dimecres, 25 de juliol del 2012

Ordenança de Civisme: la intervenció al ple

Adjunto a continuació la intervenció que he realitzat com a portaveu d'ICV-EUiA al ple municipal d'aquest vespre en relació a l'aprovació de l'Ordenança de Civisme:

"Bona nit a tots i a totes,

Evidentment, també nosaltres, Iniciativa per Catalunya Verds – Esquerra Unida, estem a favor del civisme i creiem que hi ha d’haver unes normes de bon veïnatge i d’ús de l’espai públic.

El mes de març, quan van començar el tràmit d’aquesta Ordenança, vam enumerar una sèrie de problemàtiques i vam demanar a l’alcalde que es fes una revisió general del text des d’una filosofia menys freda i més humana.

Aquesta passada setmana hem constatat, amb tristesa, que no es recull aquest canvi de filosofia en el text final.

La feina de 10 entitats de Vilafranca [1] per acordar i fer-los arribar mig centenar de propostes sobre aquesta Ordenança vostès l’han resolt des de Convergència i Unió (CiU) sense cap reunió ni canvi d’impressions, tot just amb quatre pàgines d’informe... Sembla doncs que la participació cívica no té massa entrada dins del peculiar concepte de civisme d’aquest govern. Com tampoc sembla tenir-hi entrada la solidaritat, ja no han volgut acceptar una referència a aquest valor cívic ni tan sols a l’exposició de motius de l’Ordenança.

De fet només han acceptat un 15% de les propostes que hem fet aquest grup d’entitats de Vilafranca, entre les que, recordem, hi ha els sindicats, associacions de veïns, partits i moviments cívics i socials.

Han rebutjat, per exemple, pràcticament totes les nostres propostes en positiu: instal•lar lavabos públics? No; situar cendrers? No; papereres pels excrements dels gossos? No. Col•locar més cartelleres? No; revisar la normativa de protecció i tinença d’animals? No; demanar als bars amb terrassa que senyalitzin l’horari d’obertura i tancament, el nombre de taules i cadires autoritzades, i la zona que tenen permís per ocupar (com proposaven les associacions de veïns)? No. Que la web municipal incorpori informació de transparència en un termini de tres mesos? No. Per ser justos, si que han acceptat situar més aparcaments per bicicletes. Gràcies... i esperem que ho compleixin.

Si que s’han vist forçats a introduït algunes rectificacions quan els juristes els han indicat, per exemple, que ja hi ha sentències del Tribunal Suprem que no accepten la seva regulació dels actes dels menors; o que sotmetre a llicència prèvia el dret de reunió i prohibir repartir octavetes és clarament contrari a la Constitució.

(De fet, si miren l’expedient, això de les octavetes ho denuncia fins i tot el Partit Popular en al seva al•legació).

I certament han introduint alguna excepció en el tracte que donen a les persones en situació de pobresa ja que la mobilització social els ha fet veure que prohibir que la gent que no té casa es renti a les fonts o prohibir als que passen gana buscar menjar als contenidors posa en evidència la manca de sensibilitat social que desprèn aquesta Ordenança.

Però vaja, la filosofia de fons, com deia al principi, no ha canviat: D’una banda no hi ha un enfoc per detectar l’origen de la pobresa i mirar d’atacar-ne les causes, ni per contribuir a trobar solucions amb les persones afectades, sinó més aviat per fer-les invisibles en l’espai públic. Ja sabem que l’Ajuntament no té ell sol la solució a tot, però pot intervenir amb algunes actuacions de serveis socials. I aquest enfoc no hi és.

D’altra banda, dificulten, amb redactats burocràtics, l’exercici dels drets fonamentals de reunió i manifestació i de llibertat d’informació. I ho fan en un moment en que l’exercici d’aquests drets és més necessari que mai, o com a mínim més necessari del que ho han estat en els últims trenta o trenta cinc anys.

Per tot això doncs, ICV-EUiA votarem en contra d’aquesta Ordenança perquè considerem que el civisme no consisteix en amagar la pobresa i restringir llibertats; sinó que per nosaltres civisme és afavorir la convivència, el respecte als altres, la participació i solidaritat.

Finalment, no volem acabar sense agrair el treball realitzat i l’esforç a totes les persones i entitats que han treballat en la preparació de les al•legacions, amb moltes hores de feina altruista, i volem animar a tots els veïns i veïnes de Vilafranca a implicar-se i participar a les entitats cíviques, sigui una associació de veïns o un club esportiu, cadascú on es trobi més còmode. Perquè estem convençuts que la situació actual es pot canviar si hi ha una participació activa, cívica i democràtica de la ciutadania.

Moltes gràcies."

 [1] Entitats que signàven la proposta conjunta de 48 al·legacions: Moviment 15M, Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), Comissions Obreres (CCOO), Unió General de Treballadors (UGT), Associació de Veïns del Centre (AAVV Centre), Associació de Veïns de La Girada (AAVV La Girada), Fòrum 2015, Iniciativa per Catalunya Verds - Esquerra Unida i Alternativa (ICV-EUiA), Candidatura d'Unitat Popular (CUP) i Esquerra Republicana de Catalunya (ERC).