dilluns, 3 de març del 2008

El Ple de febrer (2): NOU TANATORI MULTICONFESIONAL I AMB SERVEI DE FUNERALS LAICS.



Doncs sí, finalment, en el Ple de febrer es va aprovar la modificació puntual del pla general que permetrà la construcció d’un nou tanatori per a Vilafranca. Els detalls del posicionament d’ICV-EUiA ja els he exposat anteriorment, i per tant em remeto a aquest post.

Molt resumidament: quan fa gairebé un any un grup de veïns va exposar les seves reserves sobre la construcció d’un crematori al costat del cemetiri actual, nosaltres varem defensar que un crematori és una instal·lació que cada vegada tindrà més demanda, i que erem (i som!) partidaris de realitzar-la, però en base al principi de prudència, crèiem (i creiem!) que cal cercar una ubicació més allunyada de la zona residencial. En aquell moment, amb un fort debat entorn de la qüestió i amb el període d’al·legacions obert, es va discutir sobre el crematori, però ningú va qüestionar la resta d’equipaments funeraris. Finalment, gairebé tots els grups polítics varem coincidir en retirar el crematori de la proposta.

L’Ajuntament va descartar doncs la construcció d’un crematori al costat del cementiri actual, i va continuar tramitant el pla per fer possibles la resta d’equipaments: un tanatori modern amb sala de vetlles i sala de cerimònies, i amb aparcament proper (necessitats imperants per a Vilafranca i bona part de la comarca, només cal veure la saturació de les sales actuals).

No va ser fins a la tardor en que un grup veïnal ens va proposar als portaveus dels grups polítics la idea d’intercanviar la ubicació del tanatori amb la d’una zona verda col·lindant al camp de futbol de l’Espirall. En aquell moment, des d’Iniciativa ja els hi varem dir que era una proposta que veiem molt difícil de materialitzar, a causa de la complexitat de la tramitació urbanística que això suposaria i perquè no veïem compatible posar el tanatori a tocar d'un camp de futbol molt utilitzat.

D’altra banda, i a la vista del conveni d’us que se’ns proposava des de l’Ajuntament, Iniciativa per Catalunya Verds – Esquerra Unida vam plantejar que es recollís clarament el caràcter multiconfessional i no discriminatori de la sala de cerimònies, i l’obligació de l’empresa funerària d’oferir a les famílies un servei de funerals laics, com el que ja s’ofereix a Reus o a Barcelona.

L’acord que es sotmetia a votació en el darrer Ple Municipal es corresponia amb el que des d’Iniciativa hem defensat al llarg d’aquest procés:

1) que és desbloquegés el pla per construir el nou tanatori, que considerem una necessitat urgent per a Vilafranca i que no es pot demorar més

2) que es descartés la construcció d’un crematori en aquesta ubicació, en base al principi de prudència,

3) que la sala de cerimònies tingui un caràcter plural i obert a totes les confessions religioses

4) i que l’empesa funerària ofereixi a les famílies un servei de funerals laics (+ info sobre aquest servei aquí i aquí).

Objectius pensem que raonables i que han estat assolits, i per això vam votar a favor d’aquest acord (aprovat finalment per PSC, PP, ERC i ICV-EUiA).


[Origen imatge: http://commons.wikimedia.org/wiki/Image:Cupressus_sempervirens_Stricta.jpg]

6 comentaris:

lluís ha dit...

Felicitats,

Sabeu que aquesta notícia ha estat celebrada des d'Avinyó. La vostra ha estat un exemple de lluita que cada n'estem segurs que cada cop serà més freqüent al nostre país.

Salutacions laiques i cordials

Unknown ha dit...

moltes felicitats, sembla que ho sigui però no és fàcil el que heu aconseguit!! nosaltres varem presentar la moció la lacicitat fa tres anys i encara no han fet res els convergents perquè Sant Cugat tingui tanatori amb sala de vetlla i cerimònies laiques... Per cert, apunta'm als teus links que jo et tinc als meus!!

Anònim ha dit...

Merci pel suport Lluís, ara us toca a vosaltres difondre aquesta experiència arreu.

No et pensis Xavier, la moció també s'havia aprovat a Vilafranca l'any 2004, el que passa és que ara l'obligació de l'empresa funerària queda recollida en la concessió administrativa i, per tant, té caràcter obligatori. Per cert, et linko!

Bernat Villarroya i Garcia ha dit...

El darrer comentari és meu. El que passa és que encara em lio amb la nova forma de signar a blogger.

Anònim ha dit...

A en Xavier Boix:

El vostre tanatori, pel que llegeixo a internet, el gestiona una empresa funerària mixta, participada per l'Ajuntament. D'entrada, doncs, no hauria de ser difícil incorporar un servei de funeral civil si així es decideix al ple. L'espai per a una sala de cerimònies al Tanatori no és imrescindible, a Vilafranca per exemple tenim el teatre municipal disponible si fa falta.

Ara bé, jo no em plantejaria un servei propi de la funerària, perquè és massa petita i l'esforç seria desproporcionat. La via més fàcil és cercar una empresa especialitzada en aquests tipus d'actes, o bé parlar amb una funerària que ja tingui plenament assentat el servei.

És posar-s'hi i lligar-ho d'una vegada per totes. Ànims i salut!

Anònim ha dit...

Espero que lo hagan bien y que pongan el crematorio bien lejos de la ciudad, en un polígono industrial, como en muchas ciudades. Me quedé horrorizada al saber, poco antes de las elecciones municipales, que querían poner un crematorio al lado del casco urbano. Pensé que el Ayuntamiento estaba loco; que pongan más zonas verdes y no instalaciones contaminantes como crematorios a tocar del núcleo urbano y de muchos bloques de pisos donde vive mucha gente, que pagan sus impuestos y merecen ser respetados.