dilluns, 4 de febrer del 2008

LES ESCOMBRARIES: Crisi (Campania, Itàlia) vs. Modernització Ecològica (Alemanya)

La crisi de les escombraries al sud d’Itàlia de fa només unes poques setmanes ja sembla oblidada. A més a més ara tenen la seva enèsima crisi de govern, amb esbatussades entre diputats incloses. Tanmateix penso que oblidar o ignorar el que ha passat seria un greu error.

Faig memòria: de sobte es deixen de recollir les escombraries, a tota la regió de la Campania, incloses grans ciutats com Nàpols. El motiu? Tots els abocadors de la regió estan plens. Les causes? Segons la premsa, van des d’una manca absoluta de planificació pública respecte a la construcció d’abocadors fins al fet que s’hagi permès que la màfia esdevingués el principal gestor de residus de la zona.

Sigui com sigui ens trobem una regió sencera acumulant centenars de milers de tones de brossa als seus carrers. Passen alguns dies i la pudor comença ser insuportable i incrementa la presència de rates. Part de la població decideix “tractar” ella mateixa els residus mitjançant el mètode de la “incineració” i pren foc a les muntanyes de deixalles que s’acumulen els carrers.

La reacció de les autoritats és (intentar) reobrir un enorme abocador que havien clausurat ja fa anys al barri napolità de Pianura. Segons la premsa l’oposició veïnal és tant forta que deriva en una guerrilla urbana que obliga a les forces policials a replegar-se renunciant, de moment a reobrir l’abocador (desconec si al final se’n van sortir).

L’altra solució d’emergència és recórrer als que si que han fet els deures en matèria de gestió de residus: els alemanys.

La brossa es carregarà en tren i es portarà fins a Alemanya. Allà serà tractada en modernes plantes de gestió de residus, això si, amb un cost econòmic brutal per als italians: els calerons del transport fins a Alemanya, i els calerons que cal pagar als germànics perquè accedeixin a tractar la brossa dels veïns de sud.

Per rematar la paradoxa, i sempre segons la premsa, sembla que les plantes de tractament alemanyes acaben generant electricitat a partir dels residus italians, electricitat que, en part, revenen a... Itàlia!

Amb aquests antecedents, no entenc perquè ara els mitjans no parlen pràcticament gens d’aquest tema. Algú en té més informació o sap com ha acabat tot això?

Recull breu de notícies: [1] [2] [3] [4]
Orígen imatge: [5]

1 comentari:

Daniel García Peris ha dit...

Hola Bernat,

El llistat de blocs de la Penedesfera ja té més de 100 blocs agregats i ha arribat el moment que passi de ser només una llista per a convertir-se en una veritable comunitat. El proper dissabte 16 de febrer farem a Gelida la reunió constituent de la xarxa de blocaires del Penedès. Et convidem a venir i participar-hi. Tens més informació a http://www.danielgarciaperis.cat/2008/02/07/reunio-de-la-penedesfera.

T'agrairíem que difonguessis la notícia el màxim possible a fi que blocaires que potser no són encara al llistat poguessin conèixer i sumar-se al projecte.

Salut!