dilluns, 18 de juny del 2007

MODA I CLIMATITZACIÓ: PER UN RETORN A LA RACIONALITAT

La moda i l'estètica continuen imposant la seva dictadura. Des de fa anys amb les noies gairebé han assolit una fita infernal: En comptes de fer vàries talles per a la diversitat de cossos diferents que hi ha, estan aconseguint gairebé el contrari: Que calgui fer tot tipus d’esforços per adaptar el cos a unes poquetes talles standard i despersonalitzades. A risc de no trobar roba per posar-se en cas de no sotmetre’s a la dictadura.

La pela és la pela, i imposar una única talla és més barat per als fabricants. Per tant, en comptes d’adaptar la roba a les persones, forcen a les persones a que modelem el nostre cos per adaptar-lo a una talla única. I ho dic en primera persona perquè des de fa unes temporades la dictadura s’està estenent també contra el gènere masculí.

Però tot això va més enllà de les talles. Ha arribat la calor, i amb ella, novament i per desgràcia, la irracionalitat climatitzadora.

La moda imposa anar amb americana i corbata a segons quin tipus d’actes. En aquestes dates això comença a ser irracional, però tant hi fa. L’altre dia vaig assistir a un curs sobre la nova Llei del sòl a la Universitat Autònoma de Barcelona: L’aire condicionat a tot drap. Els homes que anaven vestits a la moda protocol·lària ben còmodes. Els homes que havíem adaptat el nostre vestuari a l’estació estival, i les dones, per qui la moda protocol·lària és més lleugera, patint fred. El consum elèctric de la Universitat pels núvols. Mentrestant, a l’estrada, els Directors Generals parlant de sostenibilitat...

A l’hivern passa a l’inversa: Si portes un jersei (com seria el més normal), a part que hi ha gent que et mira com si fossis d'un altre planeta, has de passar calor perquè, clar, la calefacció està ajustada per anar en camisa, que els jerseis no queden fins.

La conclusió és clara: Cal exigir arreu un ús racional dels aparells de climatització. Per combatre el canvi climàtic, per estalvi econòmic i per preservar la salut. I penso que també ens hem de replantejar fins a on deixarem que la dictadura estètica governi la nostra vida quotidiana...

4 comentaris:

Carles Sampietro Lara ha dit...

M'ha agradat molt la reflexió que has fet i com has unit les tendències de la moda comercial imposada amb el tema de la climatització.

La veritat és que és una contradicció obligar-te ha anar amb americana i corbata i posar l'aire condicionat "a tope".

Anònim ha dit...

Molt bon post, no només pel contingut, sinó per l'extensió. A vegades, els blocaires oblidem com castiga la vista llegir en pantalla!

Antoni Puig Solé ha dit...

Bon article per a ajudar a posar al descobert el pensament únic. Aprofito per a posar-te al corrent del petit resun, que he intentat confeccionar, sobre la base de les aportacions (entre les quals està la teva) al post que vaig escriure per a comentar els resultats electorals. Amb la intenció de treure fruit d'aquell debat, he elaborat un text sobre les manifestacions de sectarisme que afecten a les esquerres en el nostre país. Espero que la reflexió tingui alguna utilitat. Seguim en contacte.

Bernat Villarroya i Garcia ha dit...

Gràcies a tots tres. Antoni, he llegit el resum, i també el nou post, que fa pensar molt...