dimecres, 29 de novembre del 2006

LES VENEÇOLANES ES TORNARAN A “EQUIVOCAR”...


L’escrit d’avui potser sorprendrà. Parlaré d’un tema sobre el que la majoria de la ciutadania de Catalunya se n’ha format, segons el que jo he viscut, una opinió esbiaixada a causa d’una política de desinformació sense precedents per part de la majoria de mitjans.

Segons totes les enquestes serioses sembla que les veneçolanes i els veneçolans és tornaran a “equivocar” i escolliran novament el progressista Hugo Chávez (foto) com a president del país el proper diumenge 3 de desembre.

Com en anteriors ocasions, els mitjans de comunicació massiva d’arreu del món, també de Catalunya, tornaran a intentar fer-nos veure que els veneçolans s’hauran “equivocat” votant a un candidat “populista”.

Populista perquè ha inclòs a milions de persones pobres al cens electoral del que abans estaven excloses (als grans mitjans, els és igual que aquesta sigui l’essència de la democràcia: en aquest cas, que tothom pugui votar, ells ho consideren populista).

Perquè ha impulsat un programa social que, d’acord amb els standards internacionals, ha eradicat l’analfabetisme del país.

Populista perquè, amb el projecte Barrio Adentro, ha portat l’assistència mèdica gratuïta fins a l’últim racó del país, fins a l’últim cerro, fins a la última chavola.

Perquè és mestís, i perquè va fer participar a la població en l’elaboració d’una de les constitucions amb més garanties de protecció dels drets humans i amb més mecanismes de participació democràtica i control ciutadà d’arreu del món: la Constitució de 1999 (lectura recomanda!).

Perquè ha fomentat la participació ciutadana, la creació de 80.000 cooperatives, el subministrament d’aliments de primera necessitat als més pobres, i tantes coses més. I a sobre ho ha fet sense que les xifres macroeconòmiques del país se’n ressentíssin.

Perquè riu i canta (greu delicte!) i transmet alegria en comptes d’incitar a l’assassinat polític com fan alguns dels seus opositors.

Perquè, quan el van intentar enderrocar per la força l’abril de 2002, es van mobilitzar en suport seu els veneçolans més pobres (i especialment les dones veneçolanes pobres) que van encerclar a milers les instal·lacions militars forçant als soldats rasos a desobeir als seus generals que volien imposar com a president al cap de la patronal.

Perquè va desplegar els enginyers militars pels barris més pobres per construir xarxes de clavegueram (en comptes d’ordenar-los disparar contra la població indefensa, com havia passat anys abans, sota el govern de Carlos Andrés Pérez, durant el Caracazo de 1989).

Perquè, per primera vegada, l’estat veneçolà està invertit els ingressos provinents del petroli en redistribuir la riquesa i facilitar sostre, aliment, educació i salut a la “chusma desdentada y analfabeta” (en paraules d’alguns dels seus opositors), mitjançant les missions bolivarianes.

Jo vaig tenir la sort de visitar Veneçula el 2004 i vaig constatar-ho de primera mà: Sí, el govern veneçolà està adoptant totes aquestes mesures populistes (la meva experiència d'aquelles setmanes inoblidables, la podeu llegir aquí [PDF]). Si penseu que la meva visió és massa apassionada, podeu consultar el bloc d’en Jaume Escofet, un altre vilafranquí que pot donar fe que a Veneçuela s’estan aplicant totes aquestes mesures populistes a través de nombrosos programes socials (bloc recomanat, amb anàlisis profunds dels encerts i els errors, que també n’hi ha, de la revolució democràtica veneçolana. Escrit en forma de diari).

Tant de bo les veneçolanes i els veneçolans es tornin a “equivocar” el proper diumenge. Tant de bo aquest fet faci reflexionar als propietaris dels grans mitjans de comunicació.

El govern d’en Chávez, com tots, ha comés alguns errors, però el que ningú que disposi d’informació contrastada pot negar, és que el seu és un govern legítim i democràtic que ha millorat de forma destacada la qualitat de vida de la ciutadania i que ha iniciat un projecte d’inclusió social de les classes més desafavorides sense precedents a Veneçuela. Salut!

2 comentaris:

Anònim ha dit...

A aquestes alçades hauria de semblar obvi que als mitjans de comunicació els importa un rave la voluntat popular. Les campanyes de deslegitmització de regims democràtics parlamentaris com Veneçuela o Palestina arriben fins l'extrem de justificar cops d'estat o la neteja ètnica. Fins quan hem de creure'ns que el privilegi dels grans grups financers per a mentir impunement és la llibertat d'expressió? Per a quan una iniciativa per al control popular dels mitjans privats de comunicació?

Toni Peñafiel ha dit...

Uh! Ah! Chávez no se va!
Uh! Eh! Chávez no se fué!
Uh! Ih! Chavéz sigue ahí!
Uh! Oh! Chávez se quedó!