dimarts, 18 de gener de 2011

Allò que l’alcalde no va voler sentir i no va deixar explicar


Vilafranca comença el 2011 sense pressupost, i aquest era el motiu de la convocatòria del ple municipal de dilluns. L’alcalde però va preferir centrar el debat en la política econòmica del govern de l’Estat Espanyol i no va voler sentir les intervencions d’altres grups centrades en Vilafranca, retirant-nos l’ús de la paraula i afanyant-se a donar per acabada la sessió.

Quan va passar això jo estava explicant que Iniciativa Verds considerem que el pressupost municipal s’ha d’anar adaptant a les circumstàncies i que, especialment en moments com l’actual, seria més que correcte que reforcés el seu paper com a instrument de redistribució econòmica, i que, en la mesura del possible, recolzés a les persones i famílies que passen per un moment de dificultat, i que per això ICV-EUiA considerem que les partides socials han de ser, d’entre totes, la primera prioritat.

Volia haver afegit que també és prioritari que el pressupost, i els acords que l’envolten, vagin situant Vilafranca i el Penedès en una nova economia que pugui anar generant nova ocupació socialment útil: Per exemple que, si bé la construcció s’ha vist aturada, es pot fomentar la rehabilitació dels edificis antics des d’un punt de vist ambiental i energètic, i que per això cal potenciar el programa municipal de rehabilitació, entre d’altes coses perquè facilita el ‘lloguer just’ i ofereix un treball assumible per petites i mitjanes empreses de la comarca; treball alhora molt útil per la regeneració urbana de la Vila, facilitant la cohesió social i evitant desigualtats entre barris.

D’aquí també la nostra preocupació pel Pla Local de l’Habitatge i pel compliment de la Llei de barris o per l’estat del Pla de Mobilitat, que ha de facilitar l’accessibilitat a tothom, millorar el dinamisme comercial, i fer que Vilafranca vetlli pel transport públic amb la comarca i amb Barcelona i Tarragona, qüestió on l’Ajuntament hauria d’exercir un lideratge territorial clar, ja que un bon funcionament quotidià del tren i els autobusos és imprescindible perquè molts penedesencs puguin anar a treballar o formar-se.

En el mateix sentit de situar Vilafranca en la nova economia i crear ocupació útil s’ha d’emmarcar la nostra demanda perquè no s’aturi el projecte de residència per a gent gran a l’antic INCAVI ja que l’atenció a les persones és necessària i a més crea llocs de treball en l’economia social. I el mateix val per a la nostra insistència amb els plans energètics i ambientals: Afavoreixen la modernització ecològica i, amb l’ecoefiència i l’estalvi energètic, l’Ajuntament, després d’una petita inversió inicial, passaria ràpidament a estalviar diners.

He destacat exemples de prioritats que ICV-EUiA considerem que cal tractar en el pressupost. No són qüestions noves, la majoria s’han vingut treballant ja en els anys precedents. No demanem que el govern les reculli fil per randa, però les posem sobre la taula per debatre. Falta però que el govern de CiU no aprofiti qualsevol excusa per defugir aquest debat.

[origen imatge]

2 comentaris:

Anònim ha dit...

http://goo.gl/d4fSB
En la proposta d'ordre del dia del PSC on hi poses tu el debat sobre el contingut dels pressupostos?
Per sortir a dir quines són les vostres propostes no cal fer un ple, feu una roda de premsa i ho negocieu a una taula de partits que és on toca... però estem en campanya oi?
Patètics...

Bernat Villarroya i Garcia ha dit...

1) Nosaltres no vam demanar pas un ple extraordinari, i ja vam dir en el ple que, encara que tinguessim els 4 regidors/es necessaris, no l'hauriem demanat, ara bé, respectem el dret d'un altre grup a plantejar aquest debat si ho considera oportú.

2) Les nostres propostes estan exposades a la taula de pressupostos des del primer dia i també plantejades davant la premsa.

3) En aquest bloc hi te cabuda el debat i la crítica constructiva, però no hi tenen cabuda els insults i les faltes de respecte. Si et vols dedicar a això últim pots obrir el teu bloc i ho fas des d'allà. Gràcies.