dimecres, 17 de març del 2010

Va ser un error privatitzar Argentaria i Endesa?


El titular ¿Fue un error privatizar Argentaria y Endesa? no és meu sinó d’un article que l’exministre d’Indústria, Joan Majó, acaba de publicar. Sense compartir-ne totalment les reflexions (ni les fallades de memòria) si que em sembla interessant el debat que re-obre.



Aquests dies sembla que hi ha responsables polítics que “descobreixen” que l’administració pública no disposa d’instruments efectius per posar en cintura a FECSA-ENDESA. Aquesta actitud sorprèn especialment quan prové de les files d’aquells grups que en van consumar la privatització (PP, CiU i PSOE) sense pràcticament cap limitació de garantia de servei públic (tema que no és nou i del que en aquest bloc ja n’havíem parlat fa un parell d’anys aquí).



No serveix en cap cas de consol per les milers de persones i empreses afectades aquests dies, però si que podria ser positiu de cara al futur que algunes persones destacades de l’entorn socialista estiguin començant a replantejar-se que les decisions relatives als serveis d’interès general que van prendre els anys 80 i 90 van suposar uns errors de greus conseqüències.


[origen imatge]

3 comentaris:

Anònim ha dit...

És curiós que es plantegi ara aquesta qüestió. Just quan ens estem desplomant als abismes de la crisi, endeutats fins les celles! Un deute públic elevat, i un deute privat desbocat. Què farà l'Estat davant la situació? Malvendrà el mobiliari.

Plantejar-se les privatitzacions del passat, justament ara que estem a punt de fer privatitzacions forçades, no arregla res. És el mateix que pretendre augmentar la productivitat, ara que no tenim diners per invertir. Tard, massa tard.

Salut, Bernat!

Anònim ha dit...

Albert,

és evident que l'estat no està en condicions de tornar a comprar Endesa, però si que es poden adoptar propostes com la que ha fet Iniciativa al Congrés dels Diputats perquè, en base a l'article 128.2 de la Constitució, es prevegui la intervenció administrativa d'aquest tipus d'empreses quan, com és el cas, els nivells d'inversió en manteniment i el destacament de personal per avaries és manté durant anys per sota dels nivells mínims raonables: http://www.iniciativa.cat/icv/documents/2283

És un mecanisme legal, que no contradiu la normativa europea i que penso que, en situacions excepcionals, no estaria de més que estés entre les opcions a valorar pel govern.

Pel que fa a al Banco Exterior - Argentaria, el seu exemple hauria de servir per no repetir l'error en una situació no idèntica però similar ara que alguns volen fer una cosa similar a la privatització de les Caixes d'Estalvi, permetent que emetin una cosa similar a les accions.

Salut!

Bernat

Anònim ha dit...

Mesures, totes les que calguin. Això sí.

Però pensa que jo no proposava tornar a comprar Endesa, sinó que assenyalava que ens trobem davant una segona (i definitiva) onada de privatitzacions. I ja que parles de les Caixes, són un pastís sucós per devorar. I en això em temo que poca cosa hi podem fer. Estem massa endeutats, i hem de pagar moltes factures. Massa totxo, massa hipoteca, massa obra pública, massa malbaratament en tots els sentits.

Ja vam parlar fa temps sobre això. Prou endeutament, deia jo, retallada de la despesa pública ja i forta. Calia utilitzar la destral (com diu el Niño Becerra) i tallar el càncer del deute abans no ens ho haguéssim de vendre tot. Però ara és tard, no tenim marge per a res. Igualment es retallarà a lo bèstia, però no s'haurà fet a temps per salvar part del mobiliari.

Sóc pessimista, ja ho veus.