dimecres, 4 de juny del 2008

RESIDÈNCIA A L'INCAVI + SITUACIÓ POLÍTICA A LA VILA

1.- El conseller Ernest Margall estava a punt de complir un mes al post de portada d'aquest bloc. Actualitzo doncs, encara que sigui en base al copy-paste.


Per compensar, ho faré per partida doble: D'una banda reprodueixo l'article que el Jaume Clos i jo mateix vam publicar al setmanari El 3 de Vuit el passat divendres, article que, entre d'altres coses, fa referència al ple municipal del passat dia 20.



2.- Abans però reprodueixo el comunicat que des d'Iniciativa per Catalunya Verds de Vilafranca hem fet públic aquest migdia referent a la situació política a la Vila:

"Estem observant amb decepció que, en els darrers dies, alguns grups polítics estan promovent mediàticament la sensació d’un possible “bloqueig” de l’Ajuntament de Vilafranca.

Davant d’aquesta situació, des d’INICIATIVA PER CATALUNYA VERDS:

1- Recordem que l’Ajuntament de Vilafranca té aprovat i en vigència un Pressupost per aquest any 2008 amb unes previsions clares tant per a la despesa corrent, com per a les principals inversions. També estan aprovades les Ordenances Fiscals del 2008 que sustenten aquest pressupost.

2- Entenem que el que ha de fer l’equip de govern socialista és prescindir de rumors i declaracions mediàtiques i treballar ben fort per executar el pressupost aprovat per al 2008 que, recordem-ho, va comptar amb el suport de quatre dels sis grups del consistori, entre ells el d’Iniciativa.

3- Considerem que, si CIU vol ser ”l’alternativa” a aquesta suposada “paràlisi de govern” ho té molt fàcil: Que presentin abans d’acabar l’exercici els seus pressupostos. Per part d’ICV els assegurem que estudiarem i esmenarem la seva proposta de la mateixa manera que ho hem fet amb la del PSC.

4- Sembla que CIU i PSC potser es trobarien més còmodes en un model a l’americana, bipartidista, però, per sort, a Catalunya i a Vilafranca la realitat és més plural i l’expressió democràtica de les diverses sensibilitats locals obliga a negociar majories que tirin endavant polítiques amb un contingut molt més ric i fidel de la realitat ciutadana.

5- Així doncs considerem que l’esforç, el treball serè i la voluntat d’entesa necessàries perquè Vilafranca continuï avançant son una responsabilitat de tots els grups polítics, tinguin un, dos o, evidentment, vuit regidors."


3.- Ara sí, l'article publicat a El 3 de Vuit:

APOSTA MUNICIPAL PER LA NOVA RESIDÈNCIA D’AVIS

La vellesa, darrera etapa de la nostra vida, en ocasions va acompanyada de la solitud. Tot i el desenvolupament de les nostres societats occidentals, no hem sabut resoldre el problema de la qualitat de vida en aquesta etapa. La majoria de persones grans volen quedar-se a casa seva però no sempre és possible, a causa de problemes de dependència o sociolaborals, fins i tot encara que la família faci costat.

És en aquestes circumstàncies que trobem a faltar a Vilafranca més places de residència per a la gent gran. Actualment viuen a la Vila més de 2.900 persones majors de 75 anys, sense comptar la comarca, per tant, el dèficit existeix i serà encara més gran a mig termini.

La proposta d’Iniciativa, ja durant la campanya electoral de l’any passat, va ser la de treballar per aconseguir la construcció, de nova planta, d’una nova residència municipal i d’un centre de dia en els terrenys que ocupen les antigues instal·lacions de l’INCAVI al carrer d’Amàlia Soler. La proposta es va començar a materialitzar el novembre passat en la negociació pressupostària i amb el compromís del govern de disposar, durant aquesta legislatura, és a dir, per l’any 2011, d’una nova residència municipal amb una capacitat d’entre 100 i 110 persones.

Com hem dit en altres ocasions, l’espai de l’antic INCAVI, és adequat per la nova residència: un lloc cèntric, amb aparcament sobre la llosa del tren, fàcilment accessible a peu o en bus urbà per als familiars que, sovint també són d’edat avançada; i proper a espais oberts com les rambles, el Tívoli, la plaça Penedès o el nou passeig sobre les vies. Un espai que permetrà que els usuaris copsin la vida de la Vila i s’hi mantinguin en contacte.

En els pressupostos aprovats per al 2008, s’han destinat 178.494 € per a la redacció d’aquest projecte. Val a dir que la nostra proposta d’aquesta nova residència d’avis municipal no preveu que s’hagi de tancar la residència de Sant Francesc, com proposava CiU en el darrer Ple municipal. Entre d’altres motius perquè ja es prou elevat el dèficit actual de places, i només faltaria que de les 100 – 110 places de la nova residència se n’haguessin de descomptar 62 pel tancament de la residència de Sant Francesc. Creiem que si aquesta té algunes mancances, com per exemple l’ascensor, és necessari posar-hi solució sense haver de tancar-la, ja que no anem precisament sobrats de places.

Per tant, demanem a tots els grups municipals que fem pinya davant aquest dèficit de places per la nostra gent gran. I si la Generalitat no aporta els recursos necessaris perquè les fredes estadístiques indiquen que a Vilafranca estem per sobre dels ràtios de la mitjana a Catalunya, caldrà que, entre d’altres polítiques (atenció domiciliària, centres de dia, suport als familiars), també siguem capaços de buscar els recursos per la residència, encara que siguin del pressupost municipal, de la mateixa forma que, el seu moment, es va fer amb les llars d'infants.

(*) Jaume Clos i Arall, membre d’Iniciativa per Catalunya Verds (ICV).

(*) Bernat Villarroya i Garcia, regidor a l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès.
[Imatge: Seu antiga de l'estació enològica i de l'INCAVI, al Carrer Amàlia Soler, espai on l'Ajuntament projecta realitzar una nova residència per a gent gran]

1 comentari:

Anònim ha dit...

Estic totalment d'acord en el fet que l'antic edifici de l'INCAVI esdevingui una residència per a la gent gran. Així els nostres avis i àvies estaran en el bell mig de Vilafranca, no se sentiran apartat per la societat, sinó que també en formaran part. Podran veure el cor de Vilafranca i espero que el seu bateg els doni més força i qualitat de vida, als seus últims anys.