dimecres, 20 de gener del 2010

Ple extraordinari: debat i mesures locals davant la crisi


Si algú llegeix aquest bloc des d'una altra localitat segurament ens dirà que a la seva població un debat similar es va fer ja fa bastants mesos. Aquí però, lamentablement, ha anat així.

Val a dir que era un ple extraordinari convocat a petició del primer grup de l'oposició, el PSC, seguint el procediment del Reglament Orgànic Municipal.

"Curiosament" el govern (CiU) va convocar per al mateix dia i una hora abans el ple ordinari de gener: amb dos punts de tràmit (adaptació d'estatuts del consorci d'aigues i un tema de personal) i dues mocions (suport als encausats per recollir signatures durant una jornada electoral, i retocs per millorar la transparència). En tots els casos ICV-EUiA vam votar a favor.

Us adjunto a continuació el guió de la intervenció que vaig fer com a portaveu del grup ja en el debat del ple extraordinari:

"Novament, bona nit a tothom,

Debatem avui un grup de mesures per reaccionar a nivell municipal davant la crisi. L'Ajuntament, evidentment, no acabarà amb l'atur i la crisi, ja que el problema és mundial. Ara bé, si que pot adoptar algunes mesures.

I des d'Iniciativa per Catalunya Verds – Esquerra Unida i Alternativa [ICV-EUiA] considerem important que, finalment, es debati què pot fer l'Ajuntament per, en la mesura del possible, contrarestar la crisi social i econòmica que estem patint.

Caldrà però que més enllà del debat, s’adoptin propostes concretes, i això vol dir dues coses: primer que aquestes mesures quedin recollides en el pressupost municipal i segon que hi hagi un acord polític sobre com aplicar-les.

Per tant aquesta és una feina que es reprèn avui, però que per ser efectiva ha de tenir una continuïtat, i això caldrà fer-ho en el debat del pressupost de 2010, que ja tornem a anar tard...

Hem de dir també que lamentem que aquest debat i aquest reprendre la feina es faci amb un any o catorze mesos de retard: L’últim trimestre de 2008, com a mínim des d’Iniciativa per Catalunya Verds – Esquerra Unida, ja parlàvem de la necessitat urgent de moltes d’aquestes mesures.

I en parlàvem en una taula de pressupostos on eren presents la majoria de grups per fer el pressupost 2009, que era l'any clau en la lluita contra la crisi.

Va ser en reunions com aquestes on per exemple, vam plantejar reforçar el programa de rehabilitació d’habitatges per tal de facilitar el ‘lloguer just’, i oferir un treball assumible per petites i mitjanes empreses de la comarca, un treball socialment útil per la regeneració urbana de Vilafranca tot impedint que la ciutat es degradi, facilitant la cohesió social i evitant desigualtats entre barris. Un programa de rehabilitació que també ha de servir per assolir uns barris vius i actius, que mantinguin desperta la ciutat tant des d’un punt de vista cívic i social, com des de la vessant econòmica i comercial.

En aquell moment ho vam dir molt clar, recuperin hemeroteques:

ICV entén que “el 2009 ha de ser a Vilafranca l’any de la rehabilitació i la regeneració urbana” dinamitzant els recursos disponibles de la Llei de Barris, del Fons d’Inversió Local i del Pressupost Municipal.

En vam parlar i abastament.

I prou que ens va costar convèncer el grup que ara presenta la moció que calia una aposta en ferm pel programa de rehabilitació d’habitatges!

Tant ens va costar que, quan els vam convèncer, ja no es va poder aprovar...

En fi, ara fan plenament seva la proposta, i nosaltres ho celebrem. Què diferents que es veuen les coses quan s’està a l’oposició oi?

Però parlàvem d’aquelles reunions per preparar el pressupost de l’any clau, del 2009. Plantejàvem utilitzar la banca ètica i obrir línies de micro – crèdit de suport a les persones emprenedores per tal que cap bona idea es quedés al calaix per manca de finançament.

Parlàvem des de diversos grups de reforçar els serveis socials amb més personal i recursos, de fer un Pla d’inclusió i de lluita contra la pobresa (i aquí hi entrava, entre moltes d’altres mesures, optimitzar la coordinació amb el Banc d’aliments i altres entitats del tercer sector), o, ja anteriorment, que no podia ser que hi haguessin nens i nenes que quedessin sense poder assistir a activitats escolars com la natació perquè la seva família no en podia pagar el preu.

Parlàvem de fer un Institut Municipal d’Acció Cultural, del projecte [1] [2] de la muntanya de Sant Pau, del Vinseum... és a dir de modernitzar el sector turístic i aprofitar per rellançar la indústria agroalimentària del cava, amb tot el que porta associat (empreses del sector del cartró, etiquetes...).

No és que fóssim els únics, hi havia més gent que ho deia: La Fundació Pro Penedès, organisme on hi ha els sindicats de treballadors i les organitzacions empesarials de la comarca té una Declaració institucional de desembre de 2008 que ja parlava de mantenir reunions a nivell local amb les entitats financeres per garantir el crèdit a els empreses, de donar respostes socials a les persones amb més vulnerabilitat, de vetllar pels autònoms, de reorientar la construcció cap a la rehabilitació, d’apostar per l’estalvi energètic i les energies alternatives, de donar suport al desenvolupament de l’economia social (i podríem parlar aquí de residència d’avis de l’Incavi)...

Però aquell treball, que era el que tocava fer en aquell moment, a contracor nostre, va quedar aparcat quan era més necessari. I durant mesos i mesos en aquesta casa només es va parlar de l’enrenou de la moció de censura...

...i ha passat el 2009, que era el primer any clau en la lluita contra la crisi. Bé això ha anat així i ara no es pot canviar, simplement cadascú que reflexioni.

Ara però estem al 2010, la crisi segueix aquí i no sembla que vagi a menys (com a mínim a peu de carrer) i per tant hem de mirar endavant. Votem a favor de reunir, encara que sigui amb un any de retard, aquesta mesa.

Caldrà que en concretem els detalls (per exemple pensem que a, part de sindicats i organitzacions empresarials cal incorporar també les organitzacions de comerciants i les organitzacions agràries, i que potser li hem de donar un caire més comarcal) com més aviat millor i que veiem com es pot recollir en els pressupostos. No són propostes infalibles, segur. N’hi haurà de millors, posin-les sobre la taula. Però comencem per alguna cosa, anem per feina i posem fil a l’agulla. Si avancen en propostes concretes, a nosaltres ens hi trobaran.

Moltes gràcies."