dilluns, 25 de desembre del 2006

L'EVANGELI


Per al dia de Nadal la meva recomanació literària és "L’evangeli segons Jesucrist", de l’admiradíssim José Saramago (foto). Deixant de banda la polèmica de si per Nadal celebrem el naixement de Jesús de Natzaret o el solstici d’hivern (per què no les dues coses?!), i més enllà de l’oportunisme de la present recomanació literària (per això de la data) el llibre us asseguro que val la pena (de fet, tot el que he llegit del Saramago, que és bastant, val molt la pena).

El que coneixem generalment de la vida de Jesús en ha estat transmès, principalment, pels quatre evangelis del Nou Testament continguts a la Bíblia. És sabut però que aquests quatre textos han estat modificats i cribats per l’Església al llarg dels segles. Entre ells, els quatre evangelis, presenten petites discrepàncies, i es nota que han estat “retallats” en alguns punts. Tot i això conserven la seva força i s’hi poden intuir moltes més coses del que diuen en una primera lectura, especialment si es treballa a partir de traduccions acurades i contrastades (per exemple em sembla apassionant el debat teològic sobre si Jesús s’ha de considerar, segons les escriptures, el “Fill de Déu” o el “fill de l’home”, atès que totes dues traduccions són possibles).

En el seu llibre Saramago (molt influenciat pel Concili Vaticà Segon) ens dóna la seva pròpia versió de la vida de Jesús de Nazaret, on, si bé no descarta per complert la intervenció divina, també permet una interpretació menys “sobrenatural” del personatge (cadascú que ho interpreti com vulgui).

I és que Jesús, encara que ens cenyim només a la seva vessant històrica, és una figura que ha marcat la història de la humanitat. Personalment, com a persona no creient que sóc, admeto que és un dels personatges que més admiro, el considero un revolucionari molt avançat per al seu temps, un filòsof que va humanitzar unes creences religioses arcaiques i discriminatòries, llançant, per sobre de tot, un missatge igualitari, integrador i humanista (una altra cosa són les interpretacions posteriors dels sectors majoritaris de l’Església, i la utilització sovint tergiversada de la seva figura).

Un altre punt a favor d’aquest llibre és que me l’han recomanat persones de fiar, com Mossèn Josep Casas de La Gornal, un home íntegre i humil, digne difusor d’aquest missatge igualitari, integrador i humanista que us comentava.

En tot cas, bona lectura, i bones festes a tots i totes!