diumenge, 8 de febrer del 2009

Mercats de Vilafranca; traçabilitat, sostenibilitat i identitat

Una de les qüestions tractades al ple municipal del mes de gener a l’Ajuntament de Vilafranca va ser el nou Reglament de mercats no sedentaris, és a dir el que regula els mercats exteriors que es fan a la Pelegrina i a Sant Salvador els dimarts i sobretot el tradicional mercat dels dissabtes.

Des d’Iniciativa per Catalunya Verds creiem que la nova regulació proposada pel govern municipal té aspectes positius perquè deixa més clar el règim de funcionament i els requisits de les parades i ordena la recollida selectiva dels residus.

Tanmateix considerem que s’ha d’aprofitar l’ocasió per afavorir què els mercats de Vilafranca, avancin en matèria de sostenibilitat i, pel que fa als productes d’alimentació, apostin per una nova cultura alimentària fonamentada en els hàbits saludables i en la informació a les persones consumidores.

Des d’ICV defensem la necessitat que s’insisteixi en el fet de senyalitzar de forma visible el nom de la parada, a ser possible amb una retolació que tingui una imatge comercial comuna per a tot el mercat; i en el fet d’indicar l’origen geogràfic del producte, tendint a la traçabilitat d’aquest.

D’altra banda, en relació a la composició d’això que se’n diu mix comercial, és a dir, la distribució dels diferents tipus de parades dels mercats (alimentació, roba, etc), proposem que, dins el sector corresponent, els aliments de producció ecològica, de producció integrada, i amb denominacions d’origen del Penedès, tinguin un percentatge mínim garantit, pel que fa a la concessió de noves parades.

Així mateix, de forma conseqüent amb l’objectiu que l’Ajuntament es va fixar d’aconseguir una Vilafranca lliure de bosses de plàstic l’any 2010, proposem que, a partir de l’1 de gener de l’any vinent, als mercats no es puguin facilitar bosses de plàstic de nansa d’un sol ús.

Actualment aquestes esmenes i propostes, junt amb d’altres que varem presentar relatives a aspectes més formals, estan sent estudiades pel govern municipal per veure si les incorporen a la nova proposta de Reglament. Des d’Iniciativa pensem que és una bona oportunitat per dinamitzar i diversificar l’oferta d’un mercat que és un dels reclams d’atenció de Vilafranca, un dels seus símbol d’identitat i també un espai d’intercanvi i de formació cívica.

[Article publicat a El 3 de Vuit de 6.2.2008]

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Hola Bernat,

Trobo que són molt interessants aquestes propostes. I se me n'acudeix una altra que no sé si està vigent, però que si ho està pocs la compleixen. Es tracta d'obligar als paradistes a posar els preus dels productes que venen. A vegades per preguntar el preu de la verdura sembla que els hi arranquis un queixal, i podriem convenir que el preu és la informació MÉS escencial de què ha de disposar el consumidor.

Salut,

Anònim ha dit...

De fet, no és obligatori posar els preus? Potser al mercat hi ha una certa relaxació d'aquesta norma... però el dret a no ser estafat hauria de primar, no?

Anònim ha dit...

Hola Jordi, Àlex,

Com ja us imagineu, posar els preus ja és obligtori tant amb la normativa actual com amb la nova.

Un dels objectius de revisar el Reglament és també posar fi a aquesta relaxació a que l'Àlex fa referència, en tema preus, en tema tenir la llicència visible per a les inspeccions, etc.

Salut!

Bernat