dijous, 26 de juliol del 2012

Resum del ple de juliol

Iniciativa per Catalunya Verds - Esquerra Unida i Alternativa (ICV-EUiA) hem explicat que estem a favor del civisme i que creiem que hi ha d’haver normes de bon veïnatge i d’ús de l’espai públic, però que no podem aprovar una ordenança de civisme que sembla que vulgui amagar la pobresa en comptes de combatre’n les causes i que, mitjançant traves burocràtiques, complica l’exercici dels drets fonamentals de reunió i llibertat d’informació precisament quan, a nivell social, el seu exercici és més necessari; motius pels quals ICV-EUiA hem votat en contra del text final. En aquest sentit, lamentem que CiU hagi rebutjat sense diàleg la majoria de propostes que havíem presentat de forma conjunta 10 entitats cíviques (sindicats, moviments socials, associacions de veïns i partits) i convidem a tots els veïns i veïnes a implicar-se en les entitats de la Vila perquè creiem que la situació actual es pot canviar si hi ha una participació activa, cívica i democràtica de la ciutadania (llegeix aquí la intervenció completa).

S’ha aprovat el pla urbanístic de la zona comercial de la Girada. Lamentem que, en època pre-electoral, CiU i PSC fessin afirmacions molt allunyades del que han acabat aprovant. ICV-EUiA veiem lògic que aquest terreny comercial es destini al tipus de botigues que, per dimensions, no es poden situar en carrers més cèntrics. Hem demanat però actuacions en suport del comerç de proximitat i hem qüestionat que no es garanteixin uns accessos amables que permetin als veïns i veïnes de la Vila i, en especial del barri de la Girada, accedir caminant sense barreres ni dificultats a la zona comercial, motius pels quals ens hem abstingut en la votació.

Hem votat a favor de la correcció d’errades del planejament general.

A proposta de la CUP s’han substituït les persones representants d’aquest partit polític al Patronat de Cal Bolet, a la Comissió de Transport i al Vinseum.

El govern ha informat al ple de l’acomiadament d’una treballadora adscrita al servei d’ocupació.

Pel que fa l’apartat de mocions s’ha aprovat la declaració que presentàvem contra la retallada de l’autonomia local. ICV-EUiA també hem votat a favor d’un acord fiscal just per Catalunya i de fer un seguiment de les subvencions culturals, i ens hem abstingut en relació a la mobilitat d’equips a les llars d’infants perquè pensem que el servei funciona bé. No entenem però per quin motiu la regidora ha tardat setmanes per convocar una reunió de pares i mares i aclarir els dubtes plantejats. Hem votat en contra de donar, de forma genèrica, recolzament municipal per desnonar habitatges ocupats: quan hi ha vandalisme ho ha de resoldre la policia municipal en coordinació amb els jutjats; ara bé, això no té res a veure amb una declaració genèrica que afectaria als veïns i veïnes de la Vila que, quan ja no poden pagar la hipoteca, re-ocupen la que era casa seva front la postura dels bancs de mantenir milers d’habitatges buits. La moció s’ha rebutjat perquè el PP no ha acceptat esmenes de la resta de grups en aquest sentit.

Finalment, en l’apartat de precs i preguntes, hem demanat que es facin gestions per evitar les cues per demanar hora a l’ambulatori mèdic; hem preguntat quines mesures es preveuen en relació a la torre de maniobres dels bombers (propera a l’escola Pau Boada) que està en mal estat i amb despreniments; i hem insistit a demanar els estudis de mobilitat i senyalització semafòrica.

Com a novetat, dir que el Moviment 15M ha presentat un prec escrit, utilitzant els mecanismes de participació ciutadana previstos al reglament municipal, proposant un consulta popular sobre la Ordenança de Civisme. L’alcalde ha descartat aquesta possibilitat.