dimarts, 1 de juny del 2010

Tres plens

En la darrera setmana hem tingut tres plens municipals a Vilafranca del Penedès:

El primer va ser el dilluns 24 i va ser un ple extraordinari i urgent: Aquell matí el govern de l’estat, va publicar al BOE un Reial Decret de “mesures extraordinàries” (retallar els ajuts a les persones dependents, congelar les pensions de la gent gran, rebaixar el sou als seus treballadors...) on, per a més inri, va “col•lar” per sorpresa la prohibició que els ajuntaments, a partir de l’endemà, poguessin demanar crèdits [1].


I precisament l’endemà, l’Ajuntament tenia convocat un ple on hi havia una operació de crèdit per finançar l’ampliació de l’escola d’educació especial Delta – L’Espiga amb la construcció d’una nova aula municipal. És una actuació en la que l’Ajuntament i l’Escola han treballat de des de fa anys amb la Generalitat, una obra que tots els grups polítics municipals estem d’acord que cal impulsar de forma prioritària i que ja vam aprovar en el ple municipal del mes de març. Només faltava formalitzar el crèdit amb una darrera votació, que era la prevista per dimarts.


Quan ens vam assabentar del que estava passant des del grup municipal d’Iniciativa per Catalunya Verds – Esquerra Unida i Alternativa (ICV-EUiA) ràpidament vam proposar a l’alcalde que avancés el ple de forma urgent per tractar aquest punt. Tothom hi va estar d’acord.


El segon ple va ser dimarts 25, el ple ordinari de maig: Resolt l’assumpte de l’Escola Delta – L’Espiga el dia abans, i més enllà de les mocions, els precs i les preguntes, només quedava en l’ordre del dia un punt de trascendència: una modificació de pressupost relacionada amb els aparcaments de la Rambla Sant Francesc i l’Espirall a càrrec de l’empresa Saba. Però l’equip de govern (CiU) va retirar aquest punt de l’ordre del dia pocs minuts abans de començar.


Vam tractar doncs diverses mocions: en defensa de les escoles taller, les cases d’oficis i els tallers d’ocupació (a proposta de CCOO i UGT); per començar a estudiar una nova regulació dels usos comercials (PSC); per potenciar el banc d’aliments (PSC); per millorar el seguiment dels acords del pressupost 2010 (PSC) i del seguiment de la Llei de Barris (CUP); per promocionar l’etiquetatge en català (ERC) i per contractar les places de policia local vacants (PP). Des d’ICV-EUiA vam votar a favor d’aquestes mocions, que van resultar aprovades, excepte de la darrera, en la que ens vam abstenir per considerar que per prioritzar el cobriment de vacants calia una visió de tots els serveis, no només de la policia. Aquesta moció va resultar finalment rebutjada.


Segurament però la moció amb més transcendència va ser la que vam presentar de forma urgent i conjunta els grups municipals d’ICV-EUiA, ERC, CUP i PSC per tal d’evitar el desmantellament del Consell Escolar Municipal. Les cartes enviades per la regidora d’Educació donaven a entendre que ja no es convocaria més aquest organisme (que en els darrers cursos ha estat clau a Vilafranca tant per dur a terme una bona planificació com per evitar la desigualtat amb els alumnes de famílies amb menys recursos econòmics). Val a dir que el govern (CiU) va negar a aquesta intenció i ho va atribuir tot a un malentès. La propera vegada caldrà redactar millor les cartes...


Finalment el darrer ple, sense caràcter jurídic vinculant, va ser ahir: el ple estudiantil. Un ple especial perquè el van protagonitzar estudiants de 4rt d’ESO B de l’Institut Eugeni d’Ors de Vilafranca, en una experiència molt interessant de participació i formació sobre el funcionament de les institucions democràtiques: El projecte “Tots Som Regidors, de l’aula a la política municipal”.


Perquè, ¿Quina manera millor d’aprendre com funciona i per a què serveix un Ajuntament, que participar en l’elaboració d’una Ordenança Municipal de Civisme i Convivència seguint tots els tràmits, realitzant totes les negociacions amb altres punts de vista i debatent-ne el contingut final?


Les intervencions dels i les joves portaveus van ser estructurades i ben argumentades. Des del meu modest punt de vista, tot i l’excés de zel en alguns aspectes (deu ni dó la quantia de les multes proposades!), el text aprovat ahir pels i les estudiants parteix dels valors democràtics essencials, i conté propostes originals que els diferents grups polítics prendrem en consideració. I es que l’acció política és positiva pel conjunt de la ciutadania i, si es presenta de forma directa i comprensible, pot ser molt apassionant. I per fer front als abusos d’alguns i millorar el control democràtic no hi ha res millor que una participació com més amplia millor de la ciutadania en l’acció política, des de totes les vessants i començant pel més joves. Agrair doncs la tasca pedagògica dels mestres i l’empenta i la preocupació pel bé comú mostrat pels i les estudiants.

[1] Limitar l’endeutament municipal de forma general, sense diferenciar aquells que han complert la normativa dels que no, ja pot considerar-se, des del meu punt de vista, inconstitucional i contrari a diversos principis democràtics, ara bé, fer-ho a més a més d’un dia per l’altre i sense previ avís és un greu irresponsabilitat i una preocupant mostra d’improvisació i desconeixement de com funcionen les institucions locals del nostre país. Probablement per aquest motiu, l’endemà mateix el govern va aprovar una “correcció d’errades” que endarreria l’entrada en vigor fins a l’1 de gener de 2011.

[Orígen i llicència de la imatge]