dimarts, 17 de març del 2009

La dimissió de l'Alcalde

Ahir es va fer efectiva la dimissió de l'Alcalde de Vilafranca del Penedès, Marcel Esteve. Desprès dels esdeveniments de les darreres setmanes.

A continuació adjunto el text de la intervenció que vaig fer en la sessió plenària com a portaveu d'ICV-EUiA:

"En primer lloc, bona tarda a tots i totes. Avui hi ha molta expectació i des d’Iniciativa per Catalunya Verds – Esquerra Unida mirarem de ser clars i concisos.

No ens ha agradat el soroll d’aquests últims mesos i setmanes: Hi ha hagut massa enrenou i en canvi s’ha parlat poc de programes i de projectes de present i de futur per Vilafranca.

Nosaltres no volem parlar de candidats, ni de maniobres, ni de tàctiques partidistes, nosaltres creiem que és urgent parlar de que fem entre tots i totes per Vilafranca:

Què analitzem on està forta la nostra societat local i on té mancances, que busquem la manera de cobrir aquestes mancances;

Que parlem de com dinamitzem l’activitat econòmica, de quines possibilitats de treball, d’horaris i de repartiment i redistribució de la riquesa tenim els vilafranquins i les vilafranquines;

I que tot això, que en definitiva és pel que estem aquí, no ho debatem en abstracte, sinó mirant al nostre entorn, veient què tenim a Vilafranca, als nostres barris i als municipis del voltant, a la comarca, i pensant com hi podem contribuir des de les institucions, especialment des d’aquest Ajuntament.

En la primera sessió de la legislatura, ara fa prop de dos anys, des d’Iniciativa ens vam comprometre a aportar al consistori treball constructiu i compromís programàtic.

Avui podem dir des de la responsabilitat que hem demostrat durant aquest temps, que estem complint aquest compromís, i que ho continuarem fent, recolzant totes aquelles mesures que siguin positives per Vilafranca; i desenvolupant alternatives constructives a aquelles mesures que siguin qüestionables.

Perquè a les eleccions de 2007 la ciutadania va expressar una diversitat de sensibilitats i de punts de vista que des d’Iniciativa vam entendre i seguim entenent com una demanda de major entesa, de buscar un consens més gran en les decisions importants.

En aquest sentit no veiem que, en essència, la situació hagi canviat: La moció de censura és un instrument que pensem que no té sentit si no hi ha una majoria alternativa clara i més estable. I aquest tipus de majoria alternativa a nosaltres ens sembla que no hi és.

De la mateixa manera, Sr. Alcalde, des del respecte institucional, polític i personal, hem de manifestar, Marcel, que no compartim la fugida endavant que representa la teva dimissió.

En tot cas, més enllà de tot aquest soroll que com dèiem no ens agrada, la gent d’Iniciativa ens vam comprometre a recolzar, des de l’oposició constructiva, qualsevol proposta que avancés en coherència amb les idees de l’esquerra verda i ho mantenim.

De moment no hi ha hagut un debat programàtic a fons i, si no hi és, nosaltres no recolzarem cap altre candidat, ara bé, si que podem garantir que, com hem vingut fent fins ara, recolzarem amb el nostre vot aquelles polítiques orientades a la cohesió social, a la inclusió, al suport a les persones que passen per moments difícils, a les idees innovadores, a la millora en la gestió de residus, a la rehabilitació i la regeneració urbana, a les millores en favor de l’estalvi i l’eficiència energètica; en definitiva a totes aquelles polítiques orientades a avançar en benestar, modernització i sostenibilitat. Gràcies."

[origen imatge: Radio Televisió de Vilafranca]