diumenge, 18 de març del 2007

AMB ELS BRIGADISTES POLONESOS

1. Fa ja una setmana de la festa del XVè aniversari de l’Associació d’Estudiants Progressistes, però encara em dura la impressió. Retrobar-me de cop, en una mateixa nit, amb els vells amics i amigues de lluita universitària va ser realment fantàstic, i vull des d’aquí donar les gràcies a tots els i les actuals militants del sindicat que tant bé heu sabut organitzar l’assumpte, contactant amb persones de totes les generacions aeperes i regalant-nos una nit senzillament inoblidable. No exagero, va ser al·lucinant, tal i com reflexa la meva cara a la foto adjunta, presa quan em vau fer sortir a la tarima i vaig veure tantíssimes cares amigues entre l’auditori...

Gràcies de veritat, amics i amigues de l’AEP, i per molts anys!


2. En un altre ordre de coses, és bó veure que l’Ajuntament de Vilafranca ha signat un conveni per tal que l’obra social d’una poderosa entitat financera atorgui microcrèdits a les persones emprenedores de la Vila, a través del Centre Àgora, per tal que puguin tirar envant els seus projectes empresarials. Són crèdits de quantitats relativament baixes (fins a 15.000 €) però per als que no es requereixen avals ni garanties impossibles per a persones amb poca capacitat econòmica.

L’experiència està demostrant l’enorme potencialitat dels microcrèdits arreu del món. És sorprenent veure el partit que les persones imaginatives i emprenedores poden treure d’un ajut inicial tant petit. Segons dades de l’entitat financera, també aquí Catalunya les dones i les persones immigrades són les principals beneficiàries, i amb cada actuació es creen de mitjana 2,5 llocs de treball.

Tant de bo accions com aquestes no fossin tant anecdòtiques en l’obra social de les Caixes d’Estalvi del nostre país! [+ info de la notícia]


3. Desgraciadament no tot són bones noticies en aquesta vida. Un exemple clar: La dreta rància que governa actualment Polònia (la de veritat, no la televisiva) ha mostrat recentment el seu rostre més inhumà. El govern de Kaczynski, en una decisió que només puc qualificar com a covarda i mesquina, ha decidit que els escassos brigadistes internacionals polonesos que encara són vius deixaran de cobrar la petita pensió que fins ara venien percebent.

Per als més joves que potser no n’heu sentit a parlar, apunto que quan els feixistes espanyols liderats per Francisco Franco es van alçar contra la Segona República l’any 1936, desenes de milers de joves voluntaris d'arreu del món, superant tot tipus d' dversitats, es van desplaçar pels seus propis mitjans fins a l'Estat Espanyol per tal de fer costat al nostre poble i combatre l’autoritarisme. Aquests joves íntegres i idealistes, el Brigadistes Internacionals, són avui (els pocs que queden) avis de noranta anys.

És senzillament vergonyós que un govern que es diu democràtic deixi sense mitjans de subsistència uns avis que pràcticament ja no tenen forces per fer sentir la seva veu i que tant van contribuir en el seu dia en la duríssima lluita contra el feixisme que es va viure a Europa durant el segle passat. Unes persones que, arriscant-ho tot, van portar la seva solidaritat i el seu compromís humà fins a l’últim extrem, en una terra per a ells estranya, no mereixen aquest tracte roí.

Diversos col·lectius han iniciat una campanya d’enviament de cartes i correus electrònics a l’ambaixada polonesa per tal que el govern d’aquest estat rectifiqui la mesura carcamal que ha pres.

Podeu escriure a l’Ambaixada de la República de Polònia, al C. Guisando 23 bis, 28035 de Madrid, o per correu electrònic a l’adreça embajada@polonia.es . Esperem que les nostre queixes facin entrar en raó al govern polonès... [+ info i un model de carta per enviar]