dilluns, 14 de febrer del 2011

A Vilafranca quines ubicacions hi ha disponibles per una nova residència d’avis? I per una escola vitivinícola?

Sense abandonar el tema del darrer post us deixo amb l'article que m'han publicat aquesta setmana a El 3 de Vuit:

Aquests dies hem tingut notícia del preacord per establir a Vilafranca uns cursos universitaris. I hem vist que, des de l’alcaldia, s’ha proposat l’edifici de l’antic INCAVI com a possible seu dels mateixos. Aquest darrer fet, el de la ubicació suggerida per l’alcalde, causa cert enrenou si tenim en compte que fa força temps que l’Ajuntament té pressupostat i licitat (Ple de 18.12.2007 i BOP de 15.9.2008) un projecte municipal de nova residència per a gent gran precisament en aquell terreny.

Iniciativa per Catalunya Verds ja hem explicat que considerem indispensable compaginar l’escola i la residència: D’una banda el projecte d’escola vitivinícola podria resultar fructífer per un sector econòmic clau a la nostra comarca i, d’altra banda, tots sabem que la residència d’avis és necessària per Vilafranca, ja que es tracta d’un equipament social indispensable i avalat per més de 3.700 signatures. El govern doncs hauria de situar els dos projectes de la forma més òptima i sense que es perdin uns altres 4 anys. Cal una solució que, ubicant l’escola vitivinícola, no comporti continuar endarrerint encara més la nova residència d’avis ni col•locar-la allunyada del centre.

Perquè, quan ICV vam plantejar la necessitat de construir una nova residència (aviat farà ja quatre anys) i vam proposar ubicar-la al terreny de l’antic INCAVI no ho vam fer perquè sí: una residència municipal de qualitat pensem que ha ser cèntrica i ben accessible perquè els avis i àvies puguin mantenir el contacte amb la Vila i perquè familiars i amistats els puguem anar a visitar de forma quotidiana i sense haver de disposar de cotxe. I el de l’INCAVI és el terreny de propietat municipal més cèntric de que es disposa, no requereix cap llarga requalificació urbanística i porta anys desaprofitat.

Des de l’alcaldia s’ha fet referència a uns vells laboratoris de l’edifici com a gran argument per ubicar allà els cursos gestió universitària: La realitat és que ja fa anys que el mateix INCAVI va abandonar l’espai en trobar-se el conjunt de l’edifici totalment obsolet i amb greus problemes de seguretat. Desprès d’anys en desús, les instal•lacions es troben completament desmantellades, com sabrà qualsevol persona que visités l’edifici ja en el moment del trasllat.

Penso doncs que l’Ajuntament de Vilafranca ha d’avaluar les ubicacions disponibles per un i altre projecte en base a criteris objectius i compaginar-los sense que cap d’ells quedi endarrerit, es vegi mermat en qualitat de servei, ni acumuli més endarreriments (que, en el cas de la residència, estan a punt de superar tot un mandat).