dilluns, 2 de novembre del 2009

Cap a una “fiscalitat verda”



Al darrer ple municipal...

... La Síndica de Gregues de Vilafranca va presentar l’informe de l’exercici 2008: 166 casos atesos, a part de múltiples activitats de difusió de la institució; una molt bona feina de la que, per part d’Iniciativa per Catalunya Verds-Esquerra Unida i Alternativa (ICV-EUiA) vam destacar el rigor, la dedicació i la independència amb que es porta a terme per part de la Glòria Valeri.

La moció de censura ha endarrerit la presentació de la Síndica, pel que tampoc aquest any s’ha acabat fent un ple monogràfic i exclusiu per aquesta qüestió. Nosaltres ho vam tornar a demanar i l’alcalde es va comprometre a fer-ho així en el proper exercici.

... es van debatre i aprovar les Ordenances Fiscals, és a dir els impostos i les taxes municipals pel 2010. El govern municipal (CiU) proposava una ‘congelació d’impostos’, plantejament amb el que coincidien els altres grups municipals.

Per part d’ICV-EUiA vam destacar que el nostre suport a aquesta congelació està condicionat a que l'ajuntament faci un esforç de contenció de despeses no imprescindibles per tal que no es rebaixin els serveis essencials, que nosaltres creiem que cal reforçar.

També vam explicar quines eren les mesures socials i de ‘fiscalitat verda’ que havíem fet arribar al govern en relació als preus públics, a l’Impost de Béns Immobles (IBI), a l’Impost d’Activitats Econòmiques (IAE), a l’Impost de Vehicles (IVTM) i a la taxa de les escombraries (aquí trobareu el detall de la proposta d’Iniciativa). Val a dir que bona part d’aquestes propostes van ser acceptades pel govern. Finalment tots els grups municipals (PSC, CiU, CUP, PP, ERC i ICV-EUiA) vam votar a favor de les Ordenances Fiscals.

És important destacar, per una banda, que es van adoptar mesures socials en favor de les persones que es troben en situació d’atur i de les empreses que facin més contractes de treball estables; i per altra banda que es van fer nous passos endavant cap al que en diem criteris de ‘fiscalitat verda’, un fiscalitat que pot tenir una recaptació similar, però repartida amb un criteri més just: bonificant a qui fa les coses ben fetes (qui estalvia aigua, qui recicla...) i repercutint els costos a qui no fa aquest esforç i es desentén de la col·lectivitat.

Aquest criteri, junt amb el criteri de progressivitat (que pagui més qui té més diners, i a la inversa) pensem que són la base d’una política fiscal justa i equitativa.

Quins són aquests passos importants que s’han donat en matèria de "fiscalitat verda"?

1.- El més destacat: A l’ordenança de l’aigua s’ha recollit una demanda d’ICV-EUiA i d’altres grups i a la factura es passarà dels 2 blocs actuals a 4 blocs: com més metres cúbics d’aigua es consumeixen, més car surt el metre cúbic; com més s’estalvia l’aigua, més barat és el preu.

Així en el primer tram el metre cúbic té un preu de 0,39 €; mentre que en el quart tram el cost és de 0,94 €. D’altra banda l’Ajuntament manté al subvenció del 100% del cost per aquells edificis que abandonin el sistema d’aforament i instal·lin comptadors d’aigua, amb el que la gent paga el que realment consumeix.

ICV-EUiA també vam tornar a demanar que l’Empresa Municipal d’Aigües de Vilafranca (EMAVSA) emeti el que anomenem ‘factures pedagògiques’, és a dir una factura amb un gràfic on es visualitzi el consum, una eina que a d’altres municipis s’està mostrant molt útil per afavorir l’estalvi i també per detectar fuites d’aigua en els domicilis, ja que només veient el gràfic a l’obrir la factura ja veus que alguna cosa va malament. A vegades hi ha fuites ocultes que, si la persona propietària no s’hi fixa, poden durar mesos, especialment a les cases unifamiliars. Aquest punt, de moment, encara no l’hem aconseguit.

2.- A la taxa de la brossa, continuant amb la línia iniciada l’any passat a proposta d’ICV-EUiA, es torna a pujar la taxa a les grans superfícies que encara no han adoptat mesures contra les bosses de plàstic i es torna a baixar a qualsevol botiga que si que adopti mesures;

3.- Alhora, a proposta d’ICV-EUiA i d’altres grups, hi ha el compromís del govern d’establir un sistema de control que, properament, permeti bonificar als comerços i grans generadors de brossa orgànica adherits als sistema de recollida porta a porta (Exemple: que un restaurant que demana un contenidor d’orgànica i separa els residus orgànics que genera pagui menys que un que no ho fa);

4.- En l’Impost de Vehicles, també a proposta d’ICV-EUiA, a partir d’ara no només es tindrà en compte la cilindrada, sinó també els grams de CO2 que emet cada cotxe.

Val a dir que l’Ajuntament de Vilafranca, des de fa anys, ja té vigents unes taxes i impostos que aprofiten força el marge que la Llei permet en matèria social i de progressivitat. És una cosa positiva que cal mantenir. En canvi, pel que fa a “fiscalitat verda” l’avanç realitzat aquesta legislatura és molt significatiu.

... Desprès que el govern rectifiqués i dones informació i temps per estudiar la proposta, en aquesta ocasió és aprovar la Modificació de Pressupost per import de prop d’un milió i mig d’euros que havíem votat en contra el mes anterior. En aquesta ocasió ICV-EUiA ens vam abstenir.

... Hi va haver més controvèrsia al tractar sobre la possible municipalització del Casal de la Gent Gran que Caixa Penedès té al barri de l’Espirall. ICV-EUiA vam recordar que l’Obra Social de les caixes no és “un regal” sinó una obligació que, per llei, tenen aquestes entitats i vam lamentar el decreixent compromís territorial de Caixa Penedès. També vam lamentar que, en contra del que el govern havia anunciat prèviament, tampoc en aquest espai es pugui instal·lar l’oficina de la Llei de barris (oficina que actualment està al barri del Centre, tot i correspondre a l’Espirall). El govern va retirar aquest punt de l’ordre de dia, a l’espera de noves negociacions. Per la nostra part, vam confirmar el nostre suport a la municipalització del Casal.

... En l’apartat de mocions, a partir d’un text proposat per la CUP, es va acordar que es consensuarien mesures per facilitar la supressió de barreres arquitectòniques. Per part d’ICV-EUiA vam indicar que, més que una declaració d’intencions que podria crear falses expectatives, calia consensuar mesures ajustades a la realitat de Vilafranca, com finalment es va acordar de fer, amb el suport de tots sis grups municipals.

D’altra banda,diverses entitats van presentar una moció de suport a una consulta popular sobre la independència de Catalunya, proposta que vam recolzar ja que no tenim impediment a que aquestes entitats organitzin per si mateixes la consulta. Pel que fa al cost econòmic d’organitzar la consulta, i com que tots els grups vam estar d’acord a eliminar del text qualsevol aportació econòmica de les arques municipals, ICV-EUiA vam suggerir que cada un dels o les votants aporti un euro (1 €) per sufragar aquests costos, com ha fet fa uns dies a Itàlia el Partit Democràtic a l’organitzar les seves primàries.

... Finalment en l’apartat de precs i preguntes, ICV-EUiA vam preguntar si ja s’ha desencallat l’auditoria energètica que està pendent des de 2008 ja que pensem que, per exemple, una millor gestió de l’enllumenat públic pot ser una font d’estalvi energètic i econòmic important per a l’Ajuntament. La regidora ens va contestar que sí, que en les propers setmanes la presentaran;

... per enèsima vegada vam tornar a demanar a l’alcalde que convoqui una reunió amb RENFE per mirar d’esbrinar perquè, a diferència d’altres zones del país, la principal línia de l’Alt Penedès (la C4) no és prioritària en les millores del Pla de Rodalies RENFE 2009-2015 (nosaltres pensem que els partits més implantats del nostre territori, CiU i PSC, no donen prou importància al transport públic i que, en aquesta matèria, no han exercit el lideratge de representació territorial penedesenca que els correspon). L’alcalde va contestar que demanarà la reunió;

... en el mateix sentit, i davant del recent comportament de l’empresa MonbusHispano Igualadina, vam instar l’alcalde a demanar una reunió amb el Departament de Política Territorial per tal de veure com avancem cap als objectius fixats al Pla de Transports de Viatgers de Catalunya (més servei i freqüències, carril bus a l’entrada a Barcelona pel Sud...) en comptes dels intents de l’empresa de retallar el servei.

... també vam preguntar per la reordenació dels contenidors d’escombraries a la Plaça Anselm Clavé. El govern es va comprometre a respondre’ns per escrit.

[origen imatge]

4 comentaris:

jordi guilera ha dit...

Hola Bernat,

Em preguntava on es pot trobar (i on trobarà l'ajuntament) la informació de les emissions de CO2 dels vehicles (els nous i els antics)...

Pel que fa a la resta, molt positiu això de la fiscalitat verda. En quan a la progressivitat dels impostos tenia un altre dubte. Hi ha gaire gent que s'aculli a les nombroses bonificacions que aproveu any rere any? Vull dir que n'hi ha tantes, tan diverses i que varien segons la taxa concreta que no m'estranyaria que els potencials beneficiaris no s'hi acollissin per desconeixement o mandra...
Salut,
J

Carles ha dit...

Aquí hi ha info, tot i q el Seat 600 no hi surt
http://www.idae.es/Coches/portal/BaseDatos/MarcaModelo.aspx

Jordi ha dit...

el peugeot 106 tampoc.

gràcies,
J

Anònim ha dit...

Hola Jordi,

Sobre les emissions de CO2, l’enllaç que facilita el Carles és el que aconsellen de consultar a nivell tècnic.

Pel que fa a les bonificacions fiscals, depèn del tipus: Les de caràcter social i més generals (per exemple descomptes per a persones jubilades) ràpidament corre la veu i les persones beneficiàries s’hi apunten. També des de serveis socials s’informa de les bonificacions a les persones usuàries.

En temes d’aigües (canvi a comptador) la mateixa companyia fa campanya informativa.

Per altres temes (sobretot els relacionats amb els residus, bosses...) es fan campanyes informatives específiques.

Altres bonificacions també les difonen les organitzacions de comerciants i les organitzacions empresarials.

D’altra banda, els mitjans de comunicació municipals solen informar d’aquest tipus d’acords, i es convoquen rodes de premsa per als altres mitjans.

Tot i això és cert que, en algunes bonificacions no són del tot conegudes. Aquest any a proposta del grup socialista es va acordar fer una guia amb totes les bonificacions que hi ha.

És una proposta que des d’Iniciativa recolzem sempre i quan la realització sigui austera en quan a gramatges del paper, disseny, etc. Perquè el problema serà el de sempre: La distribució d’aquesta guia.

Salut!

Bernat