diumenge, 23 de setembre del 2007

5ª FIRA MEDIAMBIENTAL DEL PENEDÈS

Els Amics de la Font del Cuscó, amb la col·laboració de diverses institucions, organitzen durant la propera setmana, la que ja és la cinquena edició de la Fira Mediamiental del Penedès - Eco Sant Cugat, a Sant Cugat Sesgarrigues, molt a prop de Vilafranca. Un esdeveniment de referència nacional en aquest àmbit en el que destaca especialment la fira de productes i la qualitat de les xerrades. Aquí en teniu el programa, i per a més informació podeu consultar la web dels Amics:

Dijous 27 de setembre

20:00h Planta baixa del Centre Cívic, inauguració de la Fira i obertura de les exposicions.

20:00h Conferència: Implantació de la recollida selectiva de residus, sistema porta a porta, a Olèrdola, Teresa Rovirosa i Raimon Raventós, ex-regidora i regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Olèrdola. Procés seguit per implantar la recollida selectiva porta a porta de fracció orgànica i rebuig. Els diferents aspectes, com la participació ciutadana, el calendari de recollida, zones d’emergència, etc. i les dades evolutives d’aquest tipus de recollida.


Divendres 28 de setembre

20:00h Acte d’obertura de les exposicions, a la planta baixa del Centre Cívic.

Gradua’t en energia. Diputació de Barcelona. Coneixerem millor les energies renovables així com el terme eficiència energètica.

Estalvi d’aigua. Agència Catalana de l’Aigua. Informació sobre el consum d’aigua a Catalunya, consells per a fer-ne un bon ús i accions de sensibilització dutes a terme.

Brutícia al mar. Agència Catalana de l’Aigua. Els residus llençats al wàter, al carrer, a les rieres, a la sorra de la platja o al mar provoquen greus alteracions a l’ecosistema marí.

L’aigua és vida. Agència Catalana de l’Aigua. Per fomentar el respecte als recursos hídrics, l’espai fluvial i els ecosistemes aquàtics, per tal que tots en fem un bon ús i en tinguem cura.

Cicle de l’aigua. Agència Catalana de l’Aigua. Mostra quin és el cicle que fa l’aigua des de que és evaporada del mar, rius o llacs fins que altra vegada torna a aquests ecosistemes.

20:30h Xerrada - col·loqui: L’ús eficient i racional del vehicle privat, Assumpta Farran, responsable del programa de transport i energia de l’ICAEN. El transport és el principal responsable de les emissions d’efecte hivernacle i el primer consumidor d’energia a Catalunya. Es parlarà de la conducció eficient del vehicle privat i de les dades sobre transport i energia.

21:30h Tast de fruits secs i mistela.


Dissabte 29 de setembre

18:00h Obertura de les exposicions.

18:00h Conferència: Els ocells rapinyaires al Penedès, Xavier Bayer, estudiós de la fauna. En el nostre entorn comarcal hi podem trobar més d’una trentena d’aus rapinyaires: àligues, falcons i mussols, etc. Veurem les seves característiques, costums i la seva distribució. En acabar, degustació d’una copa de cava.

20:00h Conferència: Ecologia domèstica, com podem millorar la nostra relació amb el medi ambient des de casa nostra, Diana Lledó de l’Associació Catalana de Ciències Ambientals. Un repàs a les principals accions que podem fer quotidianament a casa, des de la gestió dels residus, l’aigua, l’energia i en general dels recursos que consumim.


Diumenge 30 de setembre

11:00h Inauguració de la Fira de productes per al reciclatge, energies renovables, estalvi d’aigua i energia, productes ecològics i artesans, comerç just, entitats ecologistes, institucions i entitats del poble. Els expositors restaran a la Fira durant tot el diumenge.

11:00h Obertura de les exposicions, a més de les col·locades l’exterior:

Orgànica. Agència Catalana de Residus. Mostra els beneficis de la recollida selectiva de la fracció orgànica i el procés de transformació fins a la obtenció de compost. Està col·locada a la plaça del Sindicat.

Mostra d’Energies Renovables. Diputació de Barcelona. Caravana que simula un habitatge que funciona autònomament amb energia solar i eòlica. Un monitor va explicant per grups el funcionament de l’habitacle.

A partir de les 11:30h diversos Tallers, en diferents estants de la Fira:

Collarets reciclats. Molí del Foix. Santa Margarida i els Monjos. Aprenguem a reutilitzar els residus que generem convertint-los altra vegada en objectes útils.

Joguines amb materials reutilitzats. Mancomunitat Intermunicipal Penedès-Garraf. Construcció de joguines amb materials reciclats.

Fem sabó. Mancomunitat Intermunicipal Penedès-Garraf. Aprofitant l’oli de cuina usat podem aprendre a fer sabó.

Caixes niu per a òlibes i caixes niu retallables. Miloca. Centre de recuperació de fauna de Torreferrussa. Campanya de sensibilització sobre la manca d’espais de cria.

Un test molt original. Can Rossell Natura. De 5 a 11 anys. Fabricarem un test aprofitant ampolles d’aigua buides i el decorarem amb imaginació.

Blaveta, la goteta més neta. Can Rossell Natura. De 3 a 7 anys. Per conèixer el cicle de l’aigua a través de contes i titelles.

Taller de compostatge casolà: Marc Robert, Mancomunitat Intermunicipal Penedès-Garraf. Podrem aprendre a fer compostatge a partir de la fracció orgànica de la brossa que generem a casa. Aquest compost el podem utilitzar com a adob als nostres jardins i horts. Al Centre Cívic.

11:30h Conferència: A qui serveixen els nostres diners?, Isabel Sánchez, subdirectora de Triodos Bank, banca ètica. La necessitat d’un canvi cultural i social respecte a l’estalvi responsable: banca ètica, el seu origen, principis i evolució. També la donació responsable: a través dels impostos, ONG’s i fundacions.

12:30h Conferència: Que fácil, calentar agua con el sol!, Fernando Vidal, Aplicaciones Solares. Descobrirem com n’és d’assequible escalfar l’aigua calenta sanitària que necessita un habitatge si es té sol. Veurem també diversos exemples de col·locacions de col·lectors solars.

13:30h Tast de productes artesans, ecològics i degustació de most del dia, acompanyats per Els grallers Titots.som de Sant Cugat Sesgarrigues.

17:00h Conferència: A Mediona plouen KWh, Servand Casas, alcalde i Lluís Ferrero, enginyer de l’Ajuntament de Mediona. En aquest municipi s’ha instal·lat la primera planta fotovoltàica municipal més eficient de Catalunya, amb la qual es pretén arribar a l’autosuficiència energètica.

18:00h Conferència: 1r Congrés d’art i paisatge vitivinícola. Present i perspectiva de futur, Miquel Vidal, director d’aquest Congrés. Explicació de les reflexions i conclusions sorgides durant el mateix. També mostrar la necessitat de salvaguardar el paisatge vitivinícola com a identitat comarcal i la seva utilització com a promoció del vi i el cava D.O. Penedès.

19:30 h Cloenda amb “Berenar a l’antiga” acompanyats per Els grallers Titots.som de Sant Cugat Sesgarrigues.