dimecres, 23 de juliol del 2008

Això d'ASCÓ I...

Ahir llegíem als diaris que tornen a posar en funcionament la central nuclear d’Ascó I que dista uns noranta quilòmetres de Vilafranca, és a dir, molt a prop si parlem de seguretat nuclear.

Em sembla un fet preocupant la celeritat amb que la planta s’ha tornat a posar en funcionament. Cal recordar que, el novembre passat, la central nuclear d’Ascó I va patir un accident què és un dels més greus que han tingut lloc a l’Estat Espanyol.

Per fer-vos-en una idea, en una escala on el “0” és una irregularitat sense conseqüències, el “5” és un accident com el de Three Mile Island (Harrisburg) , i el “7” és un accident com el de Chernovyl), el d’Ascó I està classificat, de moment, en el nivell “2”.

Fins ara, a l’Estat Espanyol només hi havia hagut dos accidents de nivell “2”: el de la central de Trillo el 1992, i el de Vandellós II el 2004; i un únic de nivell “3”: el de Vandellós I el 1989 que va precipitar el tancament d’aquesta central.

El més greu de tot això és que els responsables de la central van ocultar l’accident durant mesos, i que, “sorprenentment” el Centre de Seguretat Nuclear tampoc no ho va detectar fins que va ser alertat per l’organització ecologista Greenpeace el mes d’abril.

Ni l’ocultisme dels propietaris de la central, ni la incompetència manifesta del Centre de Seguretat Nuclear són admissibles en una qüestió tant greu que, tal com ha denunciat, Iniciativa per Catalunya Verds, pot ser, presumptament, constitutiva de delicte (art 341 del Codi Penal).

Ara que alguns grups industrials vinculats a la industria nuclear sembla que intenten revifar un mercat, el de les centrals nuclears, que va de capa caiguda arreu del món des de fa més d’una dècada fora bo que no ens deixem entabanar i que, entre tots i totes, fem força perquè s’estableixi un calendari de tancament de les centrals nuclears i es desenvolupin esforços encaminats, d’una banda, a l’estalvi i l’eficiència energètica, i d’altra banda, a implementar energies renovables que supleixin aquest 18% d’energia elèctrica que encara prové de les nuclears.


[Origen i llicència de la imatge]