dimarts, 3 de febrer del 2009

Les raons del nostre silenci

Al ple municipal del 27 de gener no vaig voler prendre la paraula pressuposant que, el fet de no tornar a re-discutir l’assumpte de la querella, contribuiria a rebaixar el nivell de tensió desprès del desacord que, sobre aquest punt concret, havia quedat palès a la Junta de Portaveus.

En un moment en que els consensos són més necessaris que mai és encara més absurd entrar en un espiral de crispació i retrets entre partits mentre, per exemple, a la nostra ciutat encara tenim el pressupost municipal pel 2009 pendent d’aprovació i molts altres assumptes sobre la taula.

Però el nivell de tensió es manté, així que s’han de deixar les coses clares.

Des d’Iniciativa hem denunciat, des del principi, la injustícia del cas del David Sánchez, i ho seguirem fent fins que s’arxivi definitivament. Però tenim la sensació que, des de determinat grup, s’està instrumentalitzant un cas tant greu.

Perquè no es demana solidaritat per denunciar una evident injustícia. Tampoc es demana articular una resposta de consens. En la seva moció demanen, més ben dit, gairebé exigeixen, l’adhesió sense matisos a la seva estratègia política.

I des d’Iniciativa creiem que és inadequada aquesta estratègia política de confrontació total i de tot al mateix sac que deixa en segon terme elements clau de la defensa i que, des del nostre punt de vista, contribueix a perllongar el cas, més que no pas a aturar l’empresonament.

Aquesta és una estratègia que altres grups poden defensar i implementar, però no considerem que l’Ajuntament de Vilafranca hagi de recolzar-la.

Des d’ICV compartim la necessitat urgent de modernització de l’administració de justícia en general i de renovació d’algun dels seus estaments en particular, però entenem que això no s’ha de fer mitjançant la via de l’enfrontament entre l’Ajuntament i el poder judicial, i més quan el procés judicial és encara obert.

El text que presentàvem els altres cinc grups municipals, és un text que ja s’havia debatut, acordat i fet públic dies enrere, en l’àmbit de la Junta de Portaveus, amb la única discrepància de la CUP que ja llavors insistia en la querella criminal com a única via.

És un text que va dirigit a l’Audiència Provincial, és a dir a l’òrgan judicial on ara s’està revisant el cas i és un text on, amb llenguatge respectuós, es posen de manifest totes i cadascuna de les irregularitats que sembla que s’han produït.

En tot cas, qui ho desitgi està en el seu dret d’adherir-se a la querella. Però s’ha d’acceptar que hi hagi grups municipals que no comparteixin aquest punt de vista tant peculiar, i que no vulguin involucrar l’Ajuntament de Vilafranca en aquesta estratègia política.

14 comentaris:

Anònim ha dit...

Hola Bernat,

És d'agrair que finalment siguin públiques les raons per les quals vau presentar l'esmena a la moció de la CUP. Personalment estic més d'acord amb l'esperit de l'esmena que no pas amb el de la moció. Però, vist com han anat les coses, està clar que no parlar del tema durant el ple no va ajudar a rebaixar la tensió, ans el contrari. Ara bé, un cop coneguts els motius, esperem que tot torni al seu curs. I jo crec que la transparència sempre ajuda. Perquè aquell silenci va donar ales a la cripació.

Salut,

Xavista ha dit...

Lamento dir això Bernat, però estic profundament decepcionat no només pel vostre silenci en el ple, sinó també per la absurda i pueril justificació que fas de la teva actitud.
Ja us ho fareu
Xavier Navarro

Anònim ha dit...

Home Xavier, si acuses d'absurda i pueril la justificació estaria bé que indiquessis el perquè... si no queden nomes paraules boniques.

Bernat, em sembla clara la teva explicació i penso mes o menys com en Jordi. Potser no es manera de fer política però al meu entendre hagués estat bé que cada grup (o almenys vosaltres) haguéssiu explicat els vostres motius, perquè segur que hi havia diferencies. Al no fer-ho heu donat peu als més populistes per atacar-vos. Doncs queda clar a quins grups ha beneficiat tota la situació i a quins no.

Es dur confirmar que fins i tot la política a nivell més petit es regeix per les mateixes regles: Guanyar no donant arguments sinó buscant el punt feble i atacant al contrari per robar-li el màxim numero de vots. Patètic.

Bé, ànims i segueix fent política constructiva, que finalment és la que serveix i aconsegueix resultats pels ciutadans. Ara, intenteu no anar sempre amb el lliri a la mà, que com veus, no se us en deixarà passar ni una!

Anònim ha dit...

Per cert, a priori jo si que hagués donat suport a la querella criminal a la jutgessa... però no soc advocat i no se quines conseqüències podria tenir per en David.

El que no m'agrada és l'us polític que s'ha fet a tot aquest cas i que ara sembla que l'important ja no sigui en David (persona a la que heu defensat públicament i privada des del principi) sinó tot l'afer del ple.

Anònim ha dit...

segurament cap grup no va estar a l'alçada, però pitjor que el silenci és la coacció i no acceptar una decisió democràtica. Bernat estic amb tu, prefereixo anar amb el lliri a la mà, ser transparent i no manipular.

Anònim ha dit...

Sr Anònim, sense entrar en això o allò es pitjor, si que he d'estar d'acord en que la coacció moral del ple, portant a en David i família i exigir un recolzament sense "peros" perquè sinó no seria un recolzament (tàctica de la confrontació) no va afavorir per res el debat. Es cert que si en aquell moment algú hagués parlat per justificar, haurien utilitzat les seves paraules per atacar-lo.

La situació que es va crear va ser molt tensa i suposo que no va ser fàcil prendre la paraula en aquell moment.

Apa, ànims i a continuar endavant!

PD. Una reflexió. Curiós el veure aquest post ple de comentaris i el precedent, que parla dels pressupostos, amb els comentaris a 0. Després no es d'estranyar que els programes de l'Ana Rosa Quintana tinguin mes èxit que l'Agora del 33.

Salut!

Xavista ha dit...

No cal desviar el motiu del nostre enuig que no va ser un altre que el silenci de TOTS els grups en la defensa de l'esmena que ells van cuinar i que no ens van fer arribar fins a 2 minuts abans del ple i d'amagat. El mateix dimarts vaig rebre per correu electrònic un mail del Bernat amb còpia a tots els portaveus amb l'esmena que presenta ICV al reglament dels mercats. Quin motiu n'hi ha doncs per a no fer-nos arribar també l'esmena a la nostra moció?.
En cap moment vàrem voler instrumentalitzar el ple. En tot cas va ser la resta de grups que amb el seu silenci en la defensa de l'esmena moció varen voler polititzar la moció.
El text de l'esmena no va ser consensuat ja que està en part basat en l'estudi jurídic que fa el secretari i d'altres afegitons dels quals desconec la paternitat.
Evidentment que entenem que qui vulgui pot adherir-se a la querella i qui vulgui no i per tant acceptem el resultat del plenari sempre i quan es defensi allò que es presenta.
No crec que hagui cap motiu que pugui justificar aquest silenci. Intentar fer-ho amb arguments incerts si que provoca tensió dins i fora del plenari.

Anònim ha dit...

Enuig pel silenci de TOTS?
Enuig perque l’esmena no se us va fer arribar fins dos minuts abans del Plé?
Srs. de la Cup quantes vegades ho heu fet de pactar esmenes amb altres grups i no dir-ho a la resta?, que no ens mamem el dit?
Lo que us molesta es que per una vegada la resta de partits no han picat amb la vostre estrategia...
Per la Cup es molt facil convertir a tota l’oposició en objecte de les vostres propies frustacions, se us veu el plumero.
Despres de marejar la perdiu durant tres mesos amb la taula de partits per discutir el pressupost ara que no teniu excusa per ajudar a aprobar-lo us agafa el pànic escenic i fugiu.
Fins quant sereu inmadurs!!
Fleming

Bernat Villarroya i Garcia ha dit...

Jordi, vist ara, a una setmana vista, segurament tens raó.

Marc, no pateixis, seguirem fent oposició constructiva.

Xavi, és evident que tenim enfocs diferents sobre l’assumte.

D’altra banda, coincideixo amb tu que tots i totes hem de mirar d’evitar el fet d’entregar les esmenes a última hora. Sense que serveixi d’excusa, també coincidiràs amb mi però que tots els grups ho hem fet en més d’una ocasió, també la CUP.

Anònim ha dit...

Divendres sis de febrer, l'equip d'advocats del David de La Fornal rebien una notificació de l'Audiència Provincial de Barcelona. Aquesta notificació comunicava que el jutge de l'Audiència Provincial assignat al nostre company David, independentista, comunista i insubmís, és el magistrat de la secció setena, Enrique Rovira del Canto. Aquest jutge, oficial superior del Cos jurídic de l’Armada i magistrat de la secció 7a de l’Audiència Provincial de Barcelona, amb una llarga carrera com a jutge militar, és el responsable de l’empresonament de Francesc Argemí, més conegut com en Franki de Terrassa.
L’Audiència Provincial disposa de diverses seccions amb un mínim de tres jutges magistrats a cada una per resoldre els recursos que s’hi presenten. El procediment habitual d’assignació d’un recurs a una secció determinada es fa de manera aleatòria. En aquest cas, però, l’assignació no ha seguit aquest procediment habitual, i el recurs s’ha enviat directament a aquest jutge de la secció 7a. Una altra vegada, doncs, s’ha tornat a produir una greu irregularitat.Que un ex-militar de la dictadura hagi de decidir sobre l'ingrés a presó d'un insubmís antifeixista no garanteix, de cap manera, un procés just.
El David, juntament amb més d'una desena de regidors de les diferents CUP, presents en ajuntaments del nostre país, advocats, sindicats i d'altres organitzacions polítiques som part en la querella criminal interposada contra la responsable del Jutjat Penal núm. 15 de Barcelona, la jutgessa Isabel Gallardo. Si la imparcialitat de la jutgessa ha estat més que dubtosa durant tot el procés, ara, amb la querella de per mig, Isabel Gallardo hauria d'haver-se apartat voluntàriament del cas. Però la jutgessa no només es nega a deixar el cas sinó que el posa damunt la taula d'un militar, el jutge Enrique Rovira del Canto.
El corporativisme més que evident present en el poder judicial espanyol és un fet bastament conegut pel conjunt de la societat civil catalana. El partits polítics s'omplen la boca amb la necessitat urgent de depurar els càrrecs franquistes de la jerarquia judicial i regenerar-ne l'estructura. Discursos a part, els fets ocorreguts durant el darrer ple de l'ajuntament de Vilafranca assenyalen just tot el contrari.
PSC, CIU, ERC, ICV i PP tenien l'oportunitat de contribuir a la democratització de la justícia i no van gosar fer-ho. Els silenci dels regidors a acabat atorgant carta blanca a la jutgessa Isabel Gallardo, en la seva creuada contra l'esquerra independentista i els moviments socials. Ara, govern i oposició locals llencen pilotes fora sobre qui hauria d'haver defensat, al ple, la negativa a afegir-se a la proposta de la CUP, de recolzar la querella contra la Isabel Gallardo. Ara, mentre PSC, CIU, ICV, ERC i PP es passen la patata calenta, tot eludint qualsevol responsabilitat política, el cas del David de La Fornal és a les mans d'un militar, que decidirà sobre l'empresonament del nostre company.

Aturem l'empresonament del David de La Fornal!



http://davidvilafranca.blogspot.com

Bernat Villarroya i Garcia ha dit...

Avui s'ha fet públic que l'Audiència Provincial de Barcelona ha estimat el recurs presentat per la defensa i la fiscalia i ha declarat la prescripció de la condemna, és a dir que el cas queda tancat i el David Sánchez no ingressarà a presó i queda sense antecedents penals.

Celebro que l'administració de justícia hagi corregit la resolució de la primera instància i que el David s'hagi pogut treure aquest pes de sobre!

Anònim ha dit...

No t'equivoquis Bernat,
avui mateix hem rebut la mala notícia que, aviat, tornarem a veure al David sota les urpes d'això que tu en dius justícia.
El David i nou persones més hem estat acusades de cometre un delicte electoral per manifestar-nos, a Vilafranca, el dia abans del referèndum a la Constitució europea.
Per tant, la justícia espanyola, lluny de rectificar passa, directament a la ofensiva.
Aturem la repressió política!

jordi guilera ha dit...

Hola Anònim,

El dia abans de les eleccions és de "reflexió" i no s'autoritza CAP tipus d'acte polític. Jo trobo que aquesta llei té força sentit. Potser si els que s'haguessin manifestat haguessin denunciat la persecussió del castellà a catalunya estaries d'acord amb que el jutge els tanqués a la garjola.

El fet és que van vulnerar una llei i és normal que se'ls acusi. Quan es comet un acte ilegal, s'ha d'estar preparat per assumir-ne les conseqüències.

Altra cosa és que no us agradi aquesta llei i que feu tot el que us sembli convenient per acabar amb ella. No crec que aquesta lluita faci millorar la qualitat democràtica del nostre país. Però teniu tot el dret de fer-ho

El que si que crec, però, és que si no es compleixen les lleis encara anirem a pitjor.

Salut,

Anònim ha dit...

Parlem de legalitat?
Quins estats han ratificat el text de la Constitució europea? Com s'ha fet aquest procés?
Com ens l'han colat. Mires el dit i no la lluna.
Sense "vulnerar" lleis, com tu dius, no podríem avortar , morir-nos dignament, fer vaga...
Ara i sempre,
Desobediència!