va retirar de l’ordre del dia, per estar mancada dels suports suficients.

Com vaig explicar en el plenari, Iniciativa per Catalunya VerdsEsquerra Unida, des del primer dia hem considerat que, especialment en temps de crisi, el pressupost calia tenir-lo aprovat a inicis d’any, ja que, com hem explicat moltes vegades, és la principal eina que té l’Ajuntament per incidir a l’hora de reduir les desigualtats i afavorir la cohesió social i la sostenibilitat.

A finals de l’any passat, durant més de tres mesos, ICV-EUiA vam estar treballant amb els grups que així ho van voler per elaborar un pressupost per al 2009. En aquest bloc ja hem parlat d’aquest procés (posts anteriors [1] [2] [3] i [4]).

Per contra, hem vist que la proposta que posava sobre la taula el nou govern és més conservadora, en el sentit estricte de la paraula, és a dir conta a la baixa (43 milions d’Euros de pressupost de l’Entitat, front a 45 milions i mig de la proposta del gener) i assumeix molt pocs riscos, quan considerem que precisament és en moments de crisi econòmica quan l’administració ha de tenir un paper determinant i comprometre’s de forma més decidida.

Tot i això hem expressat clarament la nostra voluntat de debatre i mirar d’arribar a acords, sent conscients, com ja hem dit en altres ocasions, que tenim una regidoria sobre 21 i que no podem pretendre, ni pretenem, que s’apliqui el gruix del nostre programa.

En aquest sentit, fa unes setmanes vam tenir un parell de primeres trobades amb el nou govern, on ens van explicar la voluntat de retallar inversions i on nosaltres els vam fer arribar propostes, en la mateixa línia que havíem fet amb l’anterior govern.

Com que fins tres dies abans del ple no vam tenir resposta, ens pensàvem que el govern tenia els suports garantits per aprovar el pressupost, cosa que, deixeu-m’ho dir, seria el més lògic quan s’ha fet una moció de censura no fa ni dos mesos, però ara veiem que no és així.

En tres dies, és molt difícil fer una feina que normalment pren un parell o tres de mesos, no només per concretar la quantitat de cada partida pressupostària, sinó sobretot per aclarir com pensa el govern aplicar aquella quantitat.

Assenyalem (molt breument i només a tall d’exemple) algunes de les qüestions no aclarides i que impedeixen que des d’ICV-EUiA recolzem la proposta actual de pressupost que fa el govern.

Qüestions com el projecte per fer la nova residència d’avis a l’antic INCAVI, al carrer Amàlia Soler. Aquest Ajuntament ha compromès força recursos en aquest projecte. Es van aprovar uns plecs de clàusules i es va convocar un concurs de projectes i es van seleccionar quatre equips d’arquitectes dels 108 que s’havien presentat. Aquests quatre equips han presentat la seva proposta i el govern té encara els quatre sobres per obrir. I diuen que de moment no els obren perquè no veuen clar el projecte. Nosaltres volem que s’encarregui ja la redacció del projecte, que si es convoquen subvencions del Fons Estatal d’Inversió Local puguem presentar-lo i obtenir els diners per fer la residència.

O qüestions com el fet de multiplicar el programa de rehabilitació d’habitatges. Vam haver de treballar fort per convèncer al Partit Socialista de la necessitat de reforçar aquest programa, i amb el nou govern veiem que eliminen la partida i, més enllà d’això, no tenim clar que ho vegin com a prioritat. Pensem que és molt important per combatre la crisi a nivell local creant una ocupació útil i que ajudi a millorar la igualtat entre barris de la Vila i a afavorir la cohesió social; alhora que es posa més habitatge al mercat en sectors ja urbanitzats i que ja tenen serveis, fent innecessaris nous creixements residencials. Tot això s’ha de concretar en el Pla Local Habitatge.

En la mateixa línia, hi el tema de la regeneració urbana en diversos espais de la Vila. Hi ha el cas paradigmàtic del projecte del Carrer Abat Copons al barri de Sant Julià, que porta anys pendent d’executar-se. Dissabte ens deien que el volen fer el 2010, parlem-ne, però s’ha de fer, no es pot deixar passar el temps!

D’altra banda, la insistència d’ICV-EUiA i de la CUP havia portat l’anterior govern del PSC a iniciar (certament amb tots els dubtes, incerteses, contradiccions i sobretot lentituds que vulgueu) determinats avenços en matèria de gestió de residus.

El nou govern ha encarregat un estudi sobre la possibilitat de fer la recollida de la brossa porta a porta. És cert, i valorem positivament que ho hagi fet. Finalment es repartiran a les cases les 3 bosses de colors que l’anterior govern va encarregar per facilitar la recollida selectiva. És positiu. Ara bé, hi ha bastant de moviment en les partides pressupostàries que afecten la gestió de residues; no entenem que renunciïn a la segona minideixalleria prevista per al Poble Nou i la Girada ni que retalllin la partida destinada a fomentar la no utilització de bosses de plàstic i la minimització d’altres embalums. Ens agradaria saber quina és la seva línia de treball també en aquesta matèria. A veure si en conversacions dels propers dies ho podem aclarir.

De la mateixa manera, en matèria de serveis socials, volem que es consolidin les millores de l’any passat. L’Ajuntament s’havia posat bastant al dia, però l’impacte de la crisi fa que novament calgui reforçar aquest servei. Quina és la línia de treball del nou govern al respecte? També n’hem de parlar.

Idem en matèria de mobilitat: Hi haurà bus per al barri del Molí d’en Rovira? Hi haurà política de promoció de la bicicleta? Avançarem en el concepte de ‘ciutat de vianants’? Prosseguirà la implantació d’aparcaments dissuasoris a les entrades de la Vila?

Les nostres propostes són conegudes: són les mateixes que varem fer a l’anterior govern. No són propostes inamovibles, sinó que estan subjectes a esmenes de millora, o a propostes alternatives. Ara bé, si que volem conèixer quines són les principals línies d’actuació que vol portar a terme el govern a l’hora d’aplicar un pressupost al que se’ns demana que votem.

3 comentaris:

someone ha dit...

És en moments com aquest, quan es nota que estem més encallats que abans quan un es pregunta quin és el motiu real que va portar a fer la moció de censura.
Pel que fa a les decisions està clar que els convergents apostaran per gastar menys... i això només es pot traduïr per una reducció de serveis. I com sempre qui patirà les conseqüències és la gent que necessita aquests serveis.

Crec que els hauria de començar a quedar clar, també, als senyors de convergència que menys dedicació no vol dir només menys despesa. Vol dir precisament menys dedicació. I que si la gent que es va presentar a les eleccions no és capaç de combinar-se els horaris per a assumir la seva regidoria, vol dir que realment no es preocupen per Vilafranca.

Anònim ha dit...

Sé que no te res a veure amb la notícia, però m'agradaria saber la teva opinió. Jo manifesto la meva :
¿Què en penses de la despesa realitzada pel Departament d'Interior en una pista de bàsquet a una comissaria de mossos, en aquests moments de crisi, per un import de 650.000 €? ¿Creus que és coherent amb el què desprès es demana i s'explica a la ciutadania? ¿Creus que pot fomentar la desafecció de la ciutadania?. En el meu cas sí, he deixat de votar IC-V.

Anònim ha dit...

Nil, veig que vas fort!

Gastar menys no necessariament ha de significar menys serveis, però certament és bastant provable que així sigui.

Pel que fa a la dedicació, també novament la teva afirmació potser és un pèl forçada i extrema, però en el fons crec que acaba encertant bastant.

Haurem de veure com evoluciona tot plegat.

Salut!

Bernat